Cine este pe bancnota de 10 lei?

Solomon MARCUS
Publicat în Dilema Veche nr. 391 din 11-17 august 2011
Copii în avion jpeg

Cump─ârasem ceva ┼či am ├«ntins v├«nz─âtoarei o bancnot─â de 10 lei, dar chiar ├«n acel moment mi-a venit ideea unui experiment. Simul├«nd ignoran┼úa, cu aerul c─â vreau s─â aflu de la ea, o ├«ntreb: ┼×ti┼úi cumva cine este b─ârbatul de pe aceast─â bancnot─â? R─âspunsul a fost spontan ┼či f─âr─â curiozitatea de a privi bancnot─â: ÔÇ×Nu ┼čtiu, domnule, o fi vreun procopsit de scriitor. Dar nu are nici o importan┼ú─â; totul este valoarea ┼či ea este scris─â clar: 10 leiÔÇť. 

Nu era scriitor, era pictor, dar cred c─â pentru persoana respectiv─â o atare diferen┼ú─â nu prezint─â nici un interes. Scriitor sau pictor, tot un ÔÇ×procopsitÔÇť era. 

Selec┼úia personalit─â┼úilor care apar pe cele ┼čapte tipuri de bancnote a fost bine chibzuit─â. ├Än ordinea cresc─âtoare a valorii bancnotelor, avem un istoric: Iorga; un compozitor: Enescu; un pictor: Grigorescu; un pionier al avia┼úiei: Vlaicu; trei scriitori: Caragiale, Blaga ┼či Eminescu. Primii doi ┼či ultimul provin din Nordul Moldovei, zon─â recunoscut─â a fi excelat prin creativitate ├«n domeniile umaniste; al treilea ┼či al cincilea s├«nt din Muntenia, iar ceilal┼úi doi s├«nt transilv─âneni. O relativ─â omogenitate de genera┼úie poate fi observat─â: to┼úi s-au n─âscut ├«n secolul al XIX-lea ┼či, cu o singur─â excep┼úie, au murit ├«n secolul trecut. 

S─â introduci un element de cultur─â pe un obiect strict utilitar ÔÇô banul ÔÇô iat─â o idee care nu poate fi dec├«t salutat─â, ├«n ipoteza c─â privirea cet─â┼úeanului se va opri m─âcar ├«n treac─ât pe chipul de pe bancnot─â, va fi curios s─â afle ceva despre el, dac─â nu cumva ┼čtia dinainte despre cine este vorba; ┼či ├«n acest caz, ├«┼či va ├«ntip─âri mai bine ├«n minte ├«nsemn─âtatea sa. Dar, cu regret trebuie s─â observ─âm, acest ipotetic scenariu, de foarte multe ori, nu func┼úioneaz─â. 

E┼čecul se observ─â nu numai ├«n cazul bancnotelor, ci ┼či ├«n multe alte cazuri similare. Foarte multe persoane nu au curiozitatea de a ┼čti cine este cel care d─â numele str─âzii pe care locuiesc. Am identificat numero┼či elevi care ignor─â ÔÇô ┼či nici nu au avut curiozitatea de a ├«ntreba ÔÇô cine este cel care d─â numele ┼čcolii la care ei ├«nva┼ú─â. Mi s-a ├«nt├«mplat ca la festivitatea de premiere a c├«┼čtig─âtorilor unor concursuri ┼čcolare care purtau nume celebre (Arhimede, Lalescu) s─â constat c─â unii premia┼úi ignorau identitatea numelor respective (ÔÇ×desigur, o fi un matematician, altfel nu era ales ca nume al unui concurs de matematic─âÔÇť). Dac─â doreai s─â afli mai mult ÔÇô de exemplu, cam c├«nd a tr─âit ÔÇô, atunci riscai r─âspunsuri dintre cele mai extravagante. 

C├«┼úi dau aten┼úie chipurilor de pe timbrele po┼čtale? C├«┼úi s├«nt curio┼či s─â ┼čtie provenien┼úa din nume proprii a unor cuvinte comune (ÔÇ×simptomul de celebritate este faptul c─â ┼úi se scrie numele cu liter─â mic─âÔÇť)? O situa┼úie penibil─â o prezint─â de multe ori portretele de pe pere┼úii ┼čcolilor. ├Än Cabinetul de matematic─â al unei ┼čcoli ├«n care elevii aveau zilnic ore de clas─â se aflau pe pere┼úi portretele lui Pitagora, Euclid, Newton, ┼ói┼úeica, Pompeiu, Lalescu, Vr├ónceanu ┼či Moisil. Am constatat c─â cei mai mul┼úi elevi nici m─âcar nu avuseser─â curiozitatea de a privi acele chipuri, de a dori s─â afle ce isprav─â au la activul lor, de ce merit─â ei s─â fie adu┼či ├«n aten┼úia noilor genera┼úii. Nici unul nu-i adresase profesorului o ├«ntrebare ├«n acest sens. Dar, parc─â ├«ntr-o deliberat─â complicitate, nici profesorii nu avuseser─â ini┼úiativa de a-i informa pe elevi ├«n acest sens. I-am ├«ntrebat pe elevi: De ce crede┼úi voi c─â se pun aceste tablouri pe pere┼úi? R─âspunsul a fost dezarmant: ÔÇ×Ca s─â nu r─âm├«n─â pere┼úii goiÔÇť.      

Dac─â m-a┼č opri aici, a┼č putea fi b─ânuit c─â preconizez reluarea concursurilor de pe vremuri, de tipul Cine ┼čtie, c├«┼čtig─â sau c─â doresc s─â se introduc─â ┼či la noi concursuri de tipul acelora de la TV5 Monde, Questions pour un champion. Or fi av├«nd ┼či ele un rost, dar altceva m─â intereseaz─â aici. Fenomenele negative pe care le-am semnalat s├«nt efectul unor deficien┼úe grave ale sistemului educa┼úional ┼či al mentalit─â┼úii dominante ├«n multe sectoare ale vie┼úii sociale, ├«n via┼úa multor familii, dar ├«n primul r├«nd ├«n mass-media. Tinerii primesc ├«n ┼čcoal─â anumite cuno┼čtin┼úe, re┼úin anumite date, exerseaz─â folosirea unor unelte, a unor procedee, dar nu cap─ât─â esen┼úialul: nevoia de a ├«n┼úelege, curiozitatea de a afla, pl─âcerea de a asimila idei, bucuria de a face ceva cu propriile lor puteri intelectuale ┼či ambi┼úia de a se realiza ca personalit─â┼úi. Evident, este aici o apreciere generic─â, pe care trebuie s-o ├«n┼úelegem cu excep┼úiile de rigoare. ┼×coala actual─â nu reu┼če┼čte s─â converteasc─â activitatea sa ├«ntr-un act de cultur─â, ├«n ciuda faptului c─â avem mul┼úi profesori foarte buni; dar ei lucreaz─â pe un scenariu ├«nvechit, pr─âfuit, cu programe av├«nd grave lacune, cu multe lucruri care trebuie eliminate, cu manuale la fel de deficitare ca ┼či programele pe care se bazeaz─â, cu un scenariu dep─â┼čit al rela┼úiei educator-elev, ├«n care accentul cade pe predare ┼či comand─â, nu pe interac┼úiune, ├«ntrebare ┼či discu┼úie critic─â. Drept urmare, foarte mul┼úi tineri intr─â ├«n via┼ú─â ┼či ├«n profesie f─âr─â nevoia de cultur─â; dac─â nu au avut ┼čansa de a se na┼čte cu ea sau/┼či de a beneficia de o educa┼úie special─â acas─â sau/┼či de condi┼úii speciale ├«n ┼čcoal─â, indiferen┼úa lor fa┼ú─â de marile personalit─â┼úi ale istoriei este de a┼čteptat. Dar de aici ni se trag multe nenorociri.

Solomon Marcus este matematician, membru al Academiei Române.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.