Cioace

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Cioace jpeg

Cuvîntul popular cioacă este înregistrat cu mai multe sensuri concrete în dicţionarele noastre; de exemplu, în dicţionarul academic al lui Puşcariu (DA, Litera C, 1940) apar explicaţiile „deal“, „cîrlig“, „capăt al unei piese de lemn de la fierăstrău“, „tîrnăcop“, „unealtă de scobit“, „lingură“, „butuc“. În DEX a fost reţinut doar un sens dintre cele aparţinînd terminologiei meşteşugurilor tradiţionale: „fiecare dintre cele două console orizontale ale războiului de ţesut, fixate pe stîlpii din mijloc şi pe care se sprijină vatalele“. Toate aceste înţelesuri regionale, necunoscute majorităţii vorbitorilor, nu prea pot explica sensul curent, colocvial-argotic, al cuvîntului: „balivernă“ (DEX), „lucru neserios, şmecherie, glumă“, „minciună“, actualizat mai ales în expresiile a se ţine de cioace şi a se lăsa de cioace. Exemplele ac­tua­le sînt numeroase: „de la cioace livreşti la cioace cinefile“ (agenda.liternet.ro); „E la zdup, dar se ţine de cioace despre traiul de la Colibaşi“ (libertatea.ro); „Lasă-te de cioace! am schimbat eu tonul“ (Traian Tandin, Jurnalul unui poliţist, 2004). Există şi expresia a sta la cioace („Ajung în farmacie, farmacistele stăteau la cioace“, adibot.ro), cuvîntul putînd astfel ajunge să capete şi sensul „stat de vorbă“: „Cînd era cald afară, oamenii n-o tăiau direct acasă, mai întîrziau la o cioacă în fundul curţii“ (Dan Lungu, Băieţi de gaşcă, 2005). Utilizările cuvîntului sînt şi mai derutante în cazurile în care cioacă este o variantă de la ceucă „stăncuţă“ sau se confundă cu unele dintre sensurile lui cioc.

Nici etimologia cuvîntului nu este sigură; multe dicţionare au preferat explicaţia prin onomatopee („sunetul produs de o lovitură seacă“, DA), considerîndu-l deci o „creaţie expresivă“, eventual legată de cioc. În recentul Dicţionar etimologic al limbii române (DELR), volumul al doilea, partea I (ca-cizmă) (2015), sensurile diferite ale cuvîntului sînt explicate atît prin onomatopee, cît şi prin apropierea de ciucă sau ciocan; pentru sensul „butuc, buturugă“ se preferă tratarea separată, ca omonim, a unui „termen preroman intrat în latina populară“.

Există o utilizare a cuvîntului care ar putea sta la baza sensului familiar-argotic. Cioaca era denumirea unuia dintre jocurile cu arşice, extrem de populare în societatea românească din secolele trecute. Fiind un set de jocuri atestat din antichitate (gr. astragaloi, lat. talus) şi răspîndit în toată Europa, a trezit interesul specialiştilor; a fost obiectul articolului lui Theodor Capidan, „Le jeu aux osselets chez les Rou­mains, les Slaves et les Albanais“, publicat în Revue des Études Balkaniques, I (1934).

Jocul de arşice – folosind ca piese oase cu o formă specifică de la articulaţia oilor – „oscioarele de la încheieturile picioarelor de dinapoi ale mieilor curăţite (uneori vopsite)“, DA – a fost menţionat de către Nicolae Filimon („băieţii azvîrleau cu mingea şi cu arşicele“), Ion Ghica („averea noastră în arşice se suia într-o vreme pînă la două mii“), Vasile Alecsandri („rivalul meu în giocul de arşice“) şi descris de către Petre Ispirescu, în Jucării şi jocuri de copii (1885). Lazăr Şăineanu observa că denumirea şi mare parte din terminologia jocului erau împrumutate din turcă; Hasdeu, în Etymologicum Magnum Romaniae, presupunea că jocul era mai vechi la noi, dar fusese „actualizat“ prin turcă.

În Jocuri de copii, II (1907), Tudor Pamfile descrie în detaliu variantele şi piesele jocului; prima variantă este cea denumită cioaca (p. 44), începutul fiind următorul: „Numărul doi strigă: – Dă-mi cioaca. Numărul 1 zvîrle ichiul […] său în direcţia jocului“ (ichiul fiind piesa principală, arşicul mai greu). Evident, nu ştim de ce jocului i se spunea cioaca, dacă nu cumva sensul „păcăleală“ exista deja. Dacă denumirea avea legătură cu ciocnirea arşicelor (aşa cum presupune Dicţionarul etimologic), e foarte posibil ca sensul familiar-argotic să se fi dezvoltat ulterior, pornind fie de la ideea de joc în sine, fie de la unele practici specifice (de înşelare) ale jocului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.