Cît costă noul Bauhaus european

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În septembrie, în primul discurs despre starea Uniunii, Ursula von der Leyen a pomenit, în trecere, despre intenția de a susține „un nou Bauhaus european”. Sintagma, strecurată parcă din senin într-un discurs altfel destul de anost despre dificultățile prin care trece Uniunea Europeană lovită de pandemie și despre provocările sociale și economice, nu a trecut neobservată. Mai ales că nu a fost însoțită de explicații. Cum adică, „un nou Bauhaus european”? Cum ar putea susține Comisia un curent în arhitectură de magnitudinea celui lansat de Walter Gropius și de Ludwig Mies van der Rohe? Și cum poate fi actualizată o mișcare de la începutul secolului XX? Și, în fine: e treaba Puterii să le spună arhitecților ce și cum să construiască sau e misiunea arhitecților să creeze spații care să corespundă nevoilor și tendințelor din societate? O lună mai tîrziu, Ursula von der Leyen revine cu cîteva precizări.

Președintele Comisiei Europene a anunțat intenția de a crea un nou Bauhaus ca parte a planului de recuperare economică post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro al Uniunii Europene. Noul Bauhaus se vrea o „școală” de arhitectură, „un spațiu de co-creație în care arhitecți, artiști, studenți, ingineri, designeri lucrează împreună”. Dar și un curent cultural mai amplu care să schimbe modul de viață al europenilor. O reinterpretare a principiului lui van der Rohe potrivit căruia mai puțin înseamnă mai mult. „Nivelurile noastre actuale de consum de materii prime, energie, apă, alimente și utilizarea terenurilor nu sînt durabile. Trebuie să schimbăm modul în care tratăm natura, modul în care producem și consumăm, trăim și muncim, mîncăm și încălzim, călătorim și transportăm”, a explicat ea. „Acesta nu este doar un proiect de mediu sau economic: trebuie să fie un nou proiect cultural pentru Europa”, spune von der Leyen.

Îngrijorările sînt legitime și abordarea propusă e pertinentă. Alianța cu Verzii din Parlamentul European a determinat Comisia să regîndească, pentru prima dată, în termeni ecologici, politicile europene – și asta, la aproape toate nivelurile.

Obiectivul principal este ca, pînă în 2050, Europa să fie primul continent neutru din punct de vedere climatic. Dar pentru a atinge acest obiectiv e nevoie de ceva mai mult decît doar de o scădere a emisiilor de carbon. Modelul economic în care funcționează Europa ar trebui radical restructurat. E nevoie de o tranziție de la consum către o economie circulară bazată pe energie din surse regenerabile.

Domeniul construcțiilor e primul vizat. Căci clădirile generează în jur de 40% din emisiile de carbon. Pentru a putea atinge obiectivul „zero emisii” e nevoie de reguli noi, mult mai stricte. „Sustenabilitate“ și „durabilitate“ sînt cuvinte vehiculate tot mai des în politicile de urbanism. Țările scandinave sînt fruntașe în ceea ce privește politicile în domeniul protecţiei mediului. Și Germania se numără printre statele avansate. Conceptul de casă pasivă introdus în 2007 și dezvoltat în ultimul deceniu e deja larg răspîndit, regulile fiind deja impuse prin normative: din 2014, toate locuinţele individuale nou construite respectă standardele de casă pasivă.

Poate fi preluat și aplicat acest concept peste tot la nivel european? Pot țările sărace ale Uniunii să suporte costurile mult mai scumpe ale locuirii la standardele vizate de Comisie? Ursula von der Leyen crede că da. Pînă la urmă, e doar o chestiune de timp. Și de bani. Și aici ar trebui să-l recitim pe van der Rohe. Mai puține emisii înseamnă mai mulți bani plătiți, pînă la urmă, de oameni. 

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?