„Ceva e greșit cu stînga mondială”

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Afirmația doamnei Merav Michaeli, lidera Partidului Muncii din Israel, se referă la protestele anti-israeliene care au avut loc în nenumărate capitale în săptămînile care s-au scurs de la declanșarea acțiunii de eliminare a Hamas din Gaza. Chiar dacă e un critic al premierului Netanyahu, afirmația șefei laburiștilor e fermă și se înscrie în linia de comunicare oficială a țării sale – înainte de orice pace, Hamas trebuie să dispară. 

„Este foarte-foarte clar că oameni care se consideră pe sine democrați și progresiști sprijină un regim totalitar care asuprește femei și comunitatea LGBTQ+”, spune exasperată Michaeli, precizînd totuși, diplomatic, că Israelul are și prieteni în partidele de centru-stînga din Europa și din lume. 

Declarația a fost făcută la Malaga, la o întrunire a socialiștilor europeni la finalul căreia unii dintre participanți sperau să fie adoptată o declarație privind încetarea focului în Gaza. Ideea a fost abandonată din cauza incapacității celor prezenți de a ajunge la o poziție comună. 

Michaeli, nepoata unui evreu transilvănean cu o biografie cel puțin interesantă, e feministă, adeptă a înființării unui stat palestinian și conduce un partid care odinioară domina scena politică israeliană. Nu împărtășește aproape nici un punct de vedere comun cu partidele care compun azi Guvernul israelian, însă observația ei e, totuși, validă. E foarte greu de înțeles de ce oameni care și-au dedicat viața apărării drepturilor omului și justiției sociale au rețineri în a condamna Hamas ca organizație teroristă. La fel, e cumva greu de înțeles energia consumată în condamnarea în fel și chip a reacției Israelului cîtă vreme nu au existat preocupări similare față de masacrul săvîrșit de Arabia Saudită în Yemen (victimele sînt tot musulmani, iar numărul lor e infinit mai mare) sau față de crimele de război comise la ordinele președintelui Siriei Bashar al-Assad. Exemplele pot continua cu Sudanul – aflat și azi în plin război civil, dar dispărut cu totul din știri –, cu dictatura președintelui Sisi în Egipt ș.a.m.d.

Explicația dominant, dar insuficientă este că, din principiu, stînga este anti-război și atunci este firesc cumva să condamne răspunsul Israelului, a cărui putere militară este copleșitoare și dovedită în nenumărate rînduri. Însă asta miroase a ipocrizie și inadecvare sau, dacă vreți, rigiditate doctrinară selectivă. Probabil răspunsul mai simplu se află undeva la granița dintre emoție și antipatie față de Israel și principalul său susținător, Statele Unite ale Americii. Doar așa se poate explica de ce, recent, fostul lider al laburiștilor britanici Jeremy Corbyn a refuzat să califice Hamas drept organizație teroristă deși a fost întrebat de mai multe ori într-un interviu televizat. Asta în condițiile în care Hamas este calificat astfel în documentele oficiale ale Guvernului britanic, deci lui Corbyn nu i se cerea să exprime o poziție excentrică. 

Nu e singurul. În Franța, confruntată cu o creștere masivă a antisemitismului, a fost remarcată absența partidului de stînga al lui Jean-Luc Mélenchon de la un marș transpartinic împotriva acestui fenomen. Asemeni colegului Corbyn, Mélenchon, fost și probabil viitor candidat la președinție cu procente importante în dreptul numelui său, a refuzat să alăture eticheta de terorist numelui Hamas. 

Văzut dinspre stînga, conflictul palestiniano-israelian e în logica unei confruntări de tip David vs Goliat în care celui mai mic îi sînt permise orice metode, iar celui mai mare trebuie să i se ceară permanent să acționeze „proporțional” și altruist. Iar în numele acestei poze, e aproape obligatoriu să vorbești mult despre victimele civile din Gaza și foarte puțin sau deloc despre ostaticii israelieni, rachetele Hamas sau urmările odiosului atac din 7 octombrie. Pentru o documentare mai bună a acelei zile e suficientă o căutare pe Internet sau pe canalele de Telegram semioficiale ale Israelului. În nevoia sa de a explica ceva ce n-ar trebui să aibă nevoie de explicații, Guvernul israelian și-a abandonat reținerea istorică în privința publicării de imagini care înfățișează urmările unor atacuri teroriste. Pot garanta oricui are puterea să urmărească înregistrările respective că nu le va uita vreodată. 

„Terorismul este arma săracului”, se mai spune cîteodată în încercarea de a explica diverse evenimente de pe glob. O fi, dar de partea cealaltă a armei se află aproape mereu civili nevinovați. În marele război al percepțiilor, stînga occidentală confundă sărăcia și slăbiciunea cu inumanitatea. Se încăpățînează să rămînă prizonieră unei grile de interpretare profund greșite și nedrepte. Față de o parte dintre victimele acestui război și față de propriile principii. 

Refuzul de a distinge între teroriști și non-teroriști e o tactică de autosabotare morală foarte eficientă și păcătoasă. Cea mai mare pierdere nu este neapărat a activiștilor care repetă naiv-tîmp sloganuri Hamas pe străzile orașelor occidentale, ci a societăților care ar trebui să se bazeze pe energia acestor oameni pentru a corecta derapajele guvernelor și opozanților politici. De ce ar trebui luat în seamă un om care nu poate numi o crimă, crimă? Ceva e, într-adevăr, greșit aici. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Controversatul cercetător chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic Colaj X He Jiankui
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel de populară ca iPhone-ul”
He Jiankui revine în laborator după experimentul controversat de editare genetică ce a șocat lumea. „Sper ca, peste 50 de ani, oamenii să mă amintească drept «Darwin-ul chinez»”, a declarat cercetătorul care a creat în secret primii bebeluși modificați genetic.
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Originea misterioasă a tătarilor. Istoricii încă încearcă să înțeleagă de unde provenea această populație
De-a lungul secolelor, tătarii au fost o prezență constantă la hotarele statelor românești. Iar de-a lungul timpului, cei mai mulți oameni au considerat că această populație războinică era de origine mongolă.
Dacia in America foto captura video jpg
Aventurile unui român cu Dacia 1310 în America. A gonit pe celebra Route 66 și i s-a stricat mașina chiar lângă temuta Area 51
Un vlogger român a trăit aventura vieții în America. Distracția a început în New York, locul din care a pornit cu o Dacie 1310, și a traversat Statele Unite până în Los Angeles, trecând și pe Route 66.
cimitir evreiesc radauti prut (11) jfif
Povestea fabuloasă a orașului uitat de la capătul României. Cea mai rămas din „Micul Orient” de la răscrucea marilor drumuri comerciale
Un sat de pe frontiera nordică a României ascunde o istorie fabuloasă a marilor drumuri comerciale care legau mările și cele mai importante târguri ale Europei. Acum două secole, Rădăuți-Prut a fost unul dintre cele mai prospere târguri, un oraș uitat al istoriei.
p 11 Carol al II lea WC jpg
31 martie, ziua în care România a intrat sub un regim manarhic autoritar, prin eliminarea partidelor politice
La data de 31 martie 1938, regele Carol al II-lea a desființat partidele politice din România și a instituit Consiliul de Coroană, consolidându-și astfel puterea personală. Acest act a marcat începutul unui regim autoritar și a limitat pluralismul politic în perioada interbelică.
Electrocasnice FOTO Shutterstock
Aparatul banal din locuință care consumă cât 400 de becuri la un loc! Mulți români îl folosesc zilnic
Este un aparat de mici dimensiuni, care, cel puțin la prima vedere, ne va da impresia că nu are cum să consume prea multă electricitate.
Generalul Zalujnii alaturi de Chris Cavoli și amiralul Radakin FOTO Twitter @AdmTonyRadakin  jpeg
Strategie, informații și armament. Rolul ascuns al SUA în operațiunile militare ucrainene
Războiul din Ucraina a revelat o implicare mult mai profundă și extinsă a Statelor Unite decât se credea inițial.
Spreading homo sapiens la svg png
Ce este teoria „Evei mitocondriale”. Întreaga omenire s-ar trage dintr-o femeie africană care a trăit acum 200.000 de ani
O teorie a oamenilor de știință susține că toții oamenii moderni se trag dintr-o strămoașă comună care a trăit în Africa acum 200.000 de ani. Mai mult decât atât, un autor britanic a avansat ideea că 95% dintre europeni au genele a șapte „mame” fondatoare de acum 45.000 de ani.
dinamo fcsb fb jpg