Chestiuni de monedă

Publicat în Dilema Veche nr. 177 din 30 Iun 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Într-un raport dat zilele trecute publicităţii de Iniţiativa pentru Justiţie Curată (IJC), puteţi afla situaţii incredibile care se petrec în marile dosare ale politicienilor de la vîrf. De exemplu, un fost ministru, actualmente judecat pentru evaziune fiscală şi păgubirea bugetului public, se apără ridicînd obiecţii privind neconstituţionalitatea unor legi. Concret, paguba estimată în cazul său este peste plafonul legal de 1 milion de euro, evaluare pe care de altfel nu o contestă. Nu, dumnealui a ridicat problema că de ce o lege românească stabileşte nişte plafoane în euro, şi nu în moneda naţională, RON. Admite că, în orice monedă ai fixa limita, evaluarea în cazul său este peste aceasta, deci fondul problemei nu s-ar schimba cu nimic. Dar, în vreme ce inundă presa cu declaraţii că e nevinovat şi că nu-şi doreşte nimic mai mult pe lume decît să meargă în instanţă şi să lămurească lucrurile, în instanţă, avocatul său ridică asemenea excepţii legale, dar ridicole, care nu fac decît să tergiverseze procesul cu 6-7 luni - înfăţişările se suspendă, legea în chestiune merge la Curtea Constituţională etc. Un alt mare inculpat al României este şi mai creativ: o anume lege precizează clar că nişte clauze nu se aplică în cazul foştilor miniştri. N-are nimica, el o trimite totuşi la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să repete că, într-adevăr, acele clauze nu i se aplică. Cu alte cuvinte, cere un lucru pe care îl are deja. Pentru ce această absurditate, care pare decupată din filmele cu Stan şi Bran? Păi, tocmai ca să mai treacă nişte luni, să mai macine ceva grăunţe şi Curtea Constituţională (...) Culmea s-a atins la Consiliul Naţional de Integritate, acel grup de reprezentanţi care va numi conducerea ANI şi va superviza activitatea de control a averilor demnitarilor. După demonstraţia de triumfalism Ministerul Justiţiei-Parlament, care au trecut legea în unanimitate acum o lună (după aia au amendat-o că au mai descoperit nişte găuri etc.), ieri la audierile din Senat se pare că asociaţiile de magistraţi nu pot să desemneze un reprezentant, cum zice legea, fiindcă ar fi incompatibili cu o asemenea funcţie; la fel şi ONG-iştii. Cine nu este, în schimb, incompatibil: păi, de exemplu, un deputat sau senator, deşi ei sînt primii cu care trebuie să înceapă verificarea inspectorii ANI. Şi mai cine nu este incompatibil cu o asemenea funcţie de apărare a interesului public? Păi, o doamnă avocat care-i are în portofoliul său de clienţi pe Omar Hayssam, Genică Boerică, clanul Cămătaru sau pe senatorul-medic Brădişteanu, acuzat chiar de corupţie. Fireşte, în democraţie fiecare are dreptul la apărare, iar profesia de avocat este una perfect onorabilă. Inovaţia adusă aici de România este îmbinarea fructuoasă a celor două roluri în aceeaşi persoană: cu o mînă îl aperi pe hoţ de stat, iar cu cealaltă aperi statul de hoţi." (Sorin Ioniţă, Evenimentul zilei, 26 iunie) ( C. G. )

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.