Chifle

Publicat în Dilema Veche nr. 822 din 21–27 noiembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Cu un secol în urmă, cuvîntul chiflă era tradus în dicţionare prin croissant, era echivalat cu corn şi avea doar sensuri concrete. Era, de altfel, un împrumut lexical destul de recent: provenea din substantivul german Kipfel, în a cărui adaptare vorbitorii ezitaseră între mai multe variante – chipel, chipfă, chipflă, chiflu, chiflă... Forma obiectului desemnat avea să se stabilizeze curînd, devenind prototipic rotundă, ceea ce îi va permite mult mai tîrziu cuvîntului să intre în descrierea unor produse noi, de pildă a hamburgerului. În plus, în registrul familiar-argotic chiflă urma să dobîndească sensuri noi, predominant depreciative.

 Termenul e atestat într-un document de pe la 1770, dar a devenit mai frecvent spre sfîrşitul secolului al XIX-lea, în Transilvania şi în Moldova (apărînd, de pildă, în teatrul lui Alecsandri). Forma iniţială a obiectului desemnat era cu siguranţă doar cea de corn, ilustrată astăzi de numeroasele imagini pe care le furnizează Internetul pentru cuvîntul german Kipfel. În textele din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea se poate observa statutul de neologism al cuvîntului, care are nevoie de echivalente şi de explicaţii: „văzînd semiluna turcilor şi gîndind că e vreun corn (chiflă) a luat-o de la ei“ (Gura satului, 15 mai 1877); „Popîrţă, după obiceiul nemţesc, dimineaţa nu lua decît o cafea cu lapte cu un singur corn sau «chiflă», cum i se mai zice“ (Teochar Alexi, Ai carte, ai parte, roman umoristic, Sibiu, 1878). Fixarea formei poate fi urmărită în succesiunea dicţionarelor (cele de mai jos – disponibile pe platforma dexonline.ro): în dicţionarul lui Scriban, din 1939, chifla era încă „un fel de franzeluță în formă de semilună, numită și corn“; după război, Dicţionarul limbii române moderne (DLRM, 1958) ezita între două forme – „corn sau pîinișoară rotundă“ –, pentru ca în DEX aspectul de semilună să fie abandonat, consemnîndu-se doar forma rotundă sau ovală.

Dicţionarele generale actuale nu înregistrează sensurile figurate ale cuvîntului chiflă. Acestea apar, totuşi, în diferite glosare şi dicţionare de argou şi limbaj familiar: la George Volceanov găsim sensul fotbalistic – „şut pe lîngă minge, şut în aer“ (Dicţionar de argou al limbii române, 2006), iar la Traian Tandin (Dicţionar de argou al lumii interlope, 2009) e atestat un sens mai general – „greşeală, luft, păcăleală“. De fapt, sensul figurat din argoul fotbalistic fusese semnalat încă din 1978 într-un articol de lingvistică (Mihai Petre, „Noi contribuţii la studiul argoului studenţesc“, Limba română, XXV, 5). Sensul pare să reziste foarte bine în limba actuală, argotismul avînd, pe lîngă o accepţie tehnică, şi una mai generală, de „ratare“: „îmi venea să mă dau cu capul de dealurile din jurul stadionului numai la cîte chifle şi bare au dat M.S. şi ceilalţi“ (Evenimentul zilei, 1123, 1996, 15); „ca să-i arate cum se face a mai dat o chiflă. Avea în faţă TOATĂ poarta!“ (sport.ro); „urmărirea cu sufletul la gură a unui concurs de goange, chifle și ratări“ (fcsteaua.ro); „fundașii și mijlocașii lui Real au profitat de situație, schimbînd pase între ei, la trecerea timpului, parcă așteptînd să mai cadă o chiflă din cer“ (tackle.ro); „nu e nici măcar un șut glorios peste poartă sau direct în aut. E o chiflă lentă, o minge care se chinuie să ajungă în zona careului și pe care portarul o prinde doar pentru că se plictisise să se uite la ea“ (sub25.ro); „T. a trimis o «chiflă» înspre propria poartă, I. a interceptat“ (prosport.ro); „Ratarea (CHIFLA) săptămînii“ (campionate minifotbal.ro). Extinderile peiorative – de la acţiuni la autorii lor – sînt oricînd posibile: „i-au apostrofat pe «roş-albaştri», numindu-i «chifle» pe fraţii C.“ (ziare.com). În articolul lui Mihai Petre din 1978 era consemnat şi verbul a chifla, aparţinînd tot argoului fotbalistic, cu sensul „ a pasa greşit mingea“. Astăzi verbul e destul de rar, dar nu inexistent: „greşeşte de multe ori, o chiflează“ (gandul.info); îi ţine locul, oricum, expresia a da chifle.

Motivaţia transferului metaforic nu este transparentă; pot fi mai multe explicaţii, dar mi se pare foarte posibil să se fi pornit de la conotaţiile negative pe care le are chifla ca substitut – insuficient, nemulţumitor! – de pîine. Pentru zdravenii consumatori de mari cantităţi de pîine, chifla nu reprezintă aproape nimic, e total insignifiantă din punct de vedere culinar; poate că şi forma ei o apropie de încarnarea cifrei zero. În orice caz, sensul cuvîntului s-a extins şi în afara domeniului fotbalistic, în primul rînd cu referire la presă: „trei sferturi din ştirile sau profeţiile sale ajung într-o antologie de chifle şi bîrfe“ (cotidianul.ro); „beneficiarul direct al acestei chifle jurnalistice“ (ziaruldegarda.ro) „E jenant să fie ţinuţi în continuare la ziar cînd dau chifle din astea“ (zoso.ro). În fotbal, chifla este o pasă fie pur şi simplu greşită, fie simulată, neserioasă, produsă cu intenţie, în loc de ceva mai bun. Şi în afara stadionului se dezvoltă aceleaşi tipuri de sensuri figurate: chifla este o gafă, o eroare – „titlul acestei distincţii ce ar trebui decernată votanţilor care l‑au ignorat – Chifla de Aur. Căci aceştia au dat o adevărată chiflă în materie de gust şi competenţă cinematografică“ (Cristian Tudor Popescu, 2011, gandul.info) –, dar poate fi şi o stratagemă: „«chifle» aruncate în mediul online în ultimul an, materiale la limita credibilului (sau chiar dincolo), redactate pentru a atrage audiența“ (paginademedia.ro). Fixată în sfera depreciativului, chifla intră şi în diverse construcţii expresive, de genul „diplomatu’ lu’ Chiflă“ (ziare.com) sau „chifla asta de volan“ (daciaclub.ro).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.
470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.