Ceva se întîmplă cu Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

După „micul șoc” al alegerilor din Slovacia, acolo unde a cîștigat Robert Fico, un declarat anti-european, un pro-Putin (deși, la acest capitol, unii încă se mai îndoiesc), dar, mai ales, un fost premier care, în urmă cu cinci ani, a plecat de la putere după asasinarea unui jurnalist de investigație și a prietenei sale, Uniunea Europeană se pregătește de alegerile parlamentare din Polonia. 

Despre campania electorală din Polonia am citit, în ziarul Politico, un reportaj de la fața locului la una din sărbătorile din această vară, din mediul rural, la care s-au intersectat tradiția locală cu o campanie electorală a partidului PiS, „Lege și Justiție”, conservator, aflat la guvernare. 

Evenimentul, scriu jurnaliștii de la Politico, se desfășoară în regiunea Lublin, în estul țării, destul de aproape de granița cu Ucraina și Belarus, și se deschide cu un cor din zonă care interpretează muzică populară. Chiar dacă este încă vară și e cald, bărbații și femeile au venit îmbrăcați în costume populare, bărbații în costume de culoare neagră, iar femeile cu fuste tradiționale pe care sînt cusute motive florale, populare. 

Festivalul are loc anual, iar în perioada verii, spațiul rural polonez este plin de astfel de manifestări. Partidul lui Jaroslaw Kaczinski, de orientare conservatoare, își propune să cîștige alegerile. Ar fi pentru a treia oară consecutiv și, bineînțeles, are nevoie de sprijinul populației din mediul rural. O parte dintre ei sînt fermieri nemulțumiți de importurile de cereale din Ucraina, de altfel, la fel ca unii din agricultorii din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. 

Nu este singurul capitol la care cele mai multe din fostele state socialiste, aflate acum în Uniunea Europeană, au păreri diferite de vechea Europă. 

Să ne întoarcem la festivalul de lîngă Lublin. Rînd pe rînd, demnitarii locali încep să se urce pe scena aflată în mijlocul participanților și să le vorbească. Inevitabil, ideile alunecă spre politică și oficialii locali laudă partidul aflat la guvernare, vorbesc despre cît de multe a făcut acesta pentru agricultori și, evident, omagiază strădania fermierilor din regiune. 

După politicieni, pe scenă se urcă un episcop catolic local care începe cu un mesaj de avertizare: „Occidentul secular este o amenințare la adresa modului tradițional de viață al Poloniei”. Apoi, spune episcopul, „astăzi are loc un conflict fundamental între cei care vor o Europă unită și cei care sînt responsabili pentru patria lor, pentru națiune”. În zona VIP (un cort), ministrul polonez al Educației, alături de parlamentari locali, oameni de afaceri, militari și clerici, aprobă din cap cele spuse de episcop pe scenă. 

Normal, la festival se strîng și semnături de susținere a partidului aflat la guvernare. Iar alegătorii își spun, evident, și părerile politice. Astfel, un vîrstnic, semnatar al susținerii pentru Lege și Justiție, nu ezită să vorbească despre Donald Tusk, liderul Opoziției: „Este un german anti-polonez”. Și în România se aud tot mai des opinii de acest fel, unii sînt patrioți, alții nu, unii țin cu România, alții sînt agenți de influență străini. 

Să încheiem cu reportajul din Polonia al celor de la Politico. Pe scenă urcă la finalul evenimentului mai multe formații de muzică disco și dance, iar spectatorii se schimbă, în sensul că apar tinerii. Se modifică totodată și ideile politice, pentru că tinerii cred că partidul aflat la putere nu are nimic să le ofere. 

Polonia este doar un exemplu. De fapt, în Europa se întîmplă ceva, și anume o separare tot mai accentuată: pro-europeni și euro-sceptici, naționaliști și federaliști, pro-Ucraina și critici față de continuarea ajutorului pe care Uniunea ar trebui să îl dea Ucrainei, anti-imigrație și pro-imigrație, și așa mai departe.

De altfel, tema Ucrainei a fost încă un motiv de divizare a Europei. Unele state membre ale vechii Europe au nevoie de cerealele ucrainene și sînt dispuse să le cumpere, fostele state socialiste fac presiuni pentru blocarea importurilor ucrainene. Nu doar de cereale, ci și de miere, de sare, de zahăr sau de carne de pui. Nimic nu mai vrem să cumpărăm din Ucraina, pentru că fie este prea ieftin, fie nu are calitatea produselor europene. Dar consumatorii ce cred? Pentru ei este convenabil să aibă produse mai ieftine? Da, dar în zarva iscată cine mai stă să asculte vocile consumatorilor?

Problema este ce vor vota, anul viitor, europenii. Slovacia am văzut, Polonia vom vedea peste cîteva zile, dar anul viitor va fi esențial. Fiecare stat membru are alternative. Partide pro-europene și euro-sceptice, naționaliști, suveraniști, dar și cei care vor „mai multă Europă”. 

Anul viitor vom avea răspunsuri la întrebări arzătoare: o Europă federală sau una a națiunilor? O Europă mai „verde” sau strategiile și programele vor fi puse în așteptare? O extindere a Europei inclusiv cu Ucraina și Republica Moldova sau nu? O Europă cu două sau mai multe viteze? Cum răspund europenii în fața amenințărilor Rusiei? Sînt doar cîteva întrebări la care votul de anul viitor va da un răspuns tranșant sau parțial. Ceva se întîmplă cu Europa și ceva trebuie făcut. Democrația ne oferă totdeauna șansa de a întreba alegătorii. Vom vedea ce răspuns vor da. 

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.