Clișee și idei de acum 70 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
„Cu bule“ jpeg

E tulburător să descoperi că formule clișeizate ale epocii staliniste au supraviețuit undeva la est, continuînd să funcționeze ca odinioară, impuse prin forță sau preluate prin convingere. Mulți ni le aducem aminte destul de bine – din școală și din presă, din povestirile părinților, din lecturi literare sau istorice; le putem regăsi în ziarele românești disponibile acum online, în varii biblioteci electronice. E suficient să deschizi ziarul Scînteia din anii de după 1947, cînd ocupația sovietică, regimul totalitar și cenzura erau deja bine instalate, ca să descoperi toate formulele obligatorii din Newspeak-ul orwellian (bazat pe cea mai simplă inversare a sensurilor), asociate cu epitetele superlative din limbajul ceremonial al supunerii și umilinței.  

Formule obligatorii descriau „glorioasa Armată Sovietică eliberatoare”, care mai putea fi numită doar eroică, vitează, biruitoare și invincibilă: „Glorie invincibilei Armate Sovietice, straja păcii, eliberatoarea și apărătoarea independenței și libertății popoarelor” (12.05.1950). Formula suferea foarte puține variații, în sinonimie cu oaste și în forma de plural – „glorioasele Armate sovietice” (2.09.1949), „cu sprijinul vitezelor oști sovietice eliberatoare” (8.05.1955) –sau asociindu-se cu un superlativ involuntar antifrastic: „armata celui mai democratic stat din lume” (12.05.1950). Sărbătorirea zilei de 9 Mai era o bună ocazie de a suprapune, în discursul oficial al recunoștinței, armata sovietică din 1945 și armata rusă din 1877 („sprijinul hotărîtor al vitezelor armate ruse”, 8.05.1955). Relația dintre ocupant și ocupat era descrisă în termenii emoționali (cu accente orwelliene) ai protecției fraterne și paterne: „Simțim umărul puternic al unui frate mai mare” (22.08.1949); „În ochii ostașilor sovietici sclipea dragostea pentru copii” (22.08.1949). De altfel, în poezia propagandei oficiale de după război, în plin Război Rece, ostașul sovietic era o temă bine reprezentată, uneori prin intermediul raportării la simboluri, la monumentele rapid apărute în piețele publice, în special la statuia instalată în Piața Victoriei. Sînt texte care în vremuri normale reprezintă o sursă de umor involuntar, dar care devin mai greu digerabile în vreme de război. În Scânteia din 22 august 1949, poezia Ostașului sovietic pururi slavă, de Victor Tulbure, oferă o personificare gigantică: „cîmpii și munți ieșeau prin vâlvătăi / în calea lui cu pâine și cu sare”. În imnul Monumentul ostașului sovietic, de Mihu Dragomir, publicat în antologia Poezia nouă în R.P.R. (1952), găsim cele mai multe versuri memorabile: „Pășești ca-n clipa de asalt / pe soclul alb, de marmori grele. / Te văd mereu veghind, înalt / în capitala țării mele”. Ostașul e înnobilat de asocierea cu mitul marelui conducător: „Poate la Moscova-ai văzut / sau chiar ai și vorbit cu Stalin!”; „Viața-aceasta-n care ai pus / sămînța păcii staliniste”. Este evocat momentul fericit al clinchetului voios de șenile sovietice: „Cînd străzile din București / pe care-atîția ani de zile / umblară cizmele nemțești / tu le-ai trezit, sunînd șenile”. În Scînteia din 8 mai 1955, N. Tăutu publica o similară Inscripție pe Statuia Victoriei: „Soldat sovietic, toată omenirea / îți recunoaște chipul din statuie. / Chiar și din bronz tot caldă ți-e privirea / Și către inimi luminoasă suie!”.

În retorica Războiului Rece, țările ocupate sînt lagărul păcii, URSS – bastionul păcii, Stalin – „genialul conducător al frontului păcii” (12.05.1950), lozinca fundamental ambiguă și esențialmente oximoronică fiind lupta pentru pace. Amenințarea vine întotdeauna de la ceilalți: „cercurile agresive din SUA și sateliții lor” 8.05.1955), „imperialiștii ațîțători la război” (12.05.1950), care „pregătesc cu înfrigurare un nou război” (ibid.), lansînd „cele mai mîrșave calomnii și provocări împotriva Uniunii Sovietice” (12.05.50); „dușmanii păcii pregătesc un măcel și mai sîngeros, cu arme de exterminare în masă” (8.05.1955). E deja prezentă, în deplina aberație a afirmațiilor și a atribuirii de intenții, identificarea democrațiilor occidentale cu nazismul: „după pilda lui Hitler – a spus vorbitorul – ei vor să instaureze dominația sălbatică a rasei superioare anglo-saxone” (12.05.1950); așadar, lagărul păcii e deplin justificat în „hotărîrea fermă de a bara calea noilor hitleri” (8.05.1955).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Crochetele de cartofi cu mozzarella şi parmezan, plăcerea ta vinovată
Cu această reţetă de crochete de cartofi obţii şase porţii crocante de crochete de cartofi cu mozzarella. Sunt gata în aproximativ o oră. Trebuie să le încerci!
Victor Ponta lansare 8 FOTO INQUAM
Ponta îl vrea pe Georgescu la o dezbatere între el și Simion: „Eventual, să ne pună întrebări. Este un om legitimat de votul din noiembrie”
Victor Ponta, candidat independent în cursa pentru prezidențiale, spune că și l-ar dori invitat pe Călin Georgescu la o eventuală dezbatere dintre el și George Simion, liderul AUR.
mirela vaida mihaela tatu jpg
Ce salariu baban ar fi avut, Mihaela Tatu, la Antena 1? Cât ar încasa Mirela Vaida după ce a înlocuit-o pe vedetă + Tatu, mesaj subliminal pentru Vaida? „Nu mai prea contează părerile altora”
Anul acesta, la începutul lunii martie, Mihaela Tatu marca o revenire surprinzătoare în televiziune, după 14 ani de absență. Din păcate, în nici o lună de când s-a instaurat la cârma emisiunii „În direct cu România”, a fost înlocuită de Mirela Vaida, care a debutat în noul rol luni, pe data de 7 apr
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Cât au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale în precampania electorală
Specialiștii ExpertForum (EFOR) au analizat finanțarea principalilor candidați la alegerile prezidențiale în precampania electorală derulată în primele trei luni ale anului 2025.
caz exhibitionist craiova   IPj Dolj (1) mp4 thumbnail png
O copilă de 8 ani, agresată sexual, în plină zi, pe o stradă din Craiova. Bărbatul a fost reținut
Un bărbat în vârstă de 50 ani a fost reținut după ce duminică a abordat pe o stradă din Craiova, o fată de 8 ani, care se îndrepta către magazin. Mama fetei a apelat Poliția, bărbatul fiind acuzat acum de corupere sexuală a minorilor şi ultraj contra bunelor moravuri.
soldati americani shutterstock
Pentagonul vrea să retragă 10.000 de soldați americani din țările din Europa de Est. Pe listă se află și România | NBC News
Oficialii americani analizează retragerea a până la 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv din România, o decizie care stârnește îngrijorări că ar putea încuraja agresiunea Rusiei.
shutterstock 2603411345 jpg
Condiția lui Trump pentru a oferi reduceri de tarife pentru UE
Uniunea Europeană va trebui să-şi ia angajamentul de a cumpăra energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a evita tarifele SUA, a declarat luni preşedintele Donald Trump, respingând oferta Bruxelles-ului de a avea tarife zero pentru maşini şi produse industriale.
pahar de apa pe noptiera webp
Poți preveni formarea pietrelor la rinichi?
Alegerile tale legate de alimentație, băuturi, greutate și nivelul de activitate fizică pot avea un impact major. E clar că nimeni nu vrea să retrăiască durerea cauzată de eliminarea unei pietre la rinichi.Tocmai de aceea fă tot ce ține de tine ca acele cristale să nu se formeze în rinichi.
Kelemen Hunor Dezbatere si vot asupra modificarilor aduse Codului Penal și a Codului de procedură penală in Camera Deputatilor 5 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Kelemen Hunor, despre creșterea vârstei de pensionare la magistrați: „Care este stresul în plus față de un neurochirurg sau de un învățător”
Kelemen Hunor a explicat marți, 8 aprilie, proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare la magistrați.