Cît mai rezistă May?

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
De la Falkland la Skripal via Războiul Rece jpeg

Miniştrii Afacerilor Europene din statele Uniunii Europene s-au reunit la începutul acestei săptămîni la Bruxelles pentru a discuta cu privire la acordul pentru Brexit. Proiectul de acord a fost aprobat în forma negociată de premierul britanic Theresa May. Următorul episod al acestui divorț se va petrece pe 25 noiembrie, în cadrul summit-ului extraordinar la care vor participa șefii de stat ai Uniunii Europene. Dar e tot mai neclar dacă acest acord atît de disputat va mai avea vreun sens. Guvernul de la Londra se clatină. Și, cu cît ne apropiem mai mult de data preconizată a despărțirii de Marea Britanie, devine tot mai neclar ce va însemna acest Brexit.

Documentul are 585 de pagini și prevede detaliile tehnice ale aceste despărțiri. Chestiunea cea mai dificilă e legată de relația Regatului Unit cu Irlanda după Brexit: cum poate fi evitată o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va rămîne în Uniunea Europeană? Cum poate fi menținut acordul de pace din 1998 dacă Marea Britanie părăsește uniunea vamală și piața internă europeană? De la Bruxelles s-a propus menținerea Irlandei de Nord în cadrul uniunii vamale pînă la semnarea unui eventual tratat de liber-schimb între Marea Britanie și UE, prevăzut pentru 2020. Evident, cu condiția păstrării principiului liberei circulații între cele două Irlande. Una din chestiunile încă în discuţie este durata unei posibile prelungiri a celor 21 de luni ale perioadei de tranziţie, perioadă care începe în momentul ieşirii efective a Marii Britanii din UE.

După cîteva luni de negocieri intense, acordul a fost în sfîrșit validat de guvern. Cu prețul unei crize politice fără precedent: cinci membri ai guvernului, inclusiv ministrul pentru Brexit și secretarul de stat pentru problemele Irlandei de Nord, au demisionat pentru a protesta față de forma în care a fost adoptat acordul. Theresa May pare tot mai izolată, poziția ei în partid e tot mai fragilă. Aripa dură a conservatorilor încearcă s-o mazilească. Puciștii au ratat, luni, o primă încercare de a o supune unui vot de neîncredere. May a rezistat, la limită, acestui puci intern. Dar cît mai poate rezista?

Fostul premier laburist Tony Blair crede că acordul e, în sine, o idee proastă. Și că încă mai e timp pentru ca Marea Britanie să se răzgîndească în legătură cu Brexit. „Nu cumva să credeți că acordul se va ține. El este nociv pentru ambele părți implicate. El nu este aprobat nici de Parlamentul britanic, nici de poporul britanic, nici măcar de o bună parte dintre miniștrii rămași în guvern. Fiți pregătiți pentru orice eventualitate. Inclusiv posibilitatea unui nou referendum“ – avertizează Tony Blair într-o scrisoare deschisă. Problema, spune el, e chiar acest proiect de acord. Acesta ne lasă să înțelegem că Regatului Unit îi este permis să rămînă în afara pieței unice și a uniunii vamale avînd în continuare acces la piețele europene fără nici o fricțiune la frontieră. Cu alte cuvinte, să poată schimba bunuri în Europa, la fel ca acum, fără să existe vreo constrîngere juridică de a se conforma regulilor europene.

Falia politică este la fel de profundă. Theresa May negociază avînd următorul obiectiv: să unească țara după fracturile create de Brexit. Pentru a merge în direcția dictată de brexiteri, ea recunoaște Brexit ca pe un fapt dat, dar, în același timp, încearcă să micșoreze daunele. Și continuă să respecte regulile europene astfel încît Regatul Unit să aibă de suferit cît mai puțin de pe urma eventualelor perturbări economice. (…) Or, problema e că brexiterii tocmai așa justifică urgența divorțului de Uniunea Europeană: nevoia de a se elibera de aceste reguli. Theresa May își dorește ca Marea Britanie să părăsească structurile politice ale Europei, dar să rămînă aliniată cu strictețe la structurile economice. E un obiectiv care are sens. Dar care ne ghidează spre un Brexit lipsit de sens. Tot ceea ce face acum Regatul Unit e să renunțe la a mai avea un cuvînt de spus cu privire la regulile la care va continua să se supună“ – scrie Tony Blair. Pentru el, soluția nu ar consta într-o renegociere a acordului. Ci într-un referendum nou prin care poporul să revină asupra deciziei de a părăsi Uniunea Europeană. Ca să se ajungă acolo nu trebuie decît ca acordul pe tema Brexit să pice la vot în Parlamentul britanic. Ceea ce, avînd în vedere nemulțumirile crescînde în ambele tabere, nu e deloc exclus să se întîmple.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Litoralul de la munte, alternativă la Marea Neagră. Trei locuri spectaculoase de bălăceală și de făcut plajă, în inima munților
Litoralul românesc se poate dovedi o piatră grea de încercare atât din punct de vedere financiar, al distanței în anumite cazuri dar și al aglomerației estivale. România are însă un relief care oferă numeroase alternative, inclusiv în zonele montane.
image
„Antrenorul de genii” a fost arestat preventiv. Lajos Kristof spune că se afla într-o stare de somnambulism când a violat un minor
Lajos Kristof, care a fost prins în flagrant în timp ce agresa sexual un băiat de 14 ani, a fost arestat preventiv duminică. Acesta a declarat în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient și că se afla într-o stare de somnambulism.
image
Povestea profesoarei care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat
O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste 9 la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

HIstoria.ro

image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.