Cîmpiile înfloritoare: tot la orizont, dar mai aproape

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Foarte adesea, atunci c├«nd se vorbe╚Öte despre unitatea Germaniei, s├«nt invocate dou─â lucruri: ╚Öansa istoric─â a acestei ├«nf─âptuiri ╚Öi efortul colosal depus de germani ├«n slujba unit─â╚Ťii. Dincolo de efuziunile inerente momentului aniversar exist─â un entuziasm general legat de unitate, dar ╚Öi numeroase frustr─âri, uneori neexprimate, ale perdan╚Ťilor tranzi╚Ťiei. ╚śi entuziasmul, ╚Öi frustr─ârile s├«nt consemnate periodic ├«n Raportul despre starea unit─â╚Ťii. Cel mai recent studiu a fost publicat recent, cu pu╚Ťin timp ├«naintea celebr─ârii a 30 de ani de la reunificare.

Sentimentul unit─â┼úii atinge mereu procente foarte mari ├«n aceste cercet─âri. ├Äns─â studiile merg adesea ├«n profunzime: s├«nt comparate date statistice despre calitatea vie┼úii, nivelul veniturilor, satisfac┼úia cu privire la guvernare etc. Se constat─â, de fiecare dat─â, diferen┼úe importante ├«ntre Est ┼či Vest, ├«ntre fosta RFG ┼či fosta RDG. Zona din fostul lag─âr socialist e ├«n continuare subdezvoltat─â, chiar dac─â cifrele arat─â mai bine, de la un an la altul. Germanii din Vest, mai ├«nst─âri╚Ťi, ├«nc─â mai pl─âtesc pentru ÔÇ×integrareaÔÇť landurilor mai s─ârace din Est. ÔÇ×C├«mpiile ├«nfloritoareÔÇť pe care le-a promis Helmut Kohl ├«n 1990 au ap─ârut, dar ele nu s├«nt repartizate unitar pe teritoriul Germaniei unificate. Prognozele de la momentul 0 al unific─ârii erau optimiste sau chiar glorioase: ├«n zece ani se va ajunge la standarde egale de via╚Ť─â peste tot ├«n Germania. Obiectivul e ╚Öi azi la orizont. S-a spus mereu c─â ÔÇ×unitatea e mai de pre┼ú dec├«t egalitateaÔÇť. Dar unii v─âd aici o misiune, al╚Ťii ÔÇô cei care au avut de pierdut ÔÇô spun c─â e doar un slogan.

Cea mai recent─â edi╚Ťie a studiului arat─â c─â, ╚Öi dup─â 30 de ani, procesul de unificare ├«nc─â nu s-a ├«ncheiat. E clar c─â ast─âzi exist─â mai multe asem─ân─âri dec├«t deosebiri. Dar ├«n multe domenii persist─â diferen╚Ťe ÔÇ×m─âsurabile ╚Öi vizibileÔÇŁ. De exemplu, ├«n ceea ce prive╚Öte veniturile ╚Öi oportunit─â╚Ťile de angajare. Puterea economic─â a celor cinci state din Est este ├«n cre╚Ötere continu─â ├«n ultimii ani. Dar r─âm├«ne la 73% din media german─â. Veniturile per familie s├«nt ╚Öi ele sub medie. Situa╚Ťia economic─â diferit─â altereaz─â ╚Öi ├«ncrederea ├«n democra╚Ťie. Doar 78% din germanii din Est cred c─â democra╚Ťia e cel mai bun regim politic posibil, fa╚Ť─â de 91% ├«n Vest. Diferit este ╚Öi modul ├«n care se raporteaz─â la partidele extremiste. Fo╚Ötii redegi╚Öti, care, pe vremuri, se legitimau ideologic drept antifasci╚Öti, tolereaz─â sau chiar ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â cu mai mare u╚Öurin╚Ť─â dec├«t vesticii mi╚Öc─âri ╚Öi partide de extrem─â dreapta. Explica╚Ťia ar fi o societate civil─â erodat─â: dup─â trei decenii ├«n care a preg─âtit terenul pentru unificare nu mai are for╚Ťa de a asimila integrarea pe multiplele paliere sociale, economice, politice ╚Öi culturale. Dar asta e doar o parte a explica╚Ťiei, valabil─â pentru nivelul elitelor. Problema e, de fapt, mai profund─â. ├Än cei 30 de ani care au trecut de la c─âderea Zidului, un sfert dintre est-germani au migrat ├«n Vest, ├«n c─âutarea unor locuri de munc─â. Acest deficit nu a fost compensat prin venirea unor germani din Vest. ╚śi nici printr-un spor demografic natural. ├Än plus, numero╚Öi germani din fosta RDG au ajuns, ├«ntr-o perioad─â foarte scurt─â, la ├«nceputul anilor ╩╝90, la periferia societ─â╚Ťii: locurile de munc─â pierdute din uzinele falimentare nu au fost ├«nlocuite cu alte job-uri ├«n ├«ntreprinderi locale noi. O bun─â parte dintre fo╚Ötii angaja╚Ťi nu s-au putut recalifica ╚Öi nu s-au adaptat la noile condi╚Ťii de via╚Ť─â. ╚śi numero╚Öi func╚Ťionari, administratori de ├«ntreprinderi, dar ╚Öi profesori au fost nevoi╚Ťi s─â demisioneze ├«n urma colabor─ârii cu fosta STASI ÔÇô o vin─â care i-a exclus pe mul╚Ťi din via╚Ťa public─â.

Crizele economice ╚Öi impasurile de moment ale politicilor de solidaritate au produs ├«ndoieli ╚Öi scepticism de ambele p─âr╚Ťi ale fostului Zid care separa Germania. ├Än Vest, mul╚Ťi str├«mb─â din nas c─â trebuie s─â pl─âteasc─â pentru rudele (s─ârace) din Est. Landurile fostei RDG par un sac f─âr─â fund, iar deficitul pare uneori irecuperabil. Ceea ce le inculc─â germanilor din Est un sentiment de culp─â: de parc─â ei ar purta vinov─â╚Ťia pentru stagnare, de parc─â ei ar fr├«na progresul economic al GermanieiÔÇŽ

Bine c─â, m─âcar la momente jubiliare, avem ocazia s─â retr─âim povestea din ambele perspective. Sacrificiile au fost mari de ambele p─âr╚Ťi: un efort economic uria╚Ö al vesticilor pentru a acoperi pagubele unei economii socialiste aflate ├«n pragul colapsului, dar ╚Öi invers, pierderile greu de m─âsurat suferite ├«n primii ani ai tranzi╚Ťiei mai ales de clasa muncitoare redegist─â care ╚Öi-a pierdut nu doar veniturile, ci ╚Öi sentimentul de apartenen╚Ť─â. ╚śi, dincolo de toate greut─â╚Ťile, c├«mpiile ├«nfloritoare, ├«nc─â la orizont, dar parc─â mai aproape.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?