Cît costă sediul PSD?

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cît costă sediul PSD? jpeg

PSD e un partid blestemat ┼či asta i se trage de la sediu. De c├«nd PSD s-a mutat ├«n casa fostului ministru al Justi┼úiei Toma Stelian, a┼ča-zi┼čii social-democra┼úi n-au avut lider f─âr─â probleme penale.

Vanitos ┼či generos, bogatul avocat ┼či a l─âsat prin testament vila de la ┼×osea statului, pentru ├«nfiin┼úarea unui muzeu de art─â care s─â-i poarte numele. Un muzeu f─âr─â tablouri, cum era criticat ├«n epoca interbelic─â, pentru c─â r─âposatul nu fusese un colec┼úionar, a┼ča c─â a revenit statului grija de a ├«nzestra palatul. C├«nd, ├«n cele din urm─â, s-a ├«nchegat nucleul actualului Muzeu Na┼úional de Art─â, comuni┼čtii au trecut somptuoasa cl─âdire ├«n folosin┼úa Uniunii Scriitorilor. ├Än anii ÔÇÖ50, ├«n Kiseleff 10 a func┼úionat ┼×coala de Literatur─â ÔÇô un efort dup─â model sovietic de recrutare ┼či ├«ndoctrinare a tinerelor talente. ├Änc─âlc├«nd din nou testamentul lui Toma Stelian (1860-1925) ┼či legea votat─â de cele dou─â Camere ale Parlamentului ├«n 16 martie 1926 pentru crearea muzeului, cl─âdirii i s-a schimbat din nou, la ├«nceputul anilor 2000, destina┼úia ini┼úial─â, prin ├«nstr─âinare c─âtre PSD.

Casa unui fost ministru al Justi┼úiei, ┼či liberal pe deasupra, transformat─â ├«n muzeu f─âr─â fond, apoi instrumentat─â propagandistic ÔÇô iat─â tot at├«tea elemente constitutive ale blestemului ce b├«ntuie PSD. Faptul poate fi confirmat de orice adept al familiei tradi┼úionale, membru al brig─âzilor albe care stau cu arma la picior ├«n lupta cu statul paralel (conform ordinului pe unitate al vicepremierului P. St─ânescu) ┼či, desigur, admirator al tortului c├«t statul de om, recent dedicat de enoria┼či noului episcop de Maramure┼č.

Dar blestemul nu va ┼úine mult. Str─âdania actualei conduceri a PSD de a prelua comportamentul ├«n mas─â al popula┼úiilor de lemingi ce se arunc─â ├«n mare e pe cale s─â rezolve problema poverii oculte. Exist─â ┼či un model, desigur francez, aidoma celui ce a inspirat nobila construc┼úie la 1912-1915. Acum c├«teva luni, Partidul Socialist Francez a fost nevoit s─â-╚Öi v├«nd─â sediul central ÔÇô la numai un an distan┼ú─â de vremea ├«n care de┼úinea pre╚Öedin╚Ťia ╚Öi guvernul Fran╚Ťei.

Renun╚Ťarea la simbolul parizian al victoriilor ╚Öi e╚Öecurilor st├«ngii moderate din ultimii 36 de ani a marcat un final de epoc─â. La legislativele din 2017, sociali╚Ötii ╚Öi alia╚Ťii lor s-au pr─âbu╚Öit la 44 de parlamentari, de la 295, c├«┼úi aveau ├«n 2012. Candidatul lor la preziden╚Ťiale s-a clasat al cincilea, cu numai 6% din voturi. Au fost cele mai slabe rezultate din istoria partidului ÔÇô consecin╚Ťa e╚Öecurilor din cincinalul la putere dup─â triumfalul ÔÇ×val rozÔÇť din 2012. Trei din patru francezi cred acum, conform unui sondaj, c─â PS va disp─ârea din peisajul politic.

Ce le repro╚Öeaz─â cet─â╚Ťenii sociali╚Ötilor francezi? Majoritatea consider─â c─â nu mai reprezint─â ideile st├«ngii, c─â nu mai s├«nt utili vie╚Ťii politice, c─â nu au convingeri profunde, c─â nu s├«nt apropia╚Ťi de cet─â╚Ťeni ┼či c─â nu s-au adaptat evolu╚Ťiilor societ─â╚Ťii, pe care nu s├«nt capabili s─â o coaguleze.

Sediul din Rue de Solf├ęrino nr. 10 al sociali╚Ötilor francezi a costat 45,5 milioane de euro. C├«t valoreaz─â cel al PSD din Kiseleff 10? O ├«ntrebare care devine de actualitate, din cauza politicii sinuciga┼če a PSDragnea. 

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

Foto: wikimedia commons

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.