Coclete

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Inventarul termenilor depreciativi din oralitatea populară se înnoieşte în permanenţă, prin creaţii expresive, adesea produse prin contaminare şi prin exploatarea simbolismului fonetic (grupuri de sunete lipsite de eufonie, care trezesc asocieri semantice neplăcute, ca în mîrlan, ghiolban, ghiorlan, ghiorţan, țopîrlan, papiţoi, piţipoancă, ciocoflender etc.). Noilor cuvinte nu li se pot găsi întotdeauna explicaţii etimologice convingătoare, pentru că în jocul cu sonorităţile rebarbative se pot produce variaţii imprevizibile. Nici sensul termenilor nu e uşor de precizat, contextul insultător permiţînd permanente alunecări de la un defect la altul: grosolănie, prostie, imoralitate, lipsă de educaţie, lipsă de importanţă şi de valoare socială etc.

În ultima vreme, pare să se bucure de oarece succes termenul peiorativ coclete, întîlnit mai ales în comentariile de pe diverse site-uri: „genul ăla de coclete nu ştie ce-i aia lege“ (zoso.ro); „cocletele şi gaşca lui“ (hotnews.ro); „cocletele din Teleorman“ (reportervirtual.ro). Cuvîntul apare şi cu varianta coclet (poate şi cocleţ, formă greu de identificat, pentru că cele mai multe postări sînt scrise fără diacritice): „ăştia care îi luaţi apărarea cocletului“ (zoso.ro). Forma de plural este, în orice caz, cocleţi: „mulţi cocleţi care circulă pe linia de tramvai“; „cocleţi tupeişti“ (zoso.ro); „cocleţii din Iaşi s-au tamponat“ (bzi.ro).

În  dicţionarele noastre există cuvîntul cocleţ, cu varianta coclete, ca termen popular folosit în industria casnică. DEX selectează doar un sens al termenului – „element al războiului de țesut prin care se trec firele de urzeală“ –, dar dicţionarele istorice oferă neaşteptat de multe alte accepţii regionale. În Dicţionarul limbii române (litera C, apărută în 1940) şi în Micul dicţionar academic (2001), cocleţ este înregistrat ca însemnînd şi „ochi de iţă“, „ochi al împletiturii (în tricotaj)“, „lemn care se pune peste cîrpa cu caș“, „înveliș verde al alunelor“, „clanță“, „parte a căruței“, „cotor de măr“, „ciorchine de strugure“ etc. Sensurile sînt destul de diferite, ceea ce se poate explica prin confundarea mai multor cuvinte cu formă asemănătoare. În glosarele regionale se pot găsi şi alte înţelesuri – extinse, figurate. În Glosar regional Argeş, al lui D. Udrescu, din 1967, cocleţ are sensul „îmbinare a două (sau mai multe) fructe“, de unde ar proveni expresiile a ţine două-ntr-un coclete – „a avea două surse de venituri“ şi a intra în cocleţ cu cineva – „a intra într-o relaţie“; o altă sursă metaforică au, probabil, expresiile a-i găsi cocleţul – „a-i găsi secretul“ şi a pune cocleţul – „a pune piedici“. Metafora ţesutului, a „iţelor trase“, a produs derivatele cocleţar – „intrigant“, a cocleţări – „a unelti“ şi cocleţărie – „intrigă“, înregistrate în acelaşi glosar. Originea cuvîntului cocleţ e incertă. În recentul Dicţionar etimologic al limbii române (Litera C, partea a doua, 2018), este indicat ca sursă un împrumut din sîrbă (kotlac), cu sensuri asemănătoare, legate de războiul de ţesut. De sensurile regionale ale cuvîntului se pot lega unele formulări actuale în care cocleţ e substantiv neutru, cu un sens abstract şi general, destul de vag („aranjament“, „chestie“): „au afaceri împreună şi alte cocleţuri“ (ziarulteleormanul.ro); „ăştia care pleacă cică să viziteze muzee, grădini zoologice, să vadă filme, şi alte cocleţuri“ (tpu.ro).

Greu de crezut că actualul coclete, termen insultător pentru persoane, ar avea de-a face cu iţele, cu ochiurile tricotajelor, cu clanţa sau cotorul. Mult mai probabil sîntem în faţa unui caz de omonimie, termenul peiorativ actual fiind o creaţie expresivă, cu formă întîmplător identică cu a vechiului cuvînt popular. În forma coclete se recunoaşte uşor terminaţia -ete, un sufix popular frecvent întîlnit în Oltenia şi care formează substantive comune şi porecle. Coclete intră în serie cu ciumete, gorobete, jarcalete, juvete, muciuflete, nătăflete, tontolete, trupete, turcalete, sclavete etc.; multe dintre aceste cuvinte au, de altfel, şi variante în -eţ (nătăfleţ, trupeţ etc.). S‑a produs probabil o substituire de terminaţie, fenomen frecvent în limbajul popular-argotic, pornindu-se de la adjectivul substantivizat coclit, frecvent în ultimii ani în limbajul familiar-argotic. Adjectivul coclit (prezent, de pildă, în sintagma fraier coclit) a devenit substantiv depreciativ, indicînd lipsa de valoare şi importanţă a unei persoane, eventual şi pretenţiile nejustificate: „un coclit mi-a stricat ziua de vineri“ (trafictube.ro); „coclitul care a reușit să devină milionar“ (kmkz.ro). Mai ales la plural, asemănarea între cocliţi şi cocleţi e mare. Apropierea fonetică de cocalar (prin prima parte a cuvîntului, coc-) pare să fi contat, de asemenea; pentru unii vorbitori, cocletele este o variantă a cocalarului: „Cocletele de Țăndărei este un cocalar care nu are bani să fie cocalar“ (catavencii.ro). Cocletele-coclit nu riscă însă doar confuzia cu regionalul cocleţ. Există vorbitori care apelează, în glumă, la forma coclet pentru a transcrie liber termenul francez coquelet – „cocoşel, pui“, destul de prezent în contextul culinar: „în uleiul rămas puneţi bucăţile de «coclet» sau pui, după caz, şi le rumeniţi“ (viatainbalon.ro).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Un minor de 15 ani a condus mașina furată a părinților. Finalul grav al aventurii inconștiente
Un băiat de 15 ani din judeţul Galaţi a luat maşina părinţilor, fără ştirea acestora, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi a plecat la plimbare.
banner mircea diaconu lumanare png
Cum a apucat regretatul Mircea Diaconu pe calea actoriei? Povestea neștiută de mulți
Regretatul actor Mircea Diaconu are o poveste de viață remarcabilă. A activat atât în lumea filmului, cât și pe scena politică, iar în urmă cu ceva timp povestea cum a ajuns să devină unul dintre cei mai mari actori ai țării noastre.
Ioan Varga, întâlnire cu Papa Francisc. Foto Fanatik
mircea diaconu jpg
Ce religie avea, de fapt, Mircea Diaconu? Marele actor a murit răpus de cancerul la colon
Regretatul actor și om politic s-a stins din viață joi, 14 decembrie, din cauza unei lupte dure pe care a dus-o cu cancerul de colon. Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai remarcabili actori ai țării noastre, a cărui moarte o deplâng acum mulți. Înainte de a trece în neființă, acesta a vorbit de
vant puternic Inquam Photos jpg
Vremea duminică, 15 decembrie. A fost emis un Cod galben de ceață și vânt puternic
Duminică, 15 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod galben pentru vânt puternic și ceață, valabile în mai multe județe din țară. Condițiile meteo vor afecta în special zonele de munte și câteva regiuni din vestul și centrul țării.
Mark Rutte   Volodimir Zelenski Foto NATO jpg
Zelenski va discuta cu liderii europeni și șeful NATO despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina - SURSE
Liderii europeni plănuiesc să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta planurile de pace și posibila desfășurare a forțelor de menținere a păcii în Ucraina.
bucuresti storia jpg
Unde să locuiești în siguranță în București: top cartiere sigure și zonele unde se recomandă prudență
În București, percepția asupra siguranței variază considerabil de la un cartier la altul. Potrivit analizei realizate de Storia.com, folosind indexul T.R.A.I. (Transparent, Relevant, Actual, Informativ), locuitorii Capitalei pot identifica
adriana bahmuteanu
„Frații mai mari, frații vitregi, ne-au jefuit”. Adriana Bahmuțeanu, un nou atac la adresa lui Honorius Prigoană
Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a lui Silviu Prigoană, a declanșat procedurile pentru succesiune. Aceasta este indignată de faptul că Honorius Prigoană, fiul fostului său soț, nu îi permite să își vadă copiii.
Craiova Sepsi (Sportpictures) jpg