Ciao, ciau, ceau

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
„Cu bule“ jpeg

Salutul italienesc ciao se folosește de mai multă vreme în registrul colocvial al limbii române, fără a avea totuși o răspîndire largă și uniformă. Termenul a fost înregistrat de Florica Dimitrescu în a doua ediție a Dicționarului de cuvinte recente (în 1997), fiind apoi inclus în lista de cuvinte a dicționarelor noastre generale și chiar în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM, ediția a II-a, 2005). E interesant că în DOOM 2005 exista o indicație de pronunțare monosilabică, cu diftong final (-au), ratificîndu-se astfel o adaptare fonetică operată de vorbitorii români. Noua ediție a DOOM (din 2021) renunță la această indicație și recomandă despărțirea în silabe a-o, cu hiat, similară normei din dicționarele italienești. Schimbarea reflectă tendința mai generală (vizibilă mai ales în cazul anglicismelor) de încetinire a adaptării fonetice sau grafice și de păstrare a normei cît mai aproape de etimon. În pronunțarea rapidă (firească pentru un salut), este evident că formele monosilabice sînt în continuare cele curente. Salutul italienesc își are originea în forma venețiană scia(v)o, provenind din latinescul sclavus; era folosit în formule de deferență similare celor care cuprind sinonimul său parțial servus, cultism latinesc folosit în special în Transilvania, preluat în română prin intermediar german și maghiar.

Atestările cuvîntului ciao în texte românești sînt mai vechi decît par să o arate dicționarele, mai ales dacă avem răbdare să căutăm în presa din secolul al XX-lea nu doar forma care păstrează ortografia din italiană, ci și variantele de transcriere ale pronunțării românești – ciau și chiar ceau. Ceau este folosit de mai multă vreme în Banat, fiind desigur preluat pe cale orală, fără o standardizare explicită; o dovadă a popularității sale e și prezența în denumirea unui festival organizat la Timișoara (Ceau, cinema!). Inițial, cuvîntul apare, sporadic, în relatări din călătorii și în proza inspirată din acestea; așa îl găsim în Convorbiri literare, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, într-un text al lui Duiliu Zamfirescu („cîte un Ciau! scurt de la unu la altu”, 1891). În perioada interbelică, salutul apare des menționat în evocarea – de către diverși contemporani: Ioan Massoff, Radu D. Rosetti etc. – a unui personaj pitoresc din lumea teatrului, fostul actor Nae Bassarabeanu, inițiatorul bibliotecii Teatrului Național din București. Bibliotecarul este evocat prin formula de salut preferată: „Ciau, ciau, ce mai faci, stimabile?” (Rampa, 1927), „Ciau, ciau, ilustre” (Rampa, 1927), „Ciau-ciau, că pleacă trenul!” (Rampa, 1932), „era popular salutul său: «Ceau, ceau, nea Nae»” (Universul, 1927), „faimosul ciau-ciau cu care-și saluta sau își lua rămas bun de la prieteni și cunoscuți” (Rampa, 1946).

Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele. Textele anilor ’50 și ’60 citează și parafrazează titluri de melodii – Ciao, ciao, bambina! (Domenico Modugno, 1959), Ciao, ciao, baby (Dalida, 1961) etc.: e prezentat discul care conține „succesul Ciao, ciao baby (Ciao, ciao mon amour)” (Flacăra, 1965), iar într-o piesă de teatru a lui Horia Lovinescu personajele fredonează sau fluieră, de mai multe ori, „Ciao-ciao, bambina!”.

În italiană, ciao e considerat un salut colocvial folosit atît la întîlnire, cît și la despărțire, dezvoltînd totuși unele utilizări figurate legate mai ales de cea de-a doua situație. În română, salutul pare să fie și mai clar specializat pentru despărțire, poate și sub influența melodiilor citate. De aici provin unele extinderi figurate, cu rolul de închidere a unei discuții, de rezolvare a unei probleme etc. Cuvîntul poate apărea, de exemplu, în locul mai răspînditului pa, în formula familiară (rară) ciao și pusi – folosită într-o comedie de A. Baranga din 1960 de către un personaj prin care erau satirizați tinerii moderni, fără ocupație, dar cu limbaj colorat: „Îți iese numirea: Ceau și pusi!” (Siciliana, în Teatrul, 1960).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Soldati rusi la granita dintre Transnistria si Republica Moldova FOTO EPA EFE jpg
Scenariu halucinant al propagandei ruse: România și Rep. Moldova ar urma să deschidă un nou front
Pe pagina de Telegram War Gonzo, proiectul la care lucrează și bloggerul rus Semyon Pegov, scrie că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește mobilizarea militară, pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române.
romica tociu lacrimi 2 jpg
Romică Țociu, despre ,,războiul“ cu Alexandru Arșinel: „A fost o conjunctură nefavorabilă“
Fost angajat al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, pe vremea când Alexandru Arșinel era director, Romică Țociu a trebuit să facă față momentului în care a fost dat afară din motive despre care presa scria la acea vreme că ar fi doar „invidie“ între actori.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane FOTO Basilica jpg
Regulile spovedaniei, jocul de imagine al BOR. „Este doar o reconfirmare, nimic nu e nou”
Pe fondul scandalului provocat de Visarion Alexa, Patriarhia Română anunța că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a adoptat o serie de propuneri cu privire la spovedanie și duhovnicie.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia