Ceva se întîmplă cu Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

După „micul șoc” al alegerilor din Slovacia, acolo unde a cîștigat Robert Fico, un declarat anti-european, un pro-Putin (deși, la acest capitol, unii încă se mai îndoiesc), dar, mai ales, un fost premier care, în urmă cu cinci ani, a plecat de la putere după asasinarea unui jurnalist de investigație și a prietenei sale, Uniunea Europeană se pregătește de alegerile parlamentare din Polonia. 

Despre campania electorală din Polonia am citit, în ziarul Politico, un reportaj de la fața locului la una din sărbătorile din această vară, din mediul rural, la care s-au intersectat tradiția locală cu o campanie electorală a partidului PiS, „Lege și Justiție”, conservator, aflat la guvernare. 

Evenimentul, scriu jurnaliștii de la Politico, se desfășoară în regiunea Lublin, în estul țării, destul de aproape de granița cu Ucraina și Belarus, și se deschide cu un cor din zonă care interpretează muzică populară. Chiar dacă este încă vară și e cald, bărbații și femeile au venit îmbrăcați în costume populare, bărbații în costume de culoare neagră, iar femeile cu fuste tradiționale pe care sînt cusute motive florale, populare. 

Festivalul are loc anual, iar în perioada verii, spațiul rural polonez este plin de astfel de manifestări. Partidul lui Jaroslaw Kaczinski, de orientare conservatoare, își propune să cîștige alegerile. Ar fi pentru a treia oară consecutiv și, bineînțeles, are nevoie de sprijinul populației din mediul rural. O parte dintre ei sînt fermieri nemulțumiți de importurile de cereale din Ucraina, de altfel, la fel ca unii din agricultorii din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. 

Nu este singurul capitol la care cele mai multe din fostele state socialiste, aflate acum în Uniunea Europeană, au păreri diferite de vechea Europă. 

Să ne întoarcem la festivalul de lîngă Lublin. Rînd pe rînd, demnitarii locali încep să se urce pe scena aflată în mijlocul participanților și să le vorbească. Inevitabil, ideile alunecă spre politică și oficialii locali laudă partidul aflat la guvernare, vorbesc despre cît de multe a făcut acesta pentru agricultori și, evident, omagiază strădania fermierilor din regiune. 

După politicieni, pe scenă se urcă un episcop catolic local care începe cu un mesaj de avertizare: „Occidentul secular este o amenințare la adresa modului tradițional de viață al Poloniei”. Apoi, spune episcopul, „astăzi are loc un conflict fundamental între cei care vor o Europă unită și cei care sînt responsabili pentru patria lor, pentru națiune”. În zona VIP (un cort), ministrul polonez al Educației, alături de parlamentari locali, oameni de afaceri, militari și clerici, aprobă din cap cele spuse de episcop pe scenă. 

Normal, la festival se strîng și semnături de susținere a partidului aflat la guvernare. Iar alegătorii își spun, evident, și părerile politice. Astfel, un vîrstnic, semnatar al susținerii pentru Lege și Justiție, nu ezită să vorbească despre Donald Tusk, liderul Opoziției: „Este un german anti-polonez”. Și în România se aud tot mai des opinii de acest fel, unii sînt patrioți, alții nu, unii țin cu România, alții sînt agenți de influență străini. 

Să încheiem cu reportajul din Polonia al celor de la Politico. Pe scenă urcă la finalul evenimentului mai multe formații de muzică disco și dance, iar spectatorii se schimbă, în sensul că apar tinerii. Se modifică totodată și ideile politice, pentru că tinerii cred că partidul aflat la putere nu are nimic să le ofere. 

Polonia este doar un exemplu. De fapt, în Europa se întîmplă ceva, și anume o separare tot mai accentuată: pro-europeni și euro-sceptici, naționaliști și federaliști, pro-Ucraina și critici față de continuarea ajutorului pe care Uniunea ar trebui să îl dea Ucrainei, anti-imigrație și pro-imigrație, și așa mai departe.

De altfel, tema Ucrainei a fost încă un motiv de divizare a Europei. Unele state membre ale vechii Europe au nevoie de cerealele ucrainene și sînt dispuse să le cumpere, fostele state socialiste fac presiuni pentru blocarea importurilor ucrainene. Nu doar de cereale, ci și de miere, de sare, de zahăr sau de carne de pui. Nimic nu mai vrem să cumpărăm din Ucraina, pentru că fie este prea ieftin, fie nu are calitatea produselor europene. Dar consumatorii ce cred? Pentru ei este convenabil să aibă produse mai ieftine? Da, dar în zarva iscată cine mai stă să asculte vocile consumatorilor?

Problema este ce vor vota, anul viitor, europenii. Slovacia am văzut, Polonia vom vedea peste cîteva zile, dar anul viitor va fi esențial. Fiecare stat membru are alternative. Partide pro-europene și euro-sceptice, naționaliști, suveraniști, dar și cei care vor „mai multă Europă”. 

Anul viitor vom avea răspunsuri la întrebări arzătoare: o Europă federală sau una a națiunilor? O Europă mai „verde” sau strategiile și programele vor fi puse în așteptare? O extindere a Europei inclusiv cu Ucraina și Republica Moldova sau nu? O Europă cu două sau mai multe viteze? Cum răspund europenii în fața amenințărilor Rusiei? Sînt doar cîteva întrebări la care votul de anul viitor va da un răspuns tranșant sau parțial. Ceva se întîmplă cu Europa și ceva trebuie făcut. Democrația ne oferă totdeauna șansa de a întreba alegătorii. Vom vedea ce răspuns vor da. 

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.