Cine sapă catastrofa altuia...

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Salutări de la Basel jpeg

Frica e, uneori, un bun agent electoral. Marine Le Pen, Viktor Orbán, Nigel Farage, Geert Wilders ori Heinz-Christian Strache au știut, fiecare în felul său, să apese pe butonul de panică pentru a obține simpatie publică. Frica de străini pare să miște cele mai multe voturi (străini fiind cetățeni de alte etnii, imigranți sau, pur și simplu, oameni altfel).

În SUA, candidatul republican Donald Trump s-a consacrat printr-un discurs pronunțat xenofob și pe recursul permanent la amenințarea teroristă. Recenta dezbatere pe tema politicii externe și a securității naționale i-a oferit din nou prilejul unor diatribe despre „pericolul islamic“. E genul de pseudoargumentație care prinde ușor mai ales într-o țară greu încercată de terorism, cu o prezență militară puternică în numeroase zone de conflict. Trump nu și-a propus însă doar să mai scurme un pic printre fricile americanilor, ci și să ridiculizeze eforturile contracandidatei sale de a aduce o brumă de rațiune în dezbaterea electorală. „Hillary Clinton vrea să devină o Angela Merkel a Americii. Știm cu toții ce catastrofă a fost pentru poporul german această imigrație în masă“, a explicat Trump. „Criminalitatea a crescut la un nivel de nebănuit. Țara noastră are și așa destule probleme. Nu avem nevoie de altele.“ Probabil că doar foarte puțini americani înțeleg cu adevărat politicile de integrare ale Germaniei și problemele demografice și economice pe care imigrația le poate rezolva. Încă și mai puțini pricep cum funcționează Uniunea Europeană și rolul pe care Angela Merkel vrea să l joace într-un moment de criză. Dar foarte mulți dintre susținătorii lui Trump reacționează la cuvîntul „catastrofă“.

Donald Trump însuși nu a prezentat pînă acum soluții clare pentru a evita catastrofa. Doar locuri comune, banalități, chestii previzibile: America ar trebui să-și regîndească strategia în zonele sensibile, să înceteze să mai intervină în state străine. „Era formării de state trebuie să înceteze rapid. Strategia asta cu schimbarea de regim nu a avut succes pînă acum. Asta s-a putut vedea în Irak. A fost o greșeală ca SUA să intervină militar acolo pentru a-l da jos pe Saddam Hussein. A fost o greșeală încă și mai mare să-și retragă repede trupele. Am spus mereu: păstrați-vă petrolul, păstrați-vă petrolul. S-a dovedit, ulterior, că organizația Statul Islamic a achiziționat o parte însemnată a armelor sale cu bani proveniți din vînzarea petrolului irakian.“

Dar, pînă una-alta, Trump ar vrea să pună capăt cu totul imigrației „din anumite state cunoscute pentru faptul că exportă terorismul“. Candidatul republican a mai spus că vrea să le interzică intrarea în SUA „tuturor celor care cred că pot înlocui legea americană cu sharia“. Imigranții musulmani „să învețe să trăiască precum americanii“. În plus, Trump a mai anunțat că intenționează să introducă teste de integrare pentru imigranți.

Trump i-a mai reproșat lui Hillary Clinton faptul că nu are dispoziția mentală și fizică să lupte împotriva organizației teroriste Statul Islamic și celorlalți care se opun Americii. Ea și președintele Barack Obama ar fi responsabili pentru dezvoltarea Statului Islamic.

În fine, Trump a mai vorbit despre limitarea accesului la Internet al teroriștilor – dar fără să dea și indicii despre modul de operare: „Nu putem permite ca Internetul să se transforme într-un mijloc de recrutare“.

Pînă una-alta, Donald Trump nu mai crește în sondajele de opinie. Ecartul dintre el și democrata Hillary Clinton e considerabil. Pedala fricii pe care a apăsat-o pînă acum nu-i mai poate aduce voturi noi. Șansa lui Clinton pare să fie tocmai faptul că republicanul a consumat muniția grea în primul act al confruntării. Acum, bubuielile pe care le mai provoacă nu mai sperie pe nimeni. Frica e un joc riscant. Nu e exclus ca, în cele din urmă, Trump să piardă alegerile tocmai pentru că, în loc să propună soluții, a trezit emoții. Cine sapă catastrofa altuia.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătoasă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.