Cine plătește orchestra…

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Cine plătește orchestra… jpeg

În Ungaria, lumea teatrală e în alertă. Teatrele riscă să-și piardă autonomia după adoptarea unei legi controversate care întărește autoritatea guvernului. Numeroși artiști au protestat împotriva acestor măsuri în ultimele săptămîni.  Chiar dacă modificările legislative sînt mai puțin nocive decît se crezuse inițial, intenția guvernului de a‑și spori controlul asupra instituțiilor teatrale stîrnește îngrijorări legitime. Multe teatre publice sînt finanțate în proporție covîrșitoare direct de la bugetul de stat. Ponderea subvenției guvernamentale e în orice caz mai mare decît finanțarea locală. Iar Ungaria e statul european care acordă unul dintre cele mai ridicate procente din PIB pentru cultură (3,5% în 2017). După modificarea legislației, guvernul de la Budapesta va putea controla mai ușor modul în care sînt gestionate finanțările publice pentru producția de spectacole și va avea un cuvînt de spus în ceea ce privește numirea directorilor de teatre. Și – de aici derivă și temerile – guvernul va putea pune condiții inclusiv în ceea ce privește orientarea programului teatral. Mai exact, va avantaja teatrele care susțin un program conservator și le va marginaliza pe cele care au o agendă liberală ori progresistă după principiul „cine plătește orchestra comandă muzica“.

Contextul acestor modificări nu trebuie neglijat. Fragilizarea sistemului cultural prin limitarea autonomiei teatrelor vine pe fondul unei erodări continue a democrației prin inițiative ale guvernului iliberal condus de Viktor Orbán. Aflat la al treilea mandat, premierul (FIDESZ) și-a sporit autoritatea asupra mai multor instituții, a introdus o reformă în educație, și-a extins controlul asupra mass-media publice (și chiar private, prin oameni de afaceri apropiați) și a subordonat Justiția. Discursul antiimigranți și adesea antieuropean va fi întărit prin consolidarea identității naționale – ăsta e și motivul pentru care guvernul caută acum să-și subordoneze și cultura. E și o bătălie politică aici: FIDESZ a pierdut alegerile locale în cîteva orașe și la Budapesta. Subordonarea teatrelor de către guvern poate fi văzută și ca represalii față de susținătorii direcției liberale sau progresiste din marile orașe pierdute de partidul lui Orbán. Mai ales Budapesta va fi afectată de noile reguli de finanțare, deoarece găzduiește cele mai multe teatre „mari“, de mainstream, din Ungaria. Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a înțeles, și el, mizele acestui război cultural și s-a angajat în luptă: „Atunci cînd apărăm libertatea teatrelor, apărăm libertatea orașului“, a spus el la un marș de protest împotriva măsurilor. El a promis că, pentru a garanta autonomia teatrelor din Capitală, va asigura fondurile necesare de la bugetul local. Nu e însă deloc sigur că se va putea ține de cuvînt. Iar bunele intenții nu țin loc de buget.

Cît despre ministerul Culturii, acesta acuză fake-news: nu, temerile legate de pierderea autonomiei sînt neîntemeiate, nu, prin aceste măsuri nu se dorește subordonarea teatrelor cu mai multă transparență în cheltuirea fondurilor guvernamentale. Halal transparență! Căci în procesul de elaborare a legii nu a existat o consultare prealabilă, iar legea însăși nu a fost prezentată decît cu puțină vreme înaintea votului din Parlament.

Situația creată în Ungaria e o bună lecție pentru România. Aici, teatrele se bucură (încă) de autonomie. Chiar dacă relația de dependență față de autoritățile locale ori față de guvern e evidentă. Banii pentru cultură sînt tot mai puțini. Statul reușește cu greu să‑și întrețină rețeaua de instituții publice. Mai ales teatrele sînt afectate de bugetele restrînse: odată cu dublarea salariilor actorilor (o măsură necesară, dacă ar fi fost precedată de o reflecție prealabilă cu privire la impact), instituțiile teatrale au fost nevoite să-și reducă cheltuielile destinate producțiilor. Multe s-au trezit în situația aberantă de a avea actori plătiți mult mai bine, dar care joacă mai puțin. Și-au adaptat bugetul cum au putut, renunțînd la producții. Cît privește relația cu politicul, București oferă poate cele mai clare indicii ale riscurilor. Pe de o parte, modificările structurale ale ArCuB, principala instituție de finanțare a proiectelor culturale la nivel local, au vulnerabilizat mediul independent și au diminuat accesul publicului la evenimente și producții culturale cu mesaj critic, civic etc. Pe de altă parte, Primăria a înființat instituții noi (inclusiv de spectacole) fără un program definit, fără un studiu de oportunitate și fără perspectivă. Și finanțează direct producții comerciale, destinate unui public larg – totul pentru a mulțumi gusturile celor mulți și pentru a cîștiga bunăvoința unor celebrități plătite scump pentru a face circ ieftin. Mă întreb dacă va conta în perspectiva alegerilor.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.