Cine e favorit în meciul dintre arbitrii și patronii de cluburi din Superliga?

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
IMG 8779 jpeg

Cine are fluierul. Dar cine are, cu adevărat, fluierul? Povestea e aşa: arbitrii s-ar fi revoltat ca urmare a declaraţiilor patronilor împotriva lor şi ar fi făcut plîngere la Comisia de Disciplină a FRF. Patronii în cauză ar fi, conform gsp.ro, cine credeţi? Diosegi de la Sepsi, Pandele de la Voluntari şi Boc de la U Cluj. Bine, dacă nu cunoaşteţi fotbalul, aş putea să continui aşa, să vă duc de nas. Am glumit. Ăştia nici nu se aud, au alte treburi. Nu, pîrîţii sînt privaţii cu banii cei mai mulţi investiţi/împrumutaţi în cluburile lor şi, prin consecinţă, cei cu ambiţiile şi frustrările cele mai mari. Gigi Becali de la FCSB, Varga de la CFR, Mititelu de la FCU Craiova 1948. Se răfuiesc între ei şi arbitrii sînt cîteodată căşti albastre prinse la mijloc, alteori detonatori de scandaluri. Surpriza în acest grup e Ciprian Marica, acţionar la Farul, mai degrabă un om de PR, fără decizie directă, dar mai uşor de atacat. Hagi sau Popescu, de la aceeaşi echipă, care au criticat şi ei dur arbitrajele, sînt legende de care nu te iei. Marica a exprimat ceea ce cred mulţi, anume că unele decizii sînt atît de vizibil strîmbe, în ciuda sistemul VAR în care poţi cerceta la infinit reluările, încît ai senzaţia că ori asişti la un film cu proşti, ori la unul cu bandiţi. Arbitrii, deci, se revoltă contra acelora care se încăpăţînează să spună că un perete alb e alb, şi nu negru. E interesant cum va fi judecată o astfel de speţă. Şi mai interesant e cum va considera conducerea federaţiei, de care aparţine numita comisie, acest demers. Căci şeful FRF, Răzvan Burleanu, e sub tirul susţinut al presei (incluzînd foştii fotbalişti importanţi care se exprimă prin emisiuni) pentru că nu ia atitudine împotriva comisiei care îi acoperă pe arbitrii „daltonişti”. De ce nu o face? Pentru că tagma lor e independentă, e mantra oficială. Datorită proximităţii cu şeful lor, onorabilul Vassaras, care l-ar fi ajutat să se înşurubeze în forurile internaţionale ale fotbalului, susţin destui. Acest război rece – presa urlă, ei tac şi fac – e pe punctul să se încingă tocmai ca urmare a pîrei arbitrilor împotriva patronilor. Cum ar fi ca cei din urmă să fie sancţionaţi pentru că au zis, fie şi cu vorbe acide, că albul e alb? S-ar putea să fie cam mult chiar şi pentru mai-marele de la FRF, care n-are nevoie de un scandal cosmic. E posibil, deci, ca de data asta arbitrii să primească, în loc de o mîngîiere, un mîrîit. E doar o ipoteză. Poate fi falsă şi arbitrii să continue să greşească, iar cei care protestează să fie pedepsiţi. Ar fi un frumos exemplu al democraţiei sovietice a fotbalului.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit