Cine cîştigă şi cine pierde în „meciul“ dintre Serena Williams şi Ion Țiriac?

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

„Depande”, cum ar zice un şahist de Cişmigiu – un alt sport mort, şahul public, ca multe altele. Depande la ce se luptă, nenicule! În ring nu i-aş băga. Unul nu face vîrsta, celălalt, categoria. La tenis cîştigă Serena. La bani, nea Ion. La vorbe sprintene nu e nici o luptă, că în arena asta intră doar celebrul purtător de mustaţă pe oală, Serena e ocupată să-şi umple contul. Trimisul ei la trînta publică e soţul, Ohanian. Care dă cu ce poate şi el în oponent, între două schimburi de scutece.

De fapt, hai să n-o mai plimb, nu e un meci. Nici măcar un „meci”. Cei doi nu trăiesc în aceleaşi lumi. Mai ales cea a lui Ţiriac e la miliarde-lumină de noi. Cînd ai ajuns să trăieşti mult, să fii plin de bani, să ai timp de dat şi să nu faci parte din vreo familie regală, atunci suprapunerea dintre gînduri şi vorbe se poate apropia de perfecţiune. Spui cam tot ce-ţi vine la gură. Ţiriac e unul dintre cei mai liberi oameni de pe planetă. Poate să se lege de greutatea mezinei Williams şi să o acuze de indecenţă (probabil că pentru ochiul lui suprasolicitat e obositor să vadă o asemenea masă în mişcare) fără să se teamă de vreo justiţie corect politică. Cine, ce poate să-i facă? A, da, Serena nu participă la turneul lui Ţiriac de la Madrid, dar pun pariu că venerabilul a calculat instinctiv pierderea şi i s-a părut suportabilă. Şi-apoi, ştiţi ce? Nici nu contează cine cîştigă disputa asta tabloidală. Cui îi pasă? Din cînd în cînd presa mai scoate o ştire, unii cititori or mai zîmbi sau s-or încrunta şi gata. Grangurii cei mari care manevrează cît pot şi ei lumea vor continua să vîneze mistreţi şi cîteodată – mmm – căprioare cu cel mai cunoscut Ion din galaxie, pe Serena va continua să o doară în, ăăă, antebraţ de spusele acestui nene cam trecut, iar noi vom continua să avem alte pisici de biciuit, cum zic francezii. Ia, ia, ia... ia staţi puţin! Băi, ăştia mai au voie cu astfel de proverbe? Ei, uite, asta dezbatere!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.