Cereale și război

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

„O fi băut”, exclamă în Politico, sub protecția anonimatului, un diplomat european exasperat. I se ceruse să ofere o opinie legată de anunțul unui reprezentant al Guvernului ucrainean privind decizia Ucrainei de a da în judecată statele europene care au interzis importurile de cereale ucrainene. 

Beat sau nu, funcționarul de la Kiev nu prea glumea. Ucraina a depus o plîngere împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului. Trecuseră doar cîteva ore de cînd, unul după altul, guvernele celor trei țări anunțaseră că nu renunță la interdicție în ciuda unei decizii în acest sens a Uniunii Europene. 

Cumva previzibil, România – care are la rîndul ei probleme cu importurile ucrainene – a adoptat o poziție mai degrabă ambiguă, de așteptare. Premierul Ciolacu a anunțat o interdicție temporară pînă cînd Ucraina va implementa un sistem de licențiere convenit printr-un gentlemen’s agreement între șefii de guverne ai celor două state. Rezultatul e că Bucureștiul nu va trebui să răspundă în fața OMC pentru o decizie unilaterală de blocare a exporturilor ucrainene de cereale. Deocamdată. 

Între timp, pe rețelele sociale, influencer-ii ucraineni (mulți dintre ei colaboratori ai Guvernului de la Kiev) au demarat o campanie de sensibilizare explicînd în fel și chip cum insensibilitatea guvernelor din țările Uniunii Europene din vecinătatea Ucrainei face jocul lui Vladimir Putin, care încearcă să destabilizeze economia țării. Argumentul nu e lipsit de sens. De altfel, el se poate proba în România direct prin imaginile cu porturile ucrainene de la Dunăre bombardate constant de armata rusă. Vladimir Putin vrea să îngenuncheze Ucraina inclusiv prin eliminarea surselor de venit care îi fac existența posibilă. 

Însă problema acestor exporturi e chiar mai complexă de atît. Slovacia, Polonia și România se pregătesc de alegeri. În toate aceste țări, agricultura e un sector important al economiei, iar prezumția că vreun partid serios poate ignora nemulțumirile fermierilor locali e absurdă. De aceea, dincolo de filosofii legate de naționalismul economic, e o prezumție rațională că guvernele vor fi atente la stimulii interni. Faptul că în toate aceste țări, cărora li se adaugă Bulgaria, au avut loc sau sînt în pregătire proteste nu poate fi ignorat. 

Sau poate fi ignorat cu prețul avansului unor forțe pro-rusești sau anti-occidentale care vor provoca dureri de cap întregului continent pentru ani de zile de aici înainte. 

Ungaria, cu Guvernul ei pro-moscovit, e deja pierdută. În Slovacia, Robert Fico (un fel de Liviu Dragnea mai iscusit) se pregătește să revină la putere. În Bulgaria, stabilitatea politică e în joc.  România se pregătește și ea să se mire ipocrit la avansul AUR. 

Polonia este un caz special fie și numai cînd ne uităm la retorica Guvernului. Poate cel mai strident suporter al Ucrainei, degrabă vărsător de acuzații la adresa Occidentului prea lent sau șovăitor, cabinetul de la Varșovia pare să fi uitat cu totul promisiunile că va ajuta Kievul cu tot ce îi stă în putință. Polonia e relevantă și pentru că, la fel ca România, e o țară mare,iar atitudinea sa poate influența serios felul în care Europa se raportează la conflictul ruso-ucrainean. Climatul politic polonez actual face ca, zilele astea, orice discuție despre Ucraina să se poarte în termeni mai degrabă neprietenoși. O știre din Gazeta Wyborcza de zilele trecute anunța că „vremea mîngîierilor pe cap a trecut” – copiii ucraineni refugiați nu vor mai beneficia de sprijinul generos al statului polonez.

În atari condiții, pentru Ucraina viitorul nu arată bine. Probabil în numele acestei crize de timp, Kievul nu ezită să își ceară drepturile activ, aproape agresiv, deși de cealaltă parte se află aliați de care depinde în mai multe feluri decît pentru facilitarea unor exporturi. 

Una dintre victimele colaterale ale acestui conflict este Comisia Europeană ale cărei limite pot fi văzute cu ochiul liber. Angajamentul de a ajuta Ucraina este ferm, însă în fața încăpățînării guvernelor din Est, care la rîndul lor au de-a face cu presiuni interne, Comisia nu prea poate face mare lucru. Sigur, poate declanșa proceduri de încălcare a legislației europene, dar acestea sînt de cele mai multe ori doar mecanisme greoaie de shaming birocratic fără să se ajungă la cine știe ce rezultate ferme. Săptămîna asta, cel puțin, Comisia arată ridicolă și ineficientă. 

Există o cale de ieșire din această fundătură? Nu fără victime. Fie că e vorba despre fermierii/economia ucraineană, fie de orgoliul guvernelor din Est, fie de credibilitatea Comisiei Europene, cineva va avea de suferit. Discuția e mai degrabă despre priorități. Și ea privește inclusiv Guvernul ucrainean care nu numai că nu își face prieteni noi, dar riscă să îi piardă și pe cei vechi. Sau, în orice caz, să contribuie la trecerea lor în irelevanță. Or, dacă a fost ceva care a ajutat Ucraina,atunci acel ceva a fost consensul occidental că această țară trebuie ajutată. 

Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.