Cît costă sediul PSD?

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cît costă sediul PSD? jpeg

PSD e un partid blestemat ┼či asta i se trage de la sediu. De c├«nd PSD s-a mutat ├«n casa fostului ministru al Justi┼úiei Toma Stelian, a┼ča-zi┼čii social-democra┼úi n-au avut lider f─âr─â probleme penale.

Vanitos ┼či generos, bogatul avocat ┼či a l─âsat prin testament vila de la ┼×osea statului, pentru ├«nfiin┼úarea unui muzeu de art─â care s─â-i poarte numele. Un muzeu f─âr─â tablouri, cum era criticat ├«n epoca interbelic─â, pentru c─â r─âposatul nu fusese un colec┼úionar, a┼ča c─â a revenit statului grija de a ├«nzestra palatul. C├«nd, ├«n cele din urm─â, s-a ├«nchegat nucleul actualului Muzeu Na┼úional de Art─â, comuni┼čtii au trecut somptuoasa cl─âdire ├«n folosin┼úa Uniunii Scriitorilor. ├Än anii ÔÇÖ50, ├«n Kiseleff 10 a func┼úionat ┼×coala de Literatur─â ÔÇô un efort dup─â model sovietic de recrutare ┼či ├«ndoctrinare a tinerelor talente. ├Änc─âlc├«nd din nou testamentul lui Toma Stelian (1860-1925) ┼či legea votat─â de cele dou─â Camere ale Parlamentului ├«n 16 martie 1926 pentru crearea muzeului, cl─âdirii i s-a schimbat din nou, la ├«nceputul anilor 2000, destina┼úia ini┼úial─â, prin ├«nstr─âinare c─âtre PSD.

Casa unui fost ministru al Justi┼úiei, ┼či liberal pe deasupra, transformat─â ├«n muzeu f─âr─â fond, apoi instrumentat─â propagandistic ÔÇô iat─â tot at├«tea elemente constitutive ale blestemului ce b├«ntuie PSD. Faptul poate fi confirmat de orice adept al familiei tradi┼úionale, membru al brig─âzilor albe care stau cu arma la picior ├«n lupta cu statul paralel (conform ordinului pe unitate al vicepremierului P. St─ânescu) ┼či, desigur, admirator al tortului c├«t statul de om, recent dedicat de enoria┼či noului episcop de Maramure┼č.

Dar blestemul nu va ┼úine mult. Str─âdania actualei conduceri a PSD de a prelua comportamentul ├«n mas─â al popula┼úiilor de lemingi ce se arunc─â ├«n mare e pe cale s─â rezolve problema poverii oculte. Exist─â ┼či un model, desigur francez, aidoma celui ce a inspirat nobila construc┼úie la 1912-1915. Acum c├«teva luni, Partidul Socialist Francez a fost nevoit s─â-╚Öi v├«nd─â sediul central ÔÇô la numai un an distan┼ú─â de vremea ├«n care de┼úinea pre╚Öedin╚Ťia ╚Öi guvernul Fran╚Ťei.

Renun╚Ťarea la simbolul parizian al victoriilor ╚Öi e╚Öecurilor st├«ngii moderate din ultimii 36 de ani a marcat un final de epoc─â. La legislativele din 2017, sociali╚Ötii ╚Öi alia╚Ťii lor s-au pr─âbu╚Öit la 44 de parlamentari, de la 295, c├«┼úi aveau ├«n 2012. Candidatul lor la preziden╚Ťiale s-a clasat al cincilea, cu numai 6% din voturi. Au fost cele mai slabe rezultate din istoria partidului ÔÇô consecin╚Ťa e╚Öecurilor din cincinalul la putere dup─â triumfalul ÔÇ×val rozÔÇť din 2012. Trei din patru francezi cred acum, conform unui sondaj, c─â PS va disp─ârea din peisajul politic.

Ce le repro╚Öeaz─â cet─â╚Ťenii sociali╚Ötilor francezi? Majoritatea consider─â c─â nu mai reprezint─â ideile st├«ngii, c─â nu mai s├«nt utili vie╚Ťii politice, c─â nu au convingeri profunde, c─â nu s├«nt apropia╚Ťi de cet─â╚Ťeni ┼či c─â nu s-au adaptat evolu╚Ťiilor societ─â╚Ťii, pe care nu s├«nt capabili s─â o coaguleze.

Sediul din Rue de Solf├ęrino nr. 10 al sociali╚Ötilor francezi a costat 45,5 milioane de euro. C├«t valoreaz─â cel al PSD din Kiseleff 10? O ├«ntrebare care devine de actualitate, din cauza politicii sinuciga┼če a PSDragnea. 

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.