Cîteva paradoxuri ale dosariadei

Publicat în Dilema Veche nr. 136 din 1 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Este irelevant dacă raportul generalului Bordea despre Vadim e autentic ori nu. Ce este relevant se poate găsi în colecţia sinistrei publicaţii Săptămîna. Poliţia politică făcută de Eugen Barbu, Vadim Tudor şi ciracii lor era de domeniul public. În paralel cu hărţuirea lor de către Ťorganele abilitate», victimele erau acuzate public, puse la zid în văzul lumii şi batjocorite sub privirile îngrozite ale familiilor lor. De ce ar fi proba oferită de domeniul public mai puţin importantă decît cea produsă de arhivele secrete? (...). Cine altcineva decît Securitatea putea pune la dispoziţia unor Eugen Barbu şi Corneliu Vadim Tudor pagini din jurnalul privat al lui Ion Caraion, fragmente de corespondenţă şi transcrierea unor conversaţii telefonice particulare? De ce este mai odios să torni cu angajament decît fără angajament? Vadim Tudor nu are, probabil, nici angajament, nici diplomă de turnător. Are doar vocaţie şi palmares public de turnător". (Dorin Tudoran, Ziua, 29 august crt.) "Nici una dintre ţările postcomuniste nu a publicat dosarele pe Internet, ci doar numele, numele de cod şi perioada colaborării pentru ofiţerii şi informatorii fostelor poliţii politice, motivul fiind chiar în arhivele instituţiilor de represiune, tulburi ca apele Styxului. Şi acum se fac încurcături: a avea un dosar la Securitate, ca urmărit sau ca informator, este în mintea unor jurnalişti la fel de grav. Un reporter TV afirma, zilele trecute, că ŤTraian Băsescu este acuzat că are cel puţin dosar de urmărit al Securităţii». Fără un ghid, rol pe care-l are CNSAS, confuziile pot fi tragice, călăii mai uşor confundaţi cu victimele şi invers. Justiţia populară l-ar putea scoate pe C.V. Tudor erou, iar pe Corneliu Coposu colaborator al Securităţii, aşa cum l-a numit în 1993 Ion Iliescu, după publicarea într-una dintre revistele lui Adrian Păunescu a declaraţiilor date de acesta în anchetă." (Ioana Lupea, Evenimentul zilei, 28 august crt.) "Nu cred că alegerile sînt un concurs de morală publică, aşa cum crede dl Liiceanu. Guvernarea este mai mult o chestiune de management. Un bun moralist îşi va petrece zile în şir peripatetizînd despre filosofia drepturilor omului, un bun politician va folosi acelaşi timp pentru a promova o lege a libertăţii presei (...). Eu cred că abia acum începem să sesizăm enormitatea: o fostă colaboratoare a Securităţii a făcut mai mult pentru democraţia din România decît au făcut legiuni întregi de foşti disidenţi (...). Sigur că ar fi fost preferabil ca Mona Muscă să-şi asume trecutul imediat după ’90. Dar nu mă pot opri să nu mă întreb cine era Mona Muscă la acea dată? Ar fi fost mărturisirea ei primită cu aceeaşi înţelegere ca aceea a lui Alexandru Paleologu? Cunoscîndu-i, din publicistica lor, pe iacobinii noştri postrevoluţionari, mă tem că nu. Şi mă tem că mai binele ar fi fost în acest caz duşmanul binelui." (Dragoş Bucurenci, Cotidianul, 26 august crt.) (C. G.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

02 biserica jpeg
Istoria neștiută a Palatului Cotroceni: distrus de cutremure, ars de foc și zguduit de lupte politice
Vreme de peste trei secole, la Cotroceni s-au luat cele mai importante decizii pentru țară: fie că a fost mănăstire, locuință princiară sau sediu oficial al Președinției României. Fiecare epocă și-a lăsat asupra sa amprenta.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Trump și Putin urmează să aibă discuția telefonică anunțată de președintele SUA, pentru a „pune capăt băii de sânge” din Ucraina
Luni, 19 mai, va avea loc discuția telefonică dintre președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, pentru a „pune capăt băii de sânge” din Ucraina.
Nava mexicană Cuauhtémoc s a lovit de podul Brooklyn FOTO  Profimedia jpg
Ce s-a întâmplat cu nava-școală a Marinei mexicane înainte de a lovi podul Brooklyn
Cel puțin două persoane au fost ucise și aproximativ 20 rănite sâmbătă seara, când o navă-școală a Marinei Mexicane, aflată într-un turneu internațional de onoare, s-a izbit de un stâlp al Podului Brooklyn din New York, au declarat oficialii, relatează CNN.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Ce scrie presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale
Alegerile din România au reprezentat un subiect de interes pentru presa internațională, întrucât le-au tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text”. Bloomberg a subliniat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”.
baza arhanghelsk jpg
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
La marginea înghețatei Mări Albe, într-un colț izolat al regiunii Arhanghelsk, Federația Rusă construiește – în tăcere și sub o pază riguroasă – o nouă extensie a uneia dintre cele mai controversate baze de testare militară din epoca post-sovietică.
Joan Collins  foto   Shutterstock jpg
La 91 de ani, Joan Collins își surprinde din nou admiratorii cu o transformare spectaculoasă. Actrița va interpreta rolul Ducesei de Windsor
Starul din „Dynasty” va reveni pe marele ecran în curând, într-un nou film de proporții: „The Bitter End”, unde va interpreta un rol monumental, pe Wallis Simpson, americanca care a schimbat pentru totdeauna destinul monarhiei britanice. Joan Collins i-a surprins pe fani joi, dezvăluind primele imag
proiect hitler jpg
Misterul labirintului secret al lui Hitler din Polonia unde au murit 5000 de muncitori și nimeni nu știe de ce a fost construit
La peste 80 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, în sud-vestul Poloniei, în Munții Bufniței, stă ascuns unul dintre cele mai enigmatice și sinistre proiecte militare ale regimului nazist: Riese — în traducere din germană, „Uriașul”.
paris rapire fiica sef cripto foto x png
Criptomonede, răpiri și degete tăiate. Crima organizată a pus ochii pe cei cu avere „digitală”
Valul de agresiuni brutale îndreptate împotriva investitorilor în criptomonede arată cât de ușor trece luxul digital în violență fizică.
valerie marquez instagram jpg
O influenceriță mexicană, împușcată mortal în timp ce făcea un live pe TikTok
Valeria Marquez, o influenceriță mexicană în vârstă de 23 de ani, a fost ucisă marți, 13 mai, chiar în timp ce transmitea live pe TikTok din propriul salon de înfrumusețare, aflat în statul Jalisco, Mexic. Moartea ei a fost surprinsă în direct și imaginile s-au răspândit rapid pe rețelele sociale, p