Cîteva paradoxuri ale dosariadei

Publicat în Dilema Veche nr. 136 din 1 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Este irelevant dacă raportul generalului Bordea despre Vadim e autentic ori nu. Ce este relevant se poate găsi în colecţia sinistrei publicaţii Săptămîna. Poliţia politică făcută de Eugen Barbu, Vadim Tudor şi ciracii lor era de domeniul public. În paralel cu hărţuirea lor de către Ťorganele abilitate», victimele erau acuzate public, puse la zid în văzul lumii şi batjocorite sub privirile îngrozite ale familiilor lor. De ce ar fi proba oferită de domeniul public mai puţin importantă decît cea produsă de arhivele secrete? (...). Cine altcineva decît Securitatea putea pune la dispoziţia unor Eugen Barbu şi Corneliu Vadim Tudor pagini din jurnalul privat al lui Ion Caraion, fragmente de corespondenţă şi transcrierea unor conversaţii telefonice particulare? De ce este mai odios să torni cu angajament decît fără angajament? Vadim Tudor nu are, probabil, nici angajament, nici diplomă de turnător. Are doar vocaţie şi palmares public de turnător". (Dorin Tudoran, Ziua, 29 august crt.) "Nici una dintre ţările postcomuniste nu a publicat dosarele pe Internet, ci doar numele, numele de cod şi perioada colaborării pentru ofiţerii şi informatorii fostelor poliţii politice, motivul fiind chiar în arhivele instituţiilor de represiune, tulburi ca apele Styxului. Şi acum se fac încurcături: a avea un dosar la Securitate, ca urmărit sau ca informator, este în mintea unor jurnalişti la fel de grav. Un reporter TV afirma, zilele trecute, că ŤTraian Băsescu este acuzat că are cel puţin dosar de urmărit al Securităţii». Fără un ghid, rol pe care-l are CNSAS, confuziile pot fi tragice, călăii mai uşor confundaţi cu victimele şi invers. Justiţia populară l-ar putea scoate pe C.V. Tudor erou, iar pe Corneliu Coposu colaborator al Securităţii, aşa cum l-a numit în 1993 Ion Iliescu, după publicarea într-una dintre revistele lui Adrian Păunescu a declaraţiilor date de acesta în anchetă." (Ioana Lupea, Evenimentul zilei, 28 august crt.) "Nu cred că alegerile sînt un concurs de morală publică, aşa cum crede dl Liiceanu. Guvernarea este mai mult o chestiune de management. Un bun moralist îşi va petrece zile în şir peripatetizînd despre filosofia drepturilor omului, un bun politician va folosi acelaşi timp pentru a promova o lege a libertăţii presei (...). Eu cred că abia acum începem să sesizăm enormitatea: o fostă colaboratoare a Securităţii a făcut mai mult pentru democraţia din România decît au făcut legiuni întregi de foşti disidenţi (...). Sigur că ar fi fost preferabil ca Mona Muscă să-şi asume trecutul imediat după ’90. Dar nu mă pot opri să nu mă întreb cine era Mona Muscă la acea dată? Ar fi fost mărturisirea ei primită cu aceeaşi înţelegere ca aceea a lui Alexandru Paleologu? Cunoscîndu-i, din publicistica lor, pe iacobinii noştri postrevoluţionari, mă tem că nu. Şi mă tem că mai binele ar fi fost în acest caz duşmanul binelui." (Dragoş Bucurenci, Cotidianul, 26 august crt.) (C. G.)

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.