Coca-Cola pe bani sau ap─â chioar─â f─âr─â bani? (Apropo de gestul lui Ronaldo)

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 898 din 24 ÔÇô 30 iunie 2021
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Ronaldo e idolul cel mai enervant al planetei, plin de el ┼či plin de fapte de caritate, purt├«ndu-se execrabil cu Gosens, germanul care a s─ârit mai sus dec├«t el la un cap-gol (a nu se ┼čterge cratima la corectur─â!), dar ┼či transmi┼ú├«nd copiilor lumii cel mai dez-zaharat mesaj ├«ntr-o epoc─â ├«n care asupra lor cad covoare de bombe calorice, capabil s─â dispar─â ├«n plin─â petrecere a propriei anivers─âri de la propria cas─â pentru ca invita┼úii s─â-l g─âseasc─â, dup─â c─âut─âri sherlockholmesice, ├«n sala de for┼ú─â a vilei tr─âg├«nd de fiare, ┼či tot ├«n via┼úa asta gata de a face un copil fericit pun├«ndu-┼či un coif de h├«rtie ┼či un nas de clovn.

Acum ┼čterge┼úi toate celelalte cuvinte (inclusiv cratimele) ┼či l─âsa┼úi doar ÔÇ×idolÔÇŁ. Un idol e un om care poate face orice, poate nu chiar ca Trump, care a spus c─â poate omor├« un om ├«n plin─â zi pe strad─â f─âr─â s─â i se ├«nt├«mple nimic, dar el e idolul idolilor, a┼ča c─â nu se pune. Ronaldo a mutat ni┼čte sticlu┼úe de carbogazoase de pe masa conferin┼úei de pres─â (pun├«nd ├«n schimb una de ap─â) a┼ča cum mu┼úi nebunul ┼či dai ┼čah amenin┼ú├«nd ├«n acela┼či timp regina. Ia s─â te vedem, UEFA! Orice contramutare e proast─â, ie┼či r─âu, pierzi ceva, poate chiar totul ├«n aceast─â lume ├«n care imaginarul e extrem de real. ├Äl cer┼úi pe Ronaldo, ridici un tsunami. Nu-l cer┼úi, se sup─âr─â sponsorul ┼či doar n-o s─â scoat─â Ceferin banii din buzunar, la cei ca el sensul de mi┼čcare a talerilor e invers. Cum ie┼čim noi din aceast─â dilem─â? Simplu. Ca ├«n filmele cu muschetari, lu├«nd ostatic pe cineva care ├«i e drag eroului principal. ├Än cazul ─âsta, federa┼úia portughez─â plus toate celelalte, amenin┼úate c─â vor pl─âti ├«n cazul ├«n care gestul se repet─â.

E drept c─â se declan┼čase o adev─ârat─â contagiune. Pogba a dat la o parte berea, c─â e musulman ┼či nu suport─â s─â vad─â alcool. Cum, era bere f─âr─â alcool?! L─âsa┼úi, nu ne p─âc─âli┼úi voi pe noi! ┼×i tot a┼ča. La cap─âtul distrac┼úiei l-am v─âzut pe selec┼úionerul Rusiei deschiz├«nd ca naveti┼čtii de Bac─âu o sticl─â de cola (┼čti┼úi procedeul, sco┼úi capacul cu ajutorul capacului altei sticle). Sper c─â bo┼čii de la Atalanta i-au trimis m─âcar un bax, merit─â omul, ar─âta ca un personaj dintre cele care supravie┼úuiesc oric─ârui sistem ├«n Dragi tovar─â┼či! de Koncealovski. ├Än fine. La cap─âtul cap─âtului am ├«ntrez─ârit lumini┼úa ipocriziei. A┼č vrea ca Greenpeace s─â fie sponsor al Euro, dar deocamdat─â am v─âzut doar un activist nefericit risc├«nd s─â omoare ni┼čte oameni ┼či pe el ├«nsu┼či ├«naintea unui meci, c├«nd a a c─âzut cu o para┼čut─â din cer cu acela╚Öi succes ca al multor boys ├«n D-Day. A┼ča c─â hai la fotbal ┼či salva┼úi planeta mai pe sear─â, c├«nd afla┼úi cu to┼úii de unde v─â vin banii! Copilului ─âluia din subsoluri sufocante, care coase pantofi de sport pentru m─ârci afi┼čate de nea Cristiano ┼či al┼úii, vre┼úi voi, m─â, s─â-i lua┼úi cola rece de la gur─â?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.