„Ceva e greșit cu stînga mondială”

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Afirmația doamnei Merav Michaeli, lidera Partidului Muncii din Israel, se referă la protestele anti-israeliene care au avut loc în nenumărate capitale în săptămînile care s-au scurs de la declanșarea acțiunii de eliminare a Hamas din Gaza. Chiar dacă e un critic al premierului Netanyahu, afirmația șefei laburiștilor e fermă și se înscrie în linia de comunicare oficială a țării sale – înainte de orice pace, Hamas trebuie să dispară. 

„Este foarte-foarte clar că oameni care se consideră pe sine democrați și progresiști sprijină un regim totalitar care asuprește femei și comunitatea LGBTQ+”, spune exasperată Michaeli, precizînd totuși, diplomatic, că Israelul are și prieteni în partidele de centru-stînga din Europa și din lume. 

Declarația a fost făcută la Malaga, la o întrunire a socialiștilor europeni la finalul căreia unii dintre participanți sperau să fie adoptată o declarație privind încetarea focului în Gaza. Ideea a fost abandonată din cauza incapacității celor prezenți de a ajunge la o poziție comună. 

Michaeli, nepoata unui evreu transilvănean cu o biografie cel puțin interesantă, e feministă, adeptă a înființării unui stat palestinian și conduce un partid care odinioară domina scena politică israeliană. Nu împărtășește aproape nici un punct de vedere comun cu partidele care compun azi Guvernul israelian, însă observația ei e, totuși, validă. E foarte greu de înțeles de ce oameni care și-au dedicat viața apărării drepturilor omului și justiției sociale au rețineri în a condamna Hamas ca organizație teroristă. La fel, e cumva greu de înțeles energia consumată în condamnarea în fel și chip a reacției Israelului cîtă vreme nu au existat preocupări similare față de masacrul săvîrșit de Arabia Saudită în Yemen (victimele sînt tot musulmani, iar numărul lor e infinit mai mare) sau față de crimele de război comise la ordinele președintelui Siriei Bashar al-Assad. Exemplele pot continua cu Sudanul – aflat și azi în plin război civil, dar dispărut cu totul din știri –, cu dictatura președintelui Sisi în Egipt ș.a.m.d.

Explicația dominant, dar insuficientă este că, din principiu, stînga este anti-război și atunci este firesc cumva să condamne răspunsul Israelului, a cărui putere militară este copleșitoare și dovedită în nenumărate rînduri. Însă asta miroase a ipocrizie și inadecvare sau, dacă vreți, rigiditate doctrinară selectivă. Probabil răspunsul mai simplu se află undeva la granița dintre emoție și antipatie față de Israel și principalul său susținător, Statele Unite ale Americii. Doar așa se poate explica de ce, recent, fostul lider al laburiștilor britanici Jeremy Corbyn a refuzat să califice Hamas drept organizație teroristă deși a fost întrebat de mai multe ori într-un interviu televizat. Asta în condițiile în care Hamas este calificat astfel în documentele oficiale ale Guvernului britanic, deci lui Corbyn nu i se cerea să exprime o poziție excentrică. 

Nu e singurul. În Franța, confruntată cu o creștere masivă a antisemitismului, a fost remarcată absența partidului de stînga al lui Jean-Luc Mélenchon de la un marș transpartinic împotriva acestui fenomen. Asemeni colegului Corbyn, Mélenchon, fost și probabil viitor candidat la președinție cu procente importante în dreptul numelui său, a refuzat să alăture eticheta de terorist numelui Hamas. 

Văzut dinspre stînga, conflictul palestiniano-israelian e în logica unei confruntări de tip David vs Goliat în care celui mai mic îi sînt permise orice metode, iar celui mai mare trebuie să i se ceară permanent să acționeze „proporțional” și altruist. Iar în numele acestei poze, e aproape obligatoriu să vorbești mult despre victimele civile din Gaza și foarte puțin sau deloc despre ostaticii israelieni, rachetele Hamas sau urmările odiosului atac din 7 octombrie. Pentru o documentare mai bună a acelei zile e suficientă o căutare pe Internet sau pe canalele de Telegram semioficiale ale Israelului. În nevoia sa de a explica ceva ce n-ar trebui să aibă nevoie de explicații, Guvernul israelian și-a abandonat reținerea istorică în privința publicării de imagini care înfățișează urmările unor atacuri teroriste. Pot garanta oricui are puterea să urmărească înregistrările respective că nu le va uita vreodată. 

„Terorismul este arma săracului”, se mai spune cîteodată în încercarea de a explica diverse evenimente de pe glob. O fi, dar de partea cealaltă a armei se află aproape mereu civili nevinovați. În marele război al percepțiilor, stînga occidentală confundă sărăcia și slăbiciunea cu inumanitatea. Se încăpățînează să rămînă prizonieră unei grile de interpretare profund greșite și nedrepte. Față de o parte dintre victimele acestui război și față de propriile principii. 

Refuzul de a distinge între teroriști și non-teroriști e o tactică de autosabotare morală foarte eficientă și păcătoasă. Cea mai mare pierdere nu este neapărat a activiștilor care repetă naiv-tîmp sloganuri Hamas pe străzile orașelor occidentale, ci a societăților care ar trebui să se bazeze pe energia acestor oameni pentru a corecta derapajele guvernelor și opozanților politici. De ce ar trebui luat în seamă un om care nu poate numi o crimă, crimă? Ceva e, într-adevăr, greșit aici. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.