Cînd afacerile au ajuns să depindă de stat sau cum va arăta capitalismul

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
image

Mediul de afaceri se află într-un moment complet atipic și foarte complicat. Este vorba despre faptul că majoritatea domenilor de business au ajuns să fie dependente de stat, direct prin banii de la buget sau indirect prin decizii de politici publice care influențează afacerile.

Dintr-odată capitalismul s-a schimbat și statul a devenit un jucător important. Pentru cei care de multă vreme nu mai credeau în „mîna invizibilă a pieței” care poate regla economia, vestea că statul se implică tot mai adînc în economie este una bună. De asemenea, cei care își doreau o economie controlată mai intens de stat, acum o pot vedea. În fine, adepții pieței libere nu au decît să privească mirați ceea ce se întîmplă.

Dependența este cu atît mai vulnerabilă cu cît statul sînt politicienii, ei decid și, în unele cazuri, o fac pe baza unor criterii discutabile.

De exemplu, în România, nivelul facturilor la energie electrică și gaze naturale poate face diferența dintre viața și falimentul unei companii. Astfel, includerea pe lista cu tarif subvenționat la energie electrică este esențială pentru companii. În primă fază, în ordonanța emisă în septembrie a.c., doar IMM-urile beneficiau de un tarif redus, restul companiilor fiind trimise să plătească prețul de piață. A urmat o serie de contestări, cele mai multe părînd îndreptățite. Industria alimentară a solicitat aplicarea unei plafonări a prețului energiei argumentînd că este un sector strategic. Comercianții au explicat că lucrează cu utilaje frigorifice și au nevoie și ei de tarife reduse la energia electrică.

Industriile mari consumatoare de energie (chimică, metalurgică, de producere a aluminiului) se confruntă cu mari dificultăți, iar unele companii sînt deja închise de cîteva luni. Ele așteaptă o eventuală soluție europeană (un fond public și o schemă de ajutor de stat), în lipsa banilor de la bugetul României care să le ofere o variantă pentru a-și continua activitatea.

Majoritatea sectoarelor economice depind de decizia Guvernului sau de banii de la buget. Iar Executivul a modificat ordonanța din septembrie și a introdus un tarif maximal de 1,30 lei pe kw/h pentru toate companiile din economie. De ce acest tarif? Nimeni nu a explicat, dar este probabil să fi fost ales în funcție de capacitatea statului de a subvenționa firmele mijlocii și mari. De asemenea, s-a încercat o plafonare a prețului lemnului de foc, dar metoda nu a fost gîndită, iar efectul a fost invers decît cel dorit, în sensul că a adus un deficit de lemn pe piață.

Lucrurile nu se limitează doar la plafonarea prețului energiei. Statul intervine și la împărțirea rezultatelor economice. Astfel, cele mai multe state membre au impus o suprataxare a profiturilor excepționale ale firmelor din domeniul energetic.

Ungaria a mers chiar mai departe. A plafonat și prețul alimentelor de bază. Este o listă lungă: lapte, zahăr, făină, ulei de floarea-soarelui, carne de porc și de pui și, mai nou, ouă și cartofi. Desigur, întrebarea este: între atîtea plafonări mai e loc și pentru economia de piață?

Guvernul argentinian depășește orice așteptări: a înghețat sau a reglementat strict prețurile la 1.500 de produse, printr-un acord cu supermarket-urile. Ceea ce arată că se poate și mai rău decît în Europa.

Germania, cu un program de susținere în valoare de 200 de miliarde de euro, a pus Europa pe jar din mai multe motive. Pe de o parte, pentru că nici o economie europeană nu își poate permite un plan de o asemenea anvergură, pe de altă parte, există temerea că programul lansat de Berlin va avantaja produsele germane în dauna celor europene. Indiferent de efectele asupra economiei europene, programul german este încă o dovadă a implicării statului în economie.

Subvențiile acordate de state nasc dispute. Recent, ministrul Economiei francez, Bruno Le Maire, a declarat într-un interviu acordat mai multor publicații europene că Uniunea Europeană trebuie să aibă un răspuns „coordonat, unitar și puternic” la subvențiile acordate de Statele Unite ale Americii.

Care este problema? Aceea că administrația americană oferă companiilor care aleg să investească în SUA subvenții între patru și zece ori mai mari decît europenii. Ceea ce reprezintă un avantaj competitiv pentru America. Mai mult, o lege americană adoptată în această vară, care își propune să contribuie la scăderea inflației, prevede subvenții de cîteva sute de miliarde de dolari pentru companii din industria energiei regenerabile. Europenii au o abordare destul de surprinzătoare, mai ales dacă avem în vedere că programul Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro, aflat în derulare, are, la rîndul lui, o cotă semnificativă de subvenții.

Un alt exemplu este Japonia, care dorește să demareze, pînă în anul 2030, producția de semiconductori de generație nouă, cu o investiție de 500 de milioane de dolari realizată într-un parteneriat public-privat.

Marile întrebări sînt: se va mai retrage statul din economie după ce crizele vor trece? Mediul de afaceri va fi atît de dependent de ajutorul de stat încît va dori ca implicarea statului să rămînă sub o formă sau alta?

De fapt, întrebările se referă la cum se schimbă capitalismul. Va fi un capitalism de stat, în care pierderile sînt asumate de la buget și cîștigurile rămîn la companii? Se vor obișnui consumatorii cu noua situație în care este previzibil că prețurile vor fi mai mari? Sînt dileme la care ne va răspunde „noul capitalism”.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.