Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Președintele reales al Franței, Emmanuel Macron, a ratat obținerea unei majorități absolute pentru formațiunea sa. În turul final al alegerilor parlamentare de duminică, Ensemble a obținut doar 245 din cele 577 de locuri. Alianța Nupes (ecologiști, socialiști etc.) a lui Jean-Luc Melenchon are 131 de locuri în noua Adunare Națională, alți stîngiști ocupă alte 22 de fotolii. Republicanii lui Christian Jacob au doar 61 de locuri (cel mai slab scor din istoria partidului), alți conservatori – 13. Rassemblement National (extrema dreapta) are 89 de locuri – un triumf pentru Marine Le Pen care își răzbună astfel înfrîngerea de la prezidențiale. Alte formațiuni – 16 locuri.    

Pe de o parte, aceste rezultate sînt expresia democrației redescoperite: o scenă politică fragmentată e și un semn al pluralismului, iar indecizia (aparentă) poate fi înțeleasă și ca o manifestare a unor tendințe politice mai diversificate. E clar că, cel puțin la stînga, și partidele au lucrat în spiritul eficienței, coalizîndu-se, la nivelul circumscripțiilor, în jurul candidaților cei mai puternici, adesea pentru a bloca accesul în Parlament al reprezentanților partidului prezidențial. Însă, chiar și așa, chiar și cu un număr mare de populiști de stînga sau de dreapta aleși în noul Parlament, democrația franceză a ieșit întărită din acest scrutin. În schimb, a cincea Republică – și tot ce presupune regimul politic francez în vigoare din 1958 – a suferit o uriașă înfrîngere.

Sistemul electoral majoritar francez, cunoscut printre altele și pentru că a generat condiții pentru stabilitate guvernamentală, produce acum blocaje, sistemul cu două tabere a devenit acum multipolar, cu formațiuni incompatibile, incapabile să formeze coaliții de guvernare. Alegerile parlamentare care au loc la scurt timp după alegerile prezidențiale sînt văzute de regulă ca o confirmare a voinței politice exprimate la scrutinul prezidențial, astfel că aceeași forță politică cîștigă adesea majoritatea absolută. Și tocmai pe această confirmare se și bazează regimul prezidențial din Franța. Rezultatul ultimelor alegeri e deci o lovitură grea pentru președintele Emmanuel Macron, a cărui tabără păstrează totuși majoritatea absolută în Camera inferioară a Parlamentului. Pentru a-și impune planurile de reformă, președintele va trebui să negocieze soluții de compromis cu parlamentari moderați din ambele tabere. Dar compromisurile sînt greu de obținut – mai ales în domeniile sensibile țintite de reformă: dreptul muncii, sistemul social și de pensii, arhitectura statului etc. În căutarea unei „majorități de acțiune”, Emmanuel Macron va încerca să-i seducă pe republicani, însă șeful partidului a anunțat deja că preferă să se retragă, strategic, în opoziție. Oricum, dincolo de cîteva puncte comune mai ales pe agenda economică ar fi fost greu să se găsească alte compatibilități. Și, oricum, diferențele ideologice între liberal-centriștii lui Macron și republicani sînt insurmontabile.

Nu e exclus ca președintele să găsească deschidere la unii dintre parlamentarii Nupes. În fond, propunerile sale în materie de ecologie sînt rezonabile: fără să fie maximale, ele indică, măcar la nivel de ambiții, o direcție de guvernare ceva mai verde. Însă măsurile sociale din planul lui Macron sînt inacceptabile pentru partidele de stînga.

La dreapta extremă, Marine Le Pen nu așteaptă nimic din partea președintelui. Și nici Emmanuel Macron nu va bate la ușa partidului ei, Rassemblement National.  

Pînă nu demult, extremiștii constituiau fenomene marginale în Parlamentul francez. Erau vocali, dar puteau, cel mult, să deranjeze în tipul unei sesiuni plenare, nu să influențeze votul asupra unui pachet de legi. În noul Parlament, extremismul – de stînga sau de dreapta – e copleșitor. Ei vor avea o influență decisivă și vor putea bloca fără vreun efort de coordonare între partide orice plan al președintelui. Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat. Cum să guvernezi o țară care are atît de multe sortimente de brînză? Probabil că Emmanuel Macron se gîndește, duios, la această formulă apocrifă pusă pe seama lui Charles de Gaulle...

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinzătoare ale unui român care a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali faţă de Cluj sau Bucureşti. „Mă costă 10 euro pe noapte”
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social, după cum spune chiar el. Patrik a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali comparativ cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinzătoare
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actriţa din „Stranger Things“: „M-am îndrăgostit de Unsprezece şi am simţit că vreau să fiu ca ea“
Actriţa Millie Bobby Brown spune că o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficială, căci „Stranger Things“ tratează probleme reale – spre exemplu, personajul pe care îl interpretează, Unsprezece, se confruntă cu „stresul posttraumatic şi traumele din copilărie“.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.