Cioburi (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Se poate altfel? jpeg

● Sînt amețit de soare, e o dimineață bună și setăm computere pentru copiii de pe lîngă satele din Făgăraș. Sînt o mulțime de oameni de care îmi este foarte drag în jurul meu și iar simt că l-am apucat pe Dumnezeu de o aripă. În plus, cireșii sînt plini, așa că am și senzația aia de belșug pe care numai sfîrșitul lui mai mi-o aduce.

Trebuie să reparăm ceva, așa că fug pînă la Dedeman-ul de lîngă mine. Nu am mască, dar nu mă aștept deloc la ciufuțenia paznicului. Revin regulamentar cu mască. Intru în magazin. Sînt urmărit de cineva de la securitatea magazinului. Mă înfurii și îl întreb ce vrea. Îmi răspunde urît. Mă aștept la o reacție a oamenilor din jur. Nimic.

Sînt confuz. Se înfoaie mîndria în mine. Îmi vine să îi zic de doamna mama lui. Adică, bre, sînt și io cineva. Scriu la gazetă. M-am întîlnit cu oameni importanți. După ce față are, cred că ar merge mai bine să-i zic că îi știu pe ai lui Ștoacă, un clan de mafioți din Ferentari. Îi știu, că doar am fost în portbagajul mașinii lor. Că sînt prieten cu Dacian Cioloș nu cred că l-ar impresiona, chiar dimpotrivă. Mai fac un pic de caterincă în capul meu și, fericit, așa apuc să văd că sînt încălțat în niște sandale ponosite în care am intrat cu tot cu ciorapi. Albi.

Am un tricou un pic pătat, că am cules și niște cireșe, sînt cam murdar, că făceam niște reparații, nebărbierit de vreo două luni. Singura chestie cît de cît impresionantă poate fi cheia de la mașină. Noroc că pantalonii scurți sînt cît de cît OK, că la cît de aiurit sînt, bine că nu am plecat în pijama.

Mă gîndesc ce fain ar fi să mă laud cu cheia de la mașina cea procopsită. Între timp, îmi amintesc și că mă așteaptă minunățiile alea de oameni acasă, așa că zîmbesc, îi spun că și eu m-aș verifica prin buzunare, îmi întorc buzunarele invers și îi urez o zi bună. Omul e dezarmat și îmi cere scuze.

 Am montat toată seara mobile pentru copii împreună cu Elena și cu Alin. Alin a făcut și instalația electrică. Supermeșter. Am încărcat Tuaregul cel procopsit și dubița cu 14 corpuri de mobilă. De dimineață le-am dus în ghetou. Unul dintre dulapuri e prea greu, așa că îl ajut pe Ionuț să-l care pe scări. Are 17 ani. Părinții sînt la muncă, dar sînt plătiți îngrozitor de prost și la negru.

Pe scări se vînd droguri. Fata care vinde mă salută respectuos și apoi îi liniștește pe cumpărători, spunînd că „e domnul Valeriu”. Habar n-am cum să procesez faptul că mă salută tot felul de oameni cu care nu aș vrea niciodată să am de a face.

Scările sînt pline de seringi. Pe casa scării, la etajul 4, doarme o altă puștoaică. Verific dacă e în viață. Este. Nu se trezește, dar respiră regulat. Nu cred că are mai mult de 20 de ani și nu e din ghetou. Cel mai probabil a fugit de acasă. Seringa goală e lîngă ea și mai are o seringă nefolosită. Probabil pentru cînd se trezește.

Camerele sînt mici, așa că trebuie măsurat atent totul. Dulapul pentru Ionuț intră la fix, așa că sînt mulțumit. Repar și două calculatoare. Țip la Alexandra să se apuce de teme. Nu știe să facă temele, are de citit două pagini și ea abia reușește să citească două-trei propoziții. Mă simt un idiot și îmi cer scuze, o iau în brațe și îi spun că o să citesc cu ea.

Drepturile copiilor în blocurile de pe alee nu sună a glumă proastă, ci a sadism. 14,6 metri pătrați, trei adulți, dintre care unul dependent de droguri, și doi copii. Alexandra intră pe Skype cu Madi, voluntara care o ajută. Zîmbește și se apucă de teme.

 Am citit o mulțime de tîmpenii despre Dacian Cioloș. Oameni pe care îi respect mi-au reproșat că sînt prea blînd cu el. Cred că o să se strice de rîs citind asta. Dacian nu este pentru mine salvatorul dibace, un ideal sau lider maximo. Cunosc oameni mai buni ca el cam în toate domeniile. Totuși, nu știu nici un politician cu mai mult bun-simț. Nici un om cu o putere comparabilă care să fie chiar și pe aproape în ceea ce privește decența. Cînd am muncit cu el lucra în medie 14 ore pe zi și nu rar peste 16. Duminica, din cînd în cînd, o lăsa mai moale, cu 8-10 ore. Eu sînt workaholic, dar nu îi țineam piept. Și-a donat nu o dată salariul oamenilor nevoiași. Știu asta pentru că am facilitat donațiile de cîteva ori. S-a supărat rău cînd am scris prima dată despre ceea ce făcea. I-am spus că e un fraier dacă crede că lucrurile bune se fac pe burtă și i-am explicat că avem nevoie să facem lucrurile bune pe față. A spus că el nu vrea să își facă reclamă. Își dona toate diurnele și ținea asta ascuns. Știam despre asta doi-trei oameni. E un comunicator, cel mult mediocru pentru clasa noastră politică plină de șmecheri gargaragii. Dar e un om foarte bun care vrea să fie mai bun. Mă poate irita maxim, dar întotdeauna pentru că mi se pare că e mult prea neconflictual. Plus Dîncu. Știu foarte, foarte bine cine e Dacian, mult mai bine decît zdrobitoarea majoritate a oamenilor care scriu sau discută despre el cu un tupeu incredibil.

Ceea ce fac eu bine nu e separat de opiniile mele politice, căci nu sufăr de bipolaritate. Rolul politicii este unul singur pentru mine – cît mai mult bine pentru cît mai mulți. Fiecare dintre noi poate crede orice – e o chestie fundamentală a democrației, fie că ne place sau nu. Cînd am draci, scriu cu draci și nu rar scriu mai buruienos decît mi-aș dori, dar urăsc să joc roluri. Nu sînt drăguțel și am o istorie destul de lungă de sărit calul sau caii cînd sînt „înfierbîntat”. Dacian îmi este prieten. Nu cred că e un erou, nici măcar nu cred că este un politician foarte bun, dar sigur este un om mult mai bun decît media. Lucru care îl face excepțional pentru clasa noastră politică.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.