Cioburi (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Se poate altfel? jpeg

● Sînt amețit de soare, e o dimineață bună și setăm computere pentru copiii de pe lîngă satele din Făgăraș. Sînt o mulțime de oameni de care îmi este foarte drag în jurul meu și iar simt că l-am apucat pe Dumnezeu de o aripă. În plus, cireșii sînt plini, așa că am și senzația aia de belșug pe care numai sfîrșitul lui mai mi-o aduce.

Trebuie să reparăm ceva, așa că fug pînă la Dedeman-ul de lîngă mine. Nu am mască, dar nu mă aștept deloc la ciufuțenia paznicului. Revin regulamentar cu mască. Intru în magazin. Sînt urmărit de cineva de la securitatea magazinului. Mă înfurii și îl întreb ce vrea. Îmi răspunde urît. Mă aștept la o reacție a oamenilor din jur. Nimic.

Sînt confuz. Se înfoaie mîndria în mine. Îmi vine să îi zic de doamna mama lui. Adică, bre, sînt și io cineva. Scriu la gazetă. M-am întîlnit cu oameni importanți. După ce față are, cred că ar merge mai bine să-i zic că îi știu pe ai lui Ștoacă, un clan de mafioți din Ferentari. Îi știu, că doar am fost în portbagajul mașinii lor. Că sînt prieten cu Dacian Cioloș nu cred că l-ar impresiona, chiar dimpotrivă. Mai fac un pic de caterincă în capul meu și, fericit, așa apuc să văd că sînt încălțat în niște sandale ponosite în care am intrat cu tot cu ciorapi. Albi.

Am un tricou un pic pătat, că am cules și niște cireșe, sînt cam murdar, că făceam niște reparații, nebărbierit de vreo două luni. Singura chestie cît de cît impresionantă poate fi cheia de la mașină. Noroc că pantalonii scurți sînt cît de cît OK, că la cît de aiurit sînt, bine că nu am plecat în pijama.

Mă gîndesc ce fain ar fi să mă laud cu cheia de la mașina cea procopsită. Între timp, îmi amintesc și că mă așteaptă minunățiile alea de oameni acasă, așa că zîmbesc, îi spun că și eu m-aș verifica prin buzunare, îmi întorc buzunarele invers și îi urez o zi bună. Omul e dezarmat și îmi cere scuze.

 Am montat toată seara mobile pentru copii împreună cu Elena și cu Alin. Alin a făcut și instalația electrică. Supermeșter. Am încărcat Tuaregul cel procopsit și dubița cu 14 corpuri de mobilă. De dimineață le-am dus în ghetou. Unul dintre dulapuri e prea greu, așa că îl ajut pe Ionuț să-l care pe scări. Are 17 ani. Părinții sînt la muncă, dar sînt plătiți îngrozitor de prost și la negru.

Pe scări se vînd droguri. Fata care vinde mă salută respectuos și apoi îi liniștește pe cumpărători, spunînd că „e domnul Valeriu”. Habar n-am cum să procesez faptul că mă salută tot felul de oameni cu care nu aș vrea niciodată să am de a face.

Scările sînt pline de seringi. Pe casa scării, la etajul 4, doarme o altă puștoaică. Verific dacă e în viață. Este. Nu se trezește, dar respiră regulat. Nu cred că are mai mult de 20 de ani și nu e din ghetou. Cel mai probabil a fugit de acasă. Seringa goală e lîngă ea și mai are o seringă nefolosită. Probabil pentru cînd se trezește.

Camerele sînt mici, așa că trebuie măsurat atent totul. Dulapul pentru Ionuț intră la fix, așa că sînt mulțumit. Repar și două calculatoare. Țip la Alexandra să se apuce de teme. Nu știe să facă temele, are de citit două pagini și ea abia reușește să citească două-trei propoziții. Mă simt un idiot și îmi cer scuze, o iau în brațe și îi spun că o să citesc cu ea.

Drepturile copiilor în blocurile de pe alee nu sună a glumă proastă, ci a sadism. 14,6 metri pătrați, trei adulți, dintre care unul dependent de droguri, și doi copii. Alexandra intră pe Skype cu Madi, voluntara care o ajută. Zîmbește și se apucă de teme.

 Am citit o mulțime de tîmpenii despre Dacian Cioloș. Oameni pe care îi respect mi-au reproșat că sînt prea blînd cu el. Cred că o să se strice de rîs citind asta. Dacian nu este pentru mine salvatorul dibace, un ideal sau lider maximo. Cunosc oameni mai buni ca el cam în toate domeniile. Totuși, nu știu nici un politician cu mai mult bun-simț. Nici un om cu o putere comparabilă care să fie chiar și pe aproape în ceea ce privește decența. Cînd am muncit cu el lucra în medie 14 ore pe zi și nu rar peste 16. Duminica, din cînd în cînd, o lăsa mai moale, cu 8-10 ore. Eu sînt workaholic, dar nu îi țineam piept. Și-a donat nu o dată salariul oamenilor nevoiași. Știu asta pentru că am facilitat donațiile de cîteva ori. S-a supărat rău cînd am scris prima dată despre ceea ce făcea. I-am spus că e un fraier dacă crede că lucrurile bune se fac pe burtă și i-am explicat că avem nevoie să facem lucrurile bune pe față. A spus că el nu vrea să își facă reclamă. Își dona toate diurnele și ținea asta ascuns. Știam despre asta doi-trei oameni. E un comunicator, cel mult mediocru pentru clasa noastră politică plină de șmecheri gargaragii. Dar e un om foarte bun care vrea să fie mai bun. Mă poate irita maxim, dar întotdeauna pentru că mi se pare că e mult prea neconflictual. Plus Dîncu. Știu foarte, foarte bine cine e Dacian, mult mai bine decît zdrobitoarea majoritate a oamenilor care scriu sau discută despre el cu un tupeu incredibil.

Ceea ce fac eu bine nu e separat de opiniile mele politice, căci nu sufăr de bipolaritate. Rolul politicii este unul singur pentru mine – cît mai mult bine pentru cît mai mulți. Fiecare dintre noi poate crede orice – e o chestie fundamentală a democrației, fie că ne place sau nu. Cînd am draci, scriu cu draci și nu rar scriu mai buruienos decît mi-aș dori, dar urăsc să joc roluri. Nu sînt drăguțel și am o istorie destul de lungă de sărit calul sau caii cînd sînt „înfierbîntat”. Dacian îmi este prieten. Nu cred că e un erou, nici măcar nu cred că este un politician foarte bun, dar sigur este un om mult mai bun decît media. Lucru care îl face excepțional pentru clasa noastră politică.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.