Cereale și război

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

„O fi băut”, exclamă în Politico, sub protecția anonimatului, un diplomat european exasperat. I se ceruse să ofere o opinie legată de anunțul unui reprezentant al Guvernului ucrainean privind decizia Ucrainei de a da în judecată statele europene care au interzis importurile de cereale ucrainene. 

Beat sau nu, funcționarul de la Kiev nu prea glumea. Ucraina a depus o plîngere împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului. Trecuseră doar cîteva ore de cînd, unul după altul, guvernele celor trei țări anunțaseră că nu renunță la interdicție în ciuda unei decizii în acest sens a Uniunii Europene. 

Cumva previzibil, România – care are la rîndul ei probleme cu importurile ucrainene – a adoptat o poziție mai degrabă ambiguă, de așteptare. Premierul Ciolacu a anunțat o interdicție temporară pînă cînd Ucraina va implementa un sistem de licențiere convenit printr-un gentlemen’s agreement între șefii de guverne ai celor două state. Rezultatul e că Bucureștiul nu va trebui să răspundă în fața OMC pentru o decizie unilaterală de blocare a exporturilor ucrainene de cereale. Deocamdată. 

Între timp, pe rețelele sociale, influencer-ii ucraineni (mulți dintre ei colaboratori ai Guvernului de la Kiev) au demarat o campanie de sensibilizare explicînd în fel și chip cum insensibilitatea guvernelor din țările Uniunii Europene din vecinătatea Ucrainei face jocul lui Vladimir Putin, care încearcă să destabilizeze economia țării. Argumentul nu e lipsit de sens. De altfel, el se poate proba în România direct prin imaginile cu porturile ucrainene de la Dunăre bombardate constant de armata rusă. Vladimir Putin vrea să îngenuncheze Ucraina inclusiv prin eliminarea surselor de venit care îi fac existența posibilă. 

Însă problema acestor exporturi e chiar mai complexă de atît. Slovacia, Polonia și România se pregătesc de alegeri. În toate aceste țări, agricultura e un sector important al economiei, iar prezumția că vreun partid serios poate ignora nemulțumirile fermierilor locali e absurdă. De aceea, dincolo de filosofii legate de naționalismul economic, e o prezumție rațională că guvernele vor fi atente la stimulii interni. Faptul că în toate aceste țări, cărora li se adaugă Bulgaria, au avut loc sau sînt în pregătire proteste nu poate fi ignorat. 

Sau poate fi ignorat cu prețul avansului unor forțe pro-rusești sau anti-occidentale care vor provoca dureri de cap întregului continent pentru ani de zile de aici înainte. 

Ungaria, cu Guvernul ei pro-moscovit, e deja pierdută. În Slovacia, Robert Fico (un fel de Liviu Dragnea mai iscusit) se pregătește să revină la putere. În Bulgaria, stabilitatea politică e în joc.  România se pregătește și ea să se mire ipocrit la avansul AUR. 

Polonia este un caz special fie și numai cînd ne uităm la retorica Guvernului. Poate cel mai strident suporter al Ucrainei, degrabă vărsător de acuzații la adresa Occidentului prea lent sau șovăitor, cabinetul de la Varșovia pare să fi uitat cu totul promisiunile că va ajuta Kievul cu tot ce îi stă în putință. Polonia e relevantă și pentru că, la fel ca România, e o țară mare,iar atitudinea sa poate influența serios felul în care Europa se raportează la conflictul ruso-ucrainean. Climatul politic polonez actual face ca, zilele astea, orice discuție despre Ucraina să se poarte în termeni mai degrabă neprietenoși. O știre din Gazeta Wyborcza de zilele trecute anunța că „vremea mîngîierilor pe cap a trecut” – copiii ucraineni refugiați nu vor mai beneficia de sprijinul generos al statului polonez.

În atari condiții, pentru Ucraina viitorul nu arată bine. Probabil în numele acestei crize de timp, Kievul nu ezită să își ceară drepturile activ, aproape agresiv, deși de cealaltă parte se află aliați de care depinde în mai multe feluri decît pentru facilitarea unor exporturi. 

Una dintre victimele colaterale ale acestui conflict este Comisia Europeană ale cărei limite pot fi văzute cu ochiul liber. Angajamentul de a ajuta Ucraina este ferm, însă în fața încăpățînării guvernelor din Est, care la rîndul lor au de-a face cu presiuni interne, Comisia nu prea poate face mare lucru. Sigur, poate declanșa proceduri de încălcare a legislației europene, dar acestea sînt de cele mai multe ori doar mecanisme greoaie de shaming birocratic fără să se ajungă la cine știe ce rezultate ferme. Săptămîna asta, cel puțin, Comisia arată ridicolă și ineficientă. 

Există o cale de ieșire din această fundătură? Nu fără victime. Fie că e vorba despre fermierii/economia ucraineană, fie de orgoliul guvernelor din Est, fie de credibilitatea Comisiei Europene, cineva va avea de suferit. Discuția e mai degrabă despre priorități. Și ea privește inclusiv Guvernul ucrainean care nu numai că nu își face prieteni noi, dar riscă să îi piardă și pe cei vechi. Sau, în orice caz, să contribuie la trecerea lor în irelevanță. Or, dacă a fost ceva care a ajutat Ucraina,atunci acel ceva a fost consensul occidental că această țară trebuie ajutată. 

Beat sau nu, funcționarul menționat mai sus riscă zilele astea să aibă parte de o mahmureală zdravănă.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic