Cel mai mare ucrainean

Publicat în Dilema Veche nr. 226 din 14 Iun 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cunoscutul format de televiziune, lansat de BBC, Cel mai mare... a iscat controverse politice şi în Ucraina. Cîştigătorul a fost anunţat cu mare pompă, dar acum producătorul show-ului e scandalizat: el susţine că votul a fost falsificat în favoarea unui prinţ din secolul al XI-lea, Iaroslav cel Înţelept, deşi se crede că Stepan Bandera ar fi obţinut majoritatea. Disputa priveşte relaţiile Kievului cu Moscova: Iaroslav cel Înţelept (983-1054) a fost unul dintre marii conducători ai Rusiei kievliene, imperiu care se întindea pe teritoriul Rusiei, Ucrainei şi Republicii Belarus de astăzi. În timpul domniei sale a fost construită catedrala Sfînta Sofia, din centrul oraşului Kiev, considerată cea mai veche biserică ortodoxă din lumea slavă. Pentru cei educaţi în timpul epocii sovietice, Iaroslav cel Înţelept este simbolul a ceea ce-i uneşte pe slavii din cele trei ţări astăzi independente. "În acest sens, votul a fost mai curînd în relaţie cu viitorul, decît cu trecutul" - i-a spus reporterului BBC, Andrei Kulikov, un publicist ucrainean. "Pe de o parte se poate observa tendinţa de a ne căuta un drum propriu, ucrainean. Pe de altă parte, multă lume crede că trebuie să păşim spre viitor mînă în mînă cu Rusia sau măcar alături de ea. Aceştia l-au ales pe Iaroslav; în schimb, Bandera este, pentru tînăra generaţie, un simbol al partizanilor independenţei ţării şi văd viitorul ei în relaţia cu Occidentul" - afirmă prezentatorul emisiunii Mari ucraineni. Stepan Bandera a fost un naţionalist ucrainean care a luptat şi împotriva naziştilor şi împotriva sovietelor, pentru unii el este un erou, pentru alţii un terorist şi un trădător al patriei sovietice. Şi unii şi alţii ştiu că mijloacele acestui luptător au fost deosebit de brutale. Concurează, de fapt, istoria învăţată după cărţi părtinitoare cu istoria reprodusă după ureche. A fost numită o comisie care să cerceteze dacă numărătoarea voturilor a fost corectă. ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Alimentele care ne distrug digestia. Mihaela Bilic nu le recomandă deloc
Ce alimente sunt benefice, sau nu, digestiei noastre? Mihaela Bilic, renumitul medic nutriționist, vine cu o serie de informații prețioase în acest sens și explică cum funcționează anumite alimente pe care le consumăm.
Oleksandra Matviiciuk foto Centrul pentru Libertati Civile jpg
Oleksandra Matviiciuk, Premiul Nobel pentru Pace: „Românii nu trebuie să uite că libertatea e foarte fragilă și să nu o schimbe pe manipulări de pe TikTok”
Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, avocata ucraineana Oleksandra Matviiciuk a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, interviu pe parcursul căruia a vorbit despre dramele războiului din Ucraina și despre viitorul războiului, ca și despre viitorul lui Vladimir Putin.
adaseni (4) jpg
Peste 500.000 de români nu au asistență medicală de bază. Majoritatea sunt bătrâni, săraci și mor cu zile
Comunități întregi din nordul Moldovei trăiesc la mila lui Dumnezeu. Este vorba despre mii de persoane din mediul rural care nu au acces facil la servicii medicale. Și asta din cauza deficitului tot mai mare de medici de familie. Tot mai puțin absolvenți sunt dispuși să aleagă acestă specializare.
Restaurantul Corvinul  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Locul unde au cinat Hrușciov, Ceaușescu și Dej, emblema anilor '50 din Hunedoara. Cum este folosit la 70 de ani de la deschidere
Șapte decenii au trecut de la inaugurarea fostului restaurant Corvinul din Hunedoara, unde au cinat Nikita Hrușciov, liderul Uniunii Sovietice, împreună cu Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Ansamblul rămas o emblemă a anilor ‘50 are o soartă neașteptată.
image png
Obsesia pentru frumusețea fostei soții a iubitului ei a devenit un coșmar pentru o tânără de 21 de ani: „Mi-aș dori să fiu în locul ei”
Una dintre cele mai toxice situații în care se poate afla o femeie este aceea de a se compara cu o alta. Este povestea unei tinere de 21 de ani care se confruntă cu o stare de disconvort după ce a descoperit cum arată fosta soție a iubitului ei.
Gabriel Vlase FOTO Mircea Merticariu
Averea șefului SIE, Gabriel Vlase. Fără casă, terenuri și mașină până în 2023. De atunci averea sa a crescut considerabil. Cu ce se ocupă soția
Gabriel Vlase, care conduce de șase ani SIE, a declarat la mijlocul acestui an sume importante de bani în cele șase conturi, în lei și euro, deținute împreună cu soția sa. Situația financiară a lui Vlase s-a îmbunătățit semnificativ din 2023, anterior neavând declarate casă, terenuri și mașină.
Batrani pensionari fericiti FOTO Shutterstock jpg
Pensiile în UE. În ce țări cetățenii se pot retrage mai devreme din activitate
În ultimii 10-15 ani, multe țări s-au angajat în reforme ale pensiilor, care includ și creșterea treptată a vârstei legale de pensionare și reducerea diferențelor de gen.
Calin Georgescu sursa facebook si Tik Tok jpg
Călin Georgescu își pierde fanii de pe TikTok. Cum își explică românii acest fenomen: „Nu mai există susținători, doar adepți”
Călin Georgescu a strâns aproape 580.000 de urmăritori pe TikTok, însă popularitatea sa pe platforma on-line pare să fi intrat în declin. Și-a păstrat însă admiratori fanatici, au observat românii întrebați pe platformele on-line dacă mai există susținători ai săi.
francez jpg
De ce a rămas în România un francez care s-a stabilit aici de mai bine de 20 de ani: „Când m-am întors în Franța, în septembrie 1995, mi-am dat seama că nu-mi doresc să trăiesc în continuare acolo”
Mulți români pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun, însă nu trebuie să uităm că există și cazuri exact opuse! Unii străini ajung în țara noastră și se îndrăgostesc pe loc de aceasta, așa că își încep o carieră aici. Iar printre acești străini se numără și francezul Erwan Joliff!