Coclete

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Inventarul termenilor depreciativi din oralitatea populară se înnoieşte în permanenţă, prin creaţii expresive, adesea produse prin contaminare şi prin exploatarea simbolismului fonetic (grupuri de sunete lipsite de eufonie, care trezesc asocieri semantice neplăcute, ca în mîrlan, ghiolban, ghiorlan, ghiorţan, țopîrlan, papiţoi, piţipoancă, ciocoflender etc.). Noilor cuvinte nu li se pot găsi întotdeauna explicaţii etimologice convingătoare, pentru că în jocul cu sonorităţile rebarbative se pot produce variaţii imprevizibile. Nici sensul termenilor nu e uşor de precizat, contextul insultător permiţînd permanente alunecări de la un defect la altul: grosolănie, prostie, imoralitate, lipsă de educaţie, lipsă de importanţă şi de valoare socială etc.

În ultima vreme, pare să se bucure de oarece succes termenul peiorativ coclete, întîlnit mai ales în comentariile de pe diverse site-uri: „genul ăla de coclete nu ştie ce-i aia lege“ (zoso.ro); „cocletele şi gaşca lui“ (hotnews.ro); „cocletele din Teleorman“ (reportervirtual.ro). Cuvîntul apare şi cu varianta coclet (poate şi cocleţ, formă greu de identificat, pentru că cele mai multe postări sînt scrise fără diacritice): „ăştia care îi luaţi apărarea cocletului“ (zoso.ro). Forma de plural este, în orice caz, cocleţi: „mulţi cocleţi care circulă pe linia de tramvai“; „cocleţi tupeişti“ (zoso.ro); „cocleţii din Iaşi s-au tamponat“ (bzi.ro).

În  dicţionarele noastre există cuvîntul cocleţ, cu varianta coclete, ca termen popular folosit în industria casnică. DEX selectează doar un sens al termenului – „element al războiului de țesut prin care se trec firele de urzeală“ –, dar dicţionarele istorice oferă neaşteptat de multe alte accepţii regionale. În Dicţionarul limbii române (litera C, apărută în 1940) şi în Micul dicţionar academic (2001), cocleţ este înregistrat ca însemnînd şi „ochi de iţă“, „ochi al împletiturii (în tricotaj)“, „lemn care se pune peste cîrpa cu caș“, „înveliș verde al alunelor“, „clanță“, „parte a căruței“, „cotor de măr“, „ciorchine de strugure“ etc. Sensurile sînt destul de diferite, ceea ce se poate explica prin confundarea mai multor cuvinte cu formă asemănătoare. În glosarele regionale se pot găsi şi alte înţelesuri – extinse, figurate. În Glosar regional Argeş, al lui D. Udrescu, din 1967, cocleţ are sensul „îmbinare a două (sau mai multe) fructe“, de unde ar proveni expresiile a ţine două-ntr-un coclete – „a avea două surse de venituri“ şi a intra în cocleţ cu cineva – „a intra într-o relaţie“; o altă sursă metaforică au, probabil, expresiile a-i găsi cocleţul – „a-i găsi secretul“ şi a pune cocleţul – „a pune piedici“. Metafora ţesutului, a „iţelor trase“, a produs derivatele cocleţar – „intrigant“, a cocleţări – „a unelti“ şi cocleţărie – „intrigă“, înregistrate în acelaşi glosar. Originea cuvîntului cocleţ e incertă. În recentul Dicţionar etimologic al limbii române (Litera C, partea a doua, 2018), este indicat ca sursă un împrumut din sîrbă (kotlac), cu sensuri asemănătoare, legate de războiul de ţesut. De sensurile regionale ale cuvîntului se pot lega unele formulări actuale în care cocleţ e substantiv neutru, cu un sens abstract şi general, destul de vag („aranjament“, „chestie“): „au afaceri împreună şi alte cocleţuri“ (ziarulteleormanul.ro); „ăştia care pleacă cică să viziteze muzee, grădini zoologice, să vadă filme, şi alte cocleţuri“ (tpu.ro).

Greu de crezut că actualul coclete, termen insultător pentru persoane, ar avea de-a face cu iţele, cu ochiurile tricotajelor, cu clanţa sau cotorul. Mult mai probabil sîntem în faţa unui caz de omonimie, termenul peiorativ actual fiind o creaţie expresivă, cu formă întîmplător identică cu a vechiului cuvînt popular. În forma coclete se recunoaşte uşor terminaţia -ete, un sufix popular frecvent întîlnit în Oltenia şi care formează substantive comune şi porecle. Coclete intră în serie cu ciumete, gorobete, jarcalete, juvete, muciuflete, nătăflete, tontolete, trupete, turcalete, sclavete etc.; multe dintre aceste cuvinte au, de altfel, şi variante în -eţ (nătăfleţ, trupeţ etc.). S‑a produs probabil o substituire de terminaţie, fenomen frecvent în limbajul popular-argotic, pornindu-se de la adjectivul substantivizat coclit, frecvent în ultimii ani în limbajul familiar-argotic. Adjectivul coclit (prezent, de pildă, în sintagma fraier coclit) a devenit substantiv depreciativ, indicînd lipsa de valoare şi importanţă a unei persoane, eventual şi pretenţiile nejustificate: „un coclit mi-a stricat ziua de vineri“ (trafictube.ro); „coclitul care a reușit să devină milionar“ (kmkz.ro). Mai ales la plural, asemănarea între cocliţi şi cocleţi e mare. Apropierea fonetică de cocalar (prin prima parte a cuvîntului, coc-) pare să fi contat, de asemenea; pentru unii vorbitori, cocletele este o variantă a cocalarului: „Cocletele de Țăndărei este un cocalar care nu are bani să fie cocalar“ (catavencii.ro). Cocletele-coclit nu riscă însă doar confuzia cu regionalul cocleţ. Există vorbitori care apelează, în glumă, la forma coclet pentru a transcrie liber termenul francez coquelet – „cocoşel, pui“, destul de prezent în contextul culinar: „în uleiul rămas puneţi bucăţile de «coclet» sau pui, după caz, şi le rumeniţi“ (viatainbalon.ro).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic