Clişeic

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Pe undeva jpeg

Termenul francez cliché a intrat în multe limbi, începînd din secolul al XIX-lea, pentru a desemna – cu sensul său figurat, dezvoltat, în franceză, pornindu-se de la tehnica de reproducere tipografică – locul comun, banalitatea, stereotipia unei expresii (sau a unei idei). Clişeul lingvistic presupune în genere o inovaţie iniţială, o formulă expresivă repetată pînă la saţietate şi pînă la pierderea expresivităţii. În română, franţuzismul este atestat de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi a fost adaptat ortografic şi morfologic, primind finala -u (ca bufeu, croşeu, expozeu, ricoşeu etc.).

Dicţionarele noastre consemnează şi verbul derivat, a (se) clişeiza, de la care se folosesc mai des numele de acţiune clişeizare şi participiul adjectival clişeizat. În ultima vreme, la acestea se adugă un derivat discutabil, încă neacceptat de dicţionarele curente: clişeic. Sensul de bază al noului cuvînt – cu inerentă valoare depreciativă – este „cu caracter de clişeu“, „cu multe clişee“: „limbajul clişeic“ (criticarad.ro); „o piesă ridicolă și clișeică“ (vice.com); ideile la fel de clişeice pe care le au clienţii“ (romaniancopywritter.ro) etc. În multe cazuri constatăm însă o lărgire semantică, termenul clişeic fiind folosit cu valoarea lui tipic, banal sau (figurat) clasic: „probabil aţi mai văzut în filme clişeica secretară făcîndu-şi ţanţoş unghiile la birou“ (unica.ro); „acele mărţişoare clişeice, precum coşarii, potcoavele, trifoi şi multe altele“ (banatulazi.ro).

Surprinzătoare este frecvenţa cu care clişeic este folosit ca adverb (echivalabil cu tipic, previzibil, în mod banal): „Aceste zodii îşi vor găsi drumul spre iubire, pavat clişeic cu trandafiri roşii“ (observator.tv); „pînă acum dependenţii de droguri erau portretizaţi clişeic drept locuitori ai metropolelor“ (blog.edituratrei.ro). Clişeic este chiar adverb de atitudine şi evaluare, plasat la începutul unui enunţ: „Clișeic, dar aici se îmbină natural utilul cu plăcutul“ (idr.ro); „Clişeic, dar şi Brutus avea un prieten“ (gen90.net); „Clasic, totodată clișeic, dar vreau să devin procuror“ (avocatnet.ro). Foarte răspîndită este şi construcţia a suna clişeic (echivalentul mai vechii formule a suna a clişeu): „Poate suna clişeic, însă cel mai bun film pe care l-a regizat pînă acum este cel al propriei sale vieţi“ (oameniidelanganoi.ro); „Deşi sună clişeic, Centrul Vechi a fost joi martorul unei adevărate desfăşurări de forţe în cadrul celui mai amplu exerciţiu de testare a capacităţii de răspuns în caz de cutremur“ (stiri.botosani.ro); „Cred, şi sper să nu sune clişeic, că fără a ne înţelege trecutul, nu putem găsi soluţii pentru viitor“ (agenda.liternet.ro).

Exemplele de mai sus oferă şi unele indicii asupra statutului stilistic şi sociolingvistic al cuvîntului, care apare mai ales în pagini personale, blog-uri şi comentarii („Deși poate părea clișeic, exact despre asta este vorba“, facebook.com), uneori în articole jurnalistice („Nu a fost plictisitor sau clişeic“, gandul.info), chiar şi în presa culturală („unul dintre acele romane greoaie, teziste şi deja clişeice, supraaglomerat cu referinţe şi critici“, revistaechinox.ro). Clişeic pare să fie un cuvînt la modă în oralitatea familiară, apărînd uneori în reportaje sau interviuri, în vorbele reproduse ale unei persoane: „«Pentru mine, chestia aia a fost aşa, un moment în care am zis, băi, chiar dacă sună clişeic, asta vreau să fac», povestește C.T., antreprenor“ (jurnalulnational.ro). Cuvîntul apare adesea într-un amestec de ton pretenţios şi de expresii familiare, la care poate recurge în discursul său şi un parlamentar: „Chiar cu riscul de a părea uşor clişeic, ţin să vă rup cîteva minute de la problemele cotidiene, care vă macină gîndurile, şi să vă îndrept atenţia către un alt subiect, un subiect pe care mulţi îl desconsideră, cu toate că vorbeşte despre ceva foarte important“ (cdep.rp). Cuvîntul se găseşte, cu un sens foarte larg, şi în presa consacrată aşa-ziselor „mondenităţi“, aplicîndu-se petrecerilor sau modei vestimentare: „Evenimentul religios va avea loc pe data de 7 iulie, dar nu va fi nimic clişeic, ci din contră. Nunta va avea loc într-un loc plin de verdeaţă“ (antenastars.ro); „Cum porți bereta în 2018 (fără să arăți clișeic)“ (cosmopolitan.ro).

Frecvenţa şi lărgirea sensului indică o posibilă influenţă străină (a cuvîntului englezesc cliché, împrumutat din franceză, folosit şi adjectival, sau a derivatului clichéd). Chiar dacă în Internet apar şi atestări ale unui derivat substandard clicheic, cred că forma clişeic este o creaţie în interiorul limbii române, după modelul altor adjective şi adverbe formate cu sufixul -ic). Există de altfel şi adjectivul clişeistic, mai puţin folosit. Frecvenţa noii forme este un argument pentru includerea sa în dicţionare. Consemnarea lexicografică nu ar trebui totuşi să reprezinte şi o recomandare pentru folosirea în registrul standard şi cultivat, unde sînt net preferabile numeroasele echivalente deja existente (banal, previzibil, tipic etc.).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.