Colțul din dreapta

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Salutări de la Basel jpeg

Ediția de anul trecut a Tîrgului de Carte de la Frankfurt s-a încheiat destul de trist. Au fost huiduieli, îmbrînceli, intervenții ale poliției, evenimente anulate. Zeci, sute de activiști de stînga au blocat culoarele complexului expozițional și au încercat să împiedice o dezbatere organizată de o editură de dreapta. S-a ajuns la confruntări violente. Cei care au fost acolo au rămas, probabil, cu senzația de sfîrșit de lume (a cărții). A fost ceva de neînțeles pentru Tîrgul de la Frankfurt, un spațiu al întîlnirilor profesionale colocviale; și totuși, previzibil, în contextul campaniei electorale tumultuoase din Germania.

Acuzați că pactizează cu extremiștii, organizatorii au spus că un tîrg de carte trebuie să fie e o scenă deschisă și că cenzura e inacceptabilă. Chiar și în cazul unor edituri care publică broșuri și cărți islamofobe și antiimigrație? Chiar și în cazul unor evenimente unde se exprimă opinii care frizează antisemitismul? Da, „permitem ca toate opiniile să fie auzite, indiferent dacă ne place sau nu“, a explicat directorul Tîrgului, Juergen Boos.

Este puțin probabil ca la actuala ediție, care începe joi, să se repete scenele de anul trecut. Dar și anul acesta tîrgul va polariza. Teme care incită & excită sînt destule: imigranții, trumpismul, #metoo, Europa și identitățile naționale – ca să numim doar cîteva. Cum ar trebui să se raporteze un tîrg de carte (de fapt, de drepturi de autor) la controversele actuale? Poate rămîne doar o „scenă deschisă“ sau ar trebui să ia atitudine, să exprime un punct de vedere, să-și asume un rol de jucător pe piața ideilor? Ce poate permite și ce ar trebui să interzică? Sînt întrebări dificile într-un context internațional tot mai încărcat.

În 2008, la Frankfurt au fost invitați o seamă de autori turci din diaspora – în ciuda protestelor de la Ankara. În 2009, atunci cînd China a fost țară invitată la Frankfurt, Boos a refuzat orice act de cenzură din partea guvernului de la Beijing, care a vrut să taie de pe listă autori critici și să-i impună pe scriitorii oficiali. În 2011, același Juergen Boos a apărat decizia curajoasă de a invita o literatură „mică“, deci puțin atractivă pentru piața de carte internațională. Tîrgul de Carte a fost, mereu, un spațiu al micilor sau marilor controverse prin temele de dezbatere alese. Și tocmai dezbaterea e și cea mai bună armă împotriva extremismelor.

Anul acesta, pe fondul curentelor eurosceptice, Tîrgul de Carte debutează cu un mesaj pro-european lansat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. Iar președintele Frank-Walter Steinmeier a fost invitat la o dezbatere despre cum poate fi combătut șovinismul „în vremuri tulburi“.

Și, pentru că libertatea de exprimare e un subiect într-o permanentă actualitate la Frankfurt, anul acesta Tîrgul propune o dezbatere despre starea presei: în centrul atenției vor fi libertățile civile în Rusia lui Vladimir Putin, asaltul asupra presei independente din Turcia lui Recep Tayyip Erdogan și problema audiovizualului public în Polonia dominată de partidul conservator PiS.

Cum rămîne cu libertatea de exprimare în Germania, garantată de Constituție? – se întreabă autorii și editorii considerați de dreapta și huiduiți anul trecut la Tîrgul de Carte. Juergen Boos nu s-a lăsat convins de acuzele venite dinspre stînga și i-a invitat și anul acesta. „Trebuie să lăsăm să se facă auzite toate vocile care nu încalcă legea fundamentală. Orice altceva e cenzură“, a spus el. Doar că editurile considerate de dreapta vor fi izolate, împreună, într-un colțișor al Halei 4.1. Editura Antaios, de la care a pornit scandalul anul trecut, nu se mai prezintă la ediția curentă. Va veni, în schimb, săptămînalul Junge Freiheit (Tînăra libertate). Plus încă două edituri. Toate vor sta la colț, în carantină. Într-un fel, e bine să se instituie zone de siguranță. Dar cum rămîne cu spiritul incluziv de care vorbea Juergen Boos?

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.