Cît costă Cuba libre?

Publicat în Dilema Veche nr. 879 din 11 - 17 februarie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Reformă importantă într-un stat comunist aflat în pragul colapsului. Cuba a anunțat intenția de a permite privatizarea unor sectoare importante ale economiei. După o lungă perioadă de stagnare, economia a înregistrat anul trecut o scădere de 11%. E cea mai gravă criză economică din ultimii treizeci de ani. Un stat sărac care depinde de importuri nu mai poate asigura cele necesare traiului pentru cea mai mare parte a populației. Cauzele sînt multiple. Economia oricum șubredă a statului insular a fost lovită de noile sancțiuni impuse de administrația Trump. Iar pandemia de COVID-19 a redus drastic veniturile generate de turism – o lovitură considerabilă pentru această țară atît de dependentă de valută. După devalorizarea monedei naționale și abandonarea sistemului dual de schimb, măsuri întreprinse de Guvern la începutul acestui an, guvernul comunist vrea să privatizeze cea mai mare parte a economiei.

Avînd în vedere cît de încet se mișcă orice încercare de reformă în Cuba, va mai trece mult timp pînă cînd privatizarea se va petrece cu adevărat: transferul proprietății de la stat la privat se poate hotărî peste noapte, dar nu se poate realiza efectiv decît peste niște ani. Suficient timp, deci, să ne gîndim la scenarii posibile. Două direcții, desenate în tușe groase.

Mai întîi, un vis frumos: Cuba libre! Odată cu liberalizarea, mii de mici întreprinzători își vor putea dezvolta afacerea, se vor asocia, vor investi bani și muncă în propriile afaceri. Șoferi de taxi, instalatori, vînzători, care lucrează, deja, pe cont propriu sau în cooperativă, vor înființa societăți cu răspundere limitată care vor crește odată ce tot mai mulți oameni vor avea nevoie și își vor putea permite serviciile lor. Hotelurile sărăcăcioase, odată renovate, vor fi introduse în marile circuite turistice și tur-operatori internaționali vor aduce mii și mii de vizitatori spre această destinație frecventată, pînă mai ieri, doar de o clientelă restrînsă; odată cu turismul de masă vor intra în țară bani, mulți bani: e capitalul care va permite dezvoltarea unor afaceri pe orizontală, dar și modernizarea infrastructurii acum părăginite. Investitori internaționali vor capitaliza afacerile locale: diaspora cubaneză din Florida se va reîntoarce în țară pentru a pune umărul la privatizare; trader-i americani vor cumpăra mari proprietăți pe care să dezvolte noi resort-uri de lux, vor veni rușii și își vor parca iahturile în porturile modernizate de firme din China etc. Angajații firmelor private vor cîștiga tot mai mult și vor consuma, la rîndul lor, tot mai mult. Faimosul sistem de sănătate cubanez se va privatiza și el: spitalele vor fi modernizate și echipate cu cea mai recentă tehnologie. Vor apărea școli private la tot pasul – de la grădiniță la universitate, oricine va avea acces la educație de calitate, căci fiecare va avea numai de cîștigat de pe urma transferului întregii economii de la stat la privat.

Celălalt scenariu e de coșmar. Un coșmar prin care au trecut multe foste state comuniste în primul deceniu de după prăbușirea URSS. Privatizarea pe repede-înainte, în contextul unui stat falimentar. În acest scenariu, „Cuba libre” e doar un slogan. După decenii de comunism, cîțiva tovarăși întreprinzători își iau destinul în propriile mîini și privatizează mica întreprindere de stat la care pînă nu demult erau angajați. Cu participarea angajaților, care acceptă să lucreze o vreme fără salariu în schimbul promisiunii de a primi bani mai mulți odată ce afacerea e pusă pe picioare. Doar că optimismul inițial nu se va confirma. Mulți întreprinzători lipsiți de educație economică și mai ales de mijloace nu vor reuși să-și susțină afacerea și vor lăsa în urmă întreprinderi falimentare și șomeri. Și în visul acesta apar miliardarii americani, oligarhii ruși și firmele-de-stat-dar-private made in China, doar că, de data asta, nu generează bunăstare: se bat pentru a cumpăra cît mai repede, cît mai mult, cît mai ieftin tot ce are statul de vînzare, plătind cuvenita șpagă la autorități și, în încercarea de a obține un profit economic sau politic, vor încălca principii elementare ale liberalismului. Prețurile locuirii vor crește vertiginos odată cu investițiile imobiliare. Apoi, prin gentrificare, mii de oameni de condiție medie se vor trezi săraci: nu-și vor mai permite să locuiască în anumite cartiere și vor migra către periferia orașului și a societății. Cuba va rămîne un stat dependent de capitalul străin. Va deveni o destinație turistică populară. Dar nu neapărat mai înstărită: cubanezii neinstruiți vor deservi, pe bani puțini, turiști bogați și nu vor avea parte de servicii sociale, de sănătate și de educație mai bune pentru că prea puțini din banii celor aflați doar în trecere prin Cuba vor intra în conturile statului pentru a susține toate aceste servicii. Refugiul, pentru mulți, va fi în mediul rural, acolo unde micile ferme vor asigura subzistența, nu și bunăstarea. Puțini, poate, vor reuși să construiască afaceri de succes cu angajați fericiți. Dar, pentru marea majoritate a cetățenilor, pentru angajații de rînd, pentru oamenii obișnuiți, nu prea contează dacă-i faliment de stat sau faliment privat: sărăcia are același gust.

Calea pe care a ales-o Guvernul de la Havana e firească: e clar că singura soluție e normalizarea relațiilor internaționale și liberalizarea economiei. Doar că nu orice e de vînzare. Și nu pe oricît. Întrebarea care se pune acum e cît costă Cuba libre.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.
image
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.
image
Dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Pe ce se bazează DNA
Cătălin Hideg, cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a depus zeci de înregistrări ale unor convorbiri care ar demonstra implicarea celor vizați în dosar și dovezi ale circuitelor financiare.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.