Cîteva din feţele căldurii

Publicat în Dilema Veche nr. 282 din 12 Iul 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Acel "Spuneţi-mi!" de final m-a prins cu evantaiul într-o mînă, cu gheaţa topindu-mi-se în pahar şi m-am gîndit c-ar fi propice să vă las cîteva gînduri despre ce înseamnă şi pe aici, la mine, căldura. Căldura-de-sat are tălpile colbuite, straiţa pe umăr, năsucul cîrn şi împistruiat, bălaiul părului pitulat pe după tulpan, e încămeşată, încatrinţată şi mereu ducăreaţă la bulboană. Cît e ziulica de lungă aleargă prin fîneaţă, pîndeşte codanele ce-şi joacă opincile-n horă, fură puişorii de sub aripa de cloşcă, se caţără hăăăt în vîrful celui mai înalt cireş din ogradă, sare, ţopăie, se zbenguie, iar cînd aude cuvînt-de-bunicuţă ce-o cheamă la masă se ascunde-n cuşcă la codatul Grivei. Căldura-de-oraş e lipicioasă, e mînjită pe faţă cu alviţă din aia bună luată din colţ de la moş Toader, nu-şi cară niciodată singură ghiozdanul, ci are întotdeauna cîţiva colegi de clasă care-s în preajma ei. Păşeşte ca un alint de pisică scărmănată duios, buzele-i sînt încireşate, părul îl are parfumat, la fel şi întreţîţele. Căldura-de-budoar e lascivă, înzorzonată, plictisită. Şi-ar dori ca din prohab să răsară buchete cu flori, din gurile gemînde să nu se mai zărească limbi bifide de şarpe-primordial, iar Adam să nu-i fi mîngîiat mărul niciodată. Căldura-de-birt e guralivă, spontană, clătinată şi dezinhibată. Se rostogoleşte-n şanţuri, ţipă, îşi doineşte viaţa, suspină, te ţine strîns de mînă căci altfel ştie sigur c-o să cadă, te roagă s-o iei în braţe cînd picioarele n-o mai ascultă, îţi jură că e prima dată şi doar cu mintea înşampaniată putea să-ţi cedeze. Căldura-de-Escu e ca o damă ce-şi schimbă desuurile rar. Are doar patru combinezoane şi-n funcţie de cel pe care-l poartă, îşi joacă rolul. Primu-i peticit, cu găuri mari în dreptul răbdării şi moralei, are lanţuri legate de picioare şi pietroaie atîrnate de gît, clefăie eugenii, creveţi-de-alimentară, bea cico, suspină sub pătură noaptea sperînd să se europalibereze. Al doilea e deja ponosit, a fost purtat trei mandate şi e aruncat în maşina de spălat conştiinţe, iar al treilea are material ţepos, scorţos şi zgîrie pielea la îmbrăcare. Ultimul are ţesătura cam pătată, dar cîrpa-i curăţică. Matrozi de pe toate mările, uniţi-vă! Că matrioşka tot am avut... Andreea Natalia MEREUŢĂ Blocat de urgenţe mediatice care nu suferă amînare (căci doar de aceea se şi transmit în direct), Lucian Mîndruţă îi cedează săptămîna aceasta "talonul de participare" unei cititoare care a răspuns articolului său "Căldura", publicat în Dilema veche, nr. 280, 25 iunie-1 iulie 2009. (n. red.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

duminica gelu jpg
Alegătorii tăcuți pot răsturna rezultatul. Cine sunt românii care ar putea decide soarta turului II al prezidențialelor
Scena politică românească e dominată de susținătorii vocali ai celor doi finaliști, aflați într-o confruntare deschisă. Sociologul Gelu Duminică avertizează însă că, deși pare că au confiscat discursul politic, nu aceștia vor decide alegerile.
fabrica dacia
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Economistul Adrian Băzăvan reacționează la criticile suveraniștilor, care susțin că economia României nu mai produce nimic și că trăim exclusiv din importuri. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, susține Băzăvan, care vine cu date interesante în acest sens.
Patru zodii primesc un mesaj important de la Univers pe 8 martie, foto Shutterstock jpg
Zodia care va avea de înfruntat un obstacol, la finalul lunii mai. Ce trebuie să știe acest nativ
La finalul lunii mai, astrele pregătesc o perioadă intensă pentru nativii din zodia Taur. După un început de primăvară liniștit, cu multă energie pozitivă și oportunități, aceștia vor întâmpina un obstacol semnificativ care va pune la încercare răbdarea și reziliența lor.
nor tornada cluj jpg
Vremea e în mâinile noastre. Cum pot românii pasionați de fenomene meteo să sprijine cercetarea științifică
Pasionații de fenomene meteo extreme sunt încurajați să ajute comunitatea științifică. Specialiștii îi îndeamnă să filmeze tornade, efecte spectuloase ale grindinei, dar și alte fenomene interesante, pentru a fi apoi distribuite către organizații de profil și analizate.
papa leon profimedia jpg
Leon al XIV-lea, noul papa, deşi american, nu este un fan al preşedintelui SUA. „Trump a încurcat-o”
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, spune că Papa Leon al XIV-lea, în ciuda faptului că este un american, nu este de acord cu politica MAGA a preşedintelui Donald Trump.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (2) jpg
Ciolacu a demisionat, dar nu se dă dus. Ce funcție ar putea primi liderul PSD după prezidențiale SURSE
Fostul premier Marcel Ciolacu, rămas momentan în fruntea PSD, încă mai speră la o poziție de putere în fruntea statului, susțin surse politice pentru Adevărul.
Reichstagul german după capturarea sa de către Aliați, la 3 iunie 1945 Wikipedia jpg
9 mai: Ziua în care s-a semnat capitularea necondiționată a Germaniei. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război
Pe 9 mai, în 1502, Cristofor Columb a pornit în ultima sa călătorie către Lumea Nouă, iar în 1877 a fost citită Declarația de Independenţă de stat a României. În aceeași zi, dar în 1945, s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, marcând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
image png
Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să cultivi busuioc. 90% dintre oameni fac această greșeală!
Busuiocul, „vedeta” fiecărui preparat mediteranean, este o plantă care a câștigat, în ultimii ani, o popularitate uriașă, având un loc special pe pervazurile bucătăriilor urbane
nicusor dan george simion dezbatere euronews
Cât au mințit și cât au spus adevărul George Simion și Nicușor Dan la dezbaterea electorală
Cei doi candidaţi pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au confruntat într-o dezbatere maraton. Afirmaţiile lor au fost verificate de jurnalişti, care au dat verdictul de ADEVĂRAT sau FALS.