Celebrul „Suplement”

Publicat în Dilema Veche nr. 944 din 12 – 18 mai 2022
„Cu bule“ jpeg

Am semnalat de mai multe ori, în spațiul acestei rubrici, apariția unor resurse electronice care îl pot transforma pe fiecare dintre noi în fericitul posesor al unor ediții bibliofile de mare preț și care ne pot scuti de călătorii de studiu obositoare, în căutarea unor volume din biblioteci mai puțin accesibile. Am salutat, pe vremuri, bogata Bibliotecă digitală a Bucureștilor (fosta Dacoromanica), din păcate cu accesul mai mult blocat în ultimii ani și cu procesul de digitalizare, se pare, oprit; din fericire, s-au întărit între timp colecția amplă și funcțională a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj și cea extrem de dinamică, foarte utilă pentru specialiști, a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași; în cea de-a doua se găsesc colecțiile integrale ale revistelor de lingvistică românești, precum și articolele ca intrări separate, identificabile prin căutarea cu cuvinte-cheie. Sînt și altele resurse electronice: create de Institutul Național al Patrimoniului, de Biblioteca Națională a României, de multe biblioteci locale și universitare, uneori rezultate din proiecte de cercetare sau din inițiative individuale: o bază de date cuprinzînd cele mai vechi texte românești, în transcriere (CETRV), textul Lexiconului de la Buda, numeroase romane românești din secolul al XIX-lea (Muzeul Digital al Romanului Românesc), numeroase dicționare, vechi și noi, pe platforma Dexonline. S-au tot multiplicat centrele active de digitalizare a cărților și a periodicelor, pe care cineva le poate descoperi cu răbdare și un pic de noroc. Avantajele sînt uriașe pentru specialiști, care ajung astfel foarte ușor la texte care nu au fost niciodată reeditate și au posibilitatea de a verifica forma inițială a unor texte editate; lucrul e important, știut fiind că edițiile noastre moderne au suferit pe de o parte permanente actualizări ortografice și gramaticale, pe de altă parte, mai ales în deceniile comuniste, consecvente operații de cenzură. Pentru nespecialiști, resursele vechi sînt mai puțin prietenoase, mai ales în cazul edițiilor originale ale tipăriturilor românești vechi, cu slove chirilice, dar într-o anumită măsură și în privința textelor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, scrise în ortografia latinistă etimologizantă. Sistemul de scriere este un obstacol, dar edițiile digitalizate reprezintă și ocazia de a descoperi schimbările normei și ale uzului, dimensiunea istorică a variației în limbă. Pentru aceasta e totuși nevoie de o minimă educație, de cîteva indicații de orientare pe care ar fi foarte bine să le furnizeze școala. Amplificarea bibliotecilor digitale are un efect și asupra practicilor editoriale: culegerile de articole științifice (studii mai vechi adunate în volum) nu mai sînt necesare, din moment ce respectivele articole se găsesc ușor online; reeditările vizează tot mai mult un public larg, căruia i se înlesnește accesul la text.

În acest context, e remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj (http://inst-puscariu.ro/al.html): se găsesc aici volumele publicate de Sextil Pușcariu, printre care primele ediții din fundamentala sinteză Limba română și cele trei volume de Studii istroromâne, precum și numeroase cărți ale colaboratorilor Muzeului Limbii Române: Theodor Capidan, Nicolae Drăganu, George Giuglea, Emil Petrovici, Sever Pop, Al. Procopovici ș.a.; colecția completă a revistei Dacoromania și a seriei intitulate Cercetări de lingvistică; volumele antologice recente consacrate Școlii Ardelene ‒ și multe altele. Pot fi consultate și descărcate volumele coordonate de Sextil Pușcariu din Dicționarul limbii române, precum și instrumente esențiale ale dialectologiei: volumele din Atlasul lingvistic român, seria veche și seria nouă, Noul Atlas lingvistic român pe regiuni etc. Pentru specialiști, sînt resurse excepționale. Pentru nespecialiști, curiozitatea ar putea fi stîrnită de unele rarități bibliografice, între care se numără cu siguranță celebrul Suplement la Atlasul lingvistic român: un volum de dimensiuni reduse, cu titlul Termeni considerați obsceni. Volumul cuprinde răspunsuri la întrebări care vizau exact cuvintele și expresiile considerate tabu (nu totdeauna avînd acest statut în registrul popular), în mare parte evitate de dicționarele noastre: denumirile organelor sexuale, ale unor acte fiziologice sexuale sau de excreție, referitoare la oameni și la animale. Volumul cuprinde hărți cu răspunsurile la unele întrebări, indicînd, după principiile curente ale atlaselor dialectale, termenii folosiți în punctele anchetate de pe tot cuprinsul țării, dar și – pentru alte întrebări, liste de răspunsuri.  Sînt explorate și imprecațiile („Cum se înjură de mamă?”; „Cum se mai înjură aici?”). Răspunsurile sînt transcrise fonetic, diferențele dintre forme privind uneori doar pronunțarea regională a unor sunete (p, t etc.). Întrebările sînt bine gîndite științific, vizînd și adecvarea la situația de comunicare; unele sînt direcționate clar spre obținerea de eufemisme („Pe ce ziceți că ședeți cînd nu vreți să rostiți cuvîntul urît...?”), altele au în vedere aspecte sociolingvistice, precum limbajul folosit despre și către copii sau diferențele de gen („Cum înjură femeile?”).  Nu e cazul să enumăr aici cuvintele tabu ‒ de altfel, cu o răspîndire destul de uniformă pe teritoriile românești ‒, așa că amintesc doar cîteva eufemisme dintre cele mai suave – „mă duc pîn afară pintru mine”, „mă duc să mă trebăluiesc”, „mă duc să mă dau în poiană o țîră”...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

steag drapel romania uniunea europeana foto shutterstock
Încrederea în Uniunea Europeană a atins cel mai mare nivel din ultimii 18 ani. Cum se poziționează românii | Sondaj Eurobarometru
Peste 50% dintre cetățenii Uniunii Europene (UE) tind să aibă încredere în instituțiile europene, conform unui nou sondaj Eurobarometru. În cazul românilor, încrederea este chiar mai mare decât media europeană.
image png
Incendiu la o școală din Pitești. Zeci de elevi au fost evacuați. „Muncitorii au plecat, iar materialele au început să fumege”
Momente dramatice la Școala Gimnazială „Ion Pillat” din Pitești, unde un incendiu izbucnit în subsolul clădirii a determinat evacuarea de urgență a 50 de copii aflați la after-school.
Donald Trump și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Nicușor Dan a fost invitat să meargă în SUA, în timpul conversației cu Trump. „Da, confirm”
Președintele Nicușor Dan a confirmat, joi, că a fost invitat în SUA și a declarat că cel mai important lucru este că parteneriatul strategic între România și SUA va continua.
Viktor Orbán a înființat recent un birou pentru protecția suveranității FOTO EPA-EFE
Tensiuni între Ucraina și Ungaria. Viktor Orban, acuzat că folosește scandalul spionajului în lupta pentru supraviețuirea politică
S-a ajuns la un nou punct critic între Ucraina și Ungaria, în urma unui val de acuzații de spionaj, arestări și expulzări diplomatice.
Ecuatie virala, foto Shutterstock jpg
Pare simplu, dar numai cei cu minte ageră rezolvă această ecuație. Tu știi răspunsul?
Dacă vrei să-ți testezi abilitățile de matematician, astăzi te provocăm să încerci să rezolvi această ecuație virală. La o primă vedere pare simplă, însă multora le poate da bătăi de cap… Ești pregătit să o încerci?
bible 642449 1280 jpg
Astăzi este Înălțarea Domnului. Cel mai rar obicei care se practică la sate și adevărul pe care puțini îl mai cunosc
Înălțarea Domnului, sărbătorită astăzi, 29 mai 2025, la 40 de zile după Paști, aduce în sufletul credincioșilor din toată România o liniște aparte – o sărbătoare în care cerul și pământul par mai aproape ca oricând. Procesiuni religioase, clopote care răsună solemn, dar și o tradiție necunoscută.
image png
Vacanță în 2025 cu doar 300 €? 5 destinații unde poți beneficia de lux cu un buget mic
E posibil să ai parte de o vacanță de vis cu mai puțin de 300 de euro? Absolut. Înainte ca prețurile să explodeze în sezonul de vârf, experții în turism recomandă câteva destinații surprinzătoare care oferă experiențe de lux la prețuri aproape simbolice.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Ultimele condiții de pace ale lui Putin: fără NATO în Est, fără sancțiuni și cu o Ucraină „neutră”
Vladimir Putin este, aparent, deschis la ideea unui acord de pace în Ucraina. Însă nu oricum.
politist care opreste o masina Foto IPJ Mureș jpg
Restricții de circulație în patru județe din țară, din cauza precipitaţiilor abundente
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează joi dimineața că au fost impuse mai multe restricții de circulație, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.