Ciao, ciau, ceau

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
„Cu bule“ jpeg

Salutul italienesc ciao se folosește de mai multă vreme în registrul colocvial al limbii române, fără a avea totuși o răspîndire largă și uniformă. Termenul a fost înregistrat de Florica Dimitrescu în a doua ediție a Dicționarului de cuvinte recente (în 1997), fiind apoi inclus în lista de cuvinte a dicționarelor noastre generale și chiar în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM, ediția a II-a, 2005). E interesant că în DOOM 2005 exista o indicație de pronunțare monosilabică, cu diftong final (-au), ratificîndu-se astfel o adaptare fonetică operată de vorbitorii români. Noua ediție a DOOM (din 2021) renunță la această indicație și recomandă despărțirea în silabe a-o, cu hiat, similară normei din dicționarele italienești. Schimbarea reflectă tendința mai generală (vizibilă mai ales în cazul anglicismelor) de încetinire a adaptării fonetice sau grafice și de păstrare a normei cît mai aproape de etimon. În pronunțarea rapidă (firească pentru un salut), este evident că formele monosilabice sînt în continuare cele curente. Salutul italienesc își are originea în forma venețiană scia(v)o, provenind din latinescul sclavus; era folosit în formule de deferență similare celor care cuprind sinonimul său parțial servus, cultism latinesc folosit în special în Transilvania, preluat în română prin intermediar german și maghiar.

Atestările cuvîntului ciao în texte românești sînt mai vechi decît par să o arate dicționarele, mai ales dacă avem răbdare să căutăm în presa din secolul al XX-lea nu doar forma care păstrează ortografia din italiană, ci și variantele de transcriere ale pronunțării românești – ciau și chiar ceau. Ceau este folosit de mai multă vreme în Banat, fiind desigur preluat pe cale orală, fără o standardizare explicită; o dovadă a popularității sale e și prezența în denumirea unui festival organizat la Timișoara (Ceau, cinema!). Inițial, cuvîntul apare, sporadic, în relatări din călătorii și în proza inspirată din acestea; așa îl găsim în Convorbiri literare, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, într-un text al lui Duiliu Zamfirescu („cîte un Ciau! scurt de la unu la altu”, 1891). În perioada interbelică, salutul apare des menționat în evocarea – de către diverși contemporani: Ioan Massoff, Radu D. Rosetti etc. – a unui personaj pitoresc din lumea teatrului, fostul actor Nae Bassarabeanu, inițiatorul bibliotecii Teatrului Național din București. Bibliotecarul este evocat prin formula de salut preferată: „Ciau, ciau, ce mai faci, stimabile?” (Rampa, 1927), „Ciau, ciau, ilustre” (Rampa, 1927), „Ciau-ciau, că pleacă trenul!” (Rampa, 1932), „era popular salutul său: «Ceau, ceau, nea Nae»” (Universul, 1927), „faimosul ciau-ciau cu care-și saluta sau își lua rămas bun de la prieteni și cunoscuți” (Rampa, 1946).

Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele. Textele anilor ’50 și ’60 citează și parafrazează titluri de melodii – Ciao, ciao, bambina! (Domenico Modugno, 1959), Ciao, ciao, baby (Dalida, 1961) etc.: e prezentat discul care conține „succesul Ciao, ciao baby (Ciao, ciao mon amour)” (Flacăra, 1965), iar într-o piesă de teatru a lui Horia Lovinescu personajele fredonează sau fluieră, de mai multe ori, „Ciao-ciao, bambina!”.

În italiană, ciao e considerat un salut colocvial folosit atît la întîlnire, cît și la despărțire, dezvoltînd totuși unele utilizări figurate legate mai ales de cea de-a doua situație. În română, salutul pare să fie și mai clar specializat pentru despărțire, poate și sub influența melodiilor citate. De aici provin unele extinderi figurate, cu rolul de închidere a unei discuții, de rezolvare a unei probleme etc. Cuvîntul poate apărea, de exemplu, în locul mai răspînditului pa, în formula familiară (rară) ciao și pusi – folosită într-o comedie de A. Baranga din 1960 de către un personaj prin care erau satirizați tinerii moderni, fără ocupație, dar cu limbaj colorat: „Îți iese numirea: Ceau și pusi!” (Siciliana, în Teatrul, 1960).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Imagini halucinante în trafic. Un bărbat s-a urcat pe capota unei mașini pentru a o distruge. Reacția Poliției VIDEO
Vineri, 15 martie 2024, imagini de coșmar au fost surprinse în traficul din Sibiu. Un bărbat s-a urcat pe o mașină, pe care a distrus-o cu picioarele și cu un coș de gunoi. Incidentul nu a fost singular.
image
Mărarul, salata și roșiile – trufandalele cu cele mai multe pesticide. Reacția legumicultorilor: Sunt din Turcia
O analiză a Autorității Naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de pesticide, iar la unele produse cantitățile de substanțe periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
image
Soția unui român a înlocuit-o pe Prințesa de Wales la parada de Ziua Sfântului Patrick VIDEO
Gărzile irlandeze i-au adus un omagiu colonelului lor absent, Prințesa de Wales, în timpul paradei anuale de Ziua Sfântului Patrick din această după-amiază.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.