Ce sînt şi, mai ales, ce nu sînt

Publicat în Dilema Veche nr. 605 din 17-23 septembrie 2015
Cu dragoste, din Laos jpeg

De cînd scriu la

am început să cîştig rapid popularitate. În ritmul asta îl întrec pe Fuego într-un an, doi şi, pe termen lung, cine ştie, poate ajung mai celebru ca văru’ Guţă. Obişnuit cu admiraţia pe care o bună parte a românilor o au pentru romi, mă cam intrigă valul ăsta de opinii bune. Oameni care sînt mai deştepţi decît mine îmi cer sfaturi, mă sfătuiesc să intru în politică şi unii cred că sînt un „om frumos“. Asta cu omul frumos e obsesia maestrului Dan Puric şi, cum nu mă trag direct din Zamolxis, m-am panicat. 

M-am gîndit că, dacă pun o poză, o să rezolvăm problema cu omu’ frumos. De unde! Am realizat cu îngrijorare că, deşi clar chel, scund şi urîţel, lumea tot zice de domnu’ frumos. Brusc mi-am amintit şi de îndemnurile la politică şi m-a apucat frica şi că o să ajung ca Băsescu. Bişniţă am făcut, de muncit pe vapor – făcut, blonde – plăcut, la Cotroceni am fost. Noroc că nu beau, nu dansez, nu Cocoşesc şi pornesc cu un handicap de pigment, căci altfel nu se ştie cum ajung şi îl citesc cu anii numai pe domnul Cărtărescu. 

Oricum, pentru a evita riscurile de a mă sminti din cauza viitoarei glorii (de Elena Udrea nu îmi este teamă), am decis că ar fi bine să mă explic – în felul ăsta facem lucrurile clare şi reducem aşteptările domnilor, doamnelor şi domnişoarelor care mă judecă prea bine. Am ales special nota uşor patetică pentru a nu înstrăina eventuali admiratori comuni ai mei şi ai domnului Puric. 

Nu ştiu îngrozitor de multe lucruri şi sper că niciodată nu o să cred că ştiu îndeajuns. Cîteodată sînt nesigur sau nărod şi îmi dau cu părerea despre lucruri pe care le cunosc în mod superficial. 

Nu îmi este clar în ce parte a eşichierului politic mă aflu. Am cele mai multe idei de centru-dreapta, dar mă comport adesea ca şi cum aş fi un susţinător al conceptelor de centru-stînga. Din cînd în cînd, am idei clar de dreaptă şi clar de stînga. Am, la orice moment, o mulţime de idei în cap, nu rareori contradictorii. Reuşesc, fără să mă străduiesc prea tare, să fiu penibil din cînd în cînd. 

Nu sînt pragmatic şi nici îndeajuns de constant. Nu sînt atît de echilibrat pe cît mi-aş dori şi încă mă contrazic mult prea des. Am tendinţa să raţionalizez în avantajul propriu. 

Concluzia este că aş putea să fac liniştit politică, măcar la nivel de vicepreşedinte de partid. Din fericire, sînt cîteva obstacole care împiedică asta: nu sînt îndeajuns de român încît să-i mulţumesc pe românii verzi sau pe Vadim Tudor. Nu sînt nici îndeajuns de rom ca să satisfac pretenţiile „aristocraţiei“ rome. Nu îndeplinesc standardele de agramat şi sociopat cerute de politica românească. Nu pot să pup moaşte şi fac foarte rar compromisuri. Sînt claustrofob şi am vizitat prea multe puşcării ca să îmi doresc experienţa încarcerării. Nici ţeapăn nu sînt – nu am experienţă de primar la Sibiu şi nici nu mă antrenez pentru o eventuală perioadă de expunere demnă în public sau în coşciug. 

Nu sînt încrîncenat. Am fost. Însă în ultimii şapte ani am petrecut mult timp cu puşti şi am reuşit să îmblînzesc neghiobul din mine, care se supăra şi se încăpăţîna mult prea des şi mult prea repede. 

Nu sînt confortabil şi nici talent de linguşitor nu am. Nu pot să stau în tipare şi am o problemă cu autoritatea. Sînt adesea prea direct şi cîteodată sînt nesimţit, dar am regrete cînd îmi dau seama. Nu înghit opiniile altora uşor, dar sînt foarte interesat să îi ascult pe ceilalţi într-o dezbatere pe idei. Cîteodată, atît de interesat încît nu îmi dau seama de inutilitatea anumitor discuţii. 

Nu mă consider intelectual. În capul meu, intelectual e cineva care are măcar o treime din erudiţia domnului Pleşu. Eu nu o am. E drept că aproape toţi aceia care scriu în gazeta care mă publică pe mine sînt intelectuali, însă eu nu sînt. Nu pot să scriu la fel de precis, de elegant şi de bine argumentat cum o fac ei. Sper să o pot face măcar cîndva, în viitorul îndepărtat. 

Ce sînt sau încerc să fiu. 

Mă străduiesc să îmi acopăr găurile din educaţie şi mă chinui să scriu mai bine. Sper ca, la un moment dat, domnul Pleşu să mai încetinească ritmul în care citeşte ca să pot să promovez şi eu în rîndurile intelectualităţii. 

În capul meu sînt bogat, pentru că am mai mulţi bani decît pot cheltui. Sînt bogat pentru că pot să-i ajut pe puştii cu care lucrez fără să mă gîndesc că nu o să am cu ce plăti facturile. Sînt răsfăţat pentru că fac, în general, ceea ce vreau şi foarte rar mă simt forţat să îmi cenzurez opiniile. 

Am mulţi oameni foarte buni în jur. Traduc asta ca fiind super-norocos. Unii dintre ei nu se sfiesc să îmi tragă şuturi cînd le merit şi mă bucur că reacţionez din ce în ce mai rar cu iritare la critica lor. Încă nu am învăţat să mă simt bine cînd sînt criticat pe drept, dar sper să promovez şi în liga doamnelor/domnilor capabili de chestia asta (a nu se confunda cu liga intelectualilor). 

Îmi doresc să pot să „atac“ ideile oamenilor politici fără implicare emoţională. Nu prea îmi iese. E drept că de multe ori elucubraţiile politicienilor noştri cu greu pot fi definite ca idei şi că prea mulţi au dificultăţi în a se încadra în definiţiile mai pretenţioase ale omului – în special, cele care implică raţiune şi bun-simţ. 

Nu o să pot scrie constant la cel mai bun nivel al meu. O să mai fac greşeli. O să mă mai răsfăţ din cînd în cînd. O să scriu şi prostii. Ce pot promite este că o să încerc să o fac mai bine. Chiar dacă nu o să îmi iasă de fiecare dată. Cînd nu îmi iese, sper să îmi daţi şuturile necesare pentru a reuşi data viitoare.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities. 

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Xi Jinping FOTO SHUTTERSTOCK
Zvonuri infirmate despre o lovitură de stat militară în China şi arestarea preşedintelui Xi Jinping
Xi Jinping şi hashtagul #ChinaCoup domină reţeaua de socializare după ce zeci de mii de utilizatori au răspândit zvonuri neconfirmate despre arestarea preşedintelui şi înlăturarea sa de la putere.
foto captură video jpg
Momentul în care un tren lovește o mașină de poliție din Colorado, cu o persoană încătușată înăuntru
Înregistrarea video arată cum o tânără de 20 de ani a fost rănită după ce ofițerii au reținut-o într-o mașină de patrulare, pe 16 septembrie, în timp ce îi percheziționau camioneta în căutare de arme.
iordanescu pandurii 2016 jpg
România în Liga Națiunilor. Se cere demisia lui Iordănescu în caz că retrogradăm în lumea a treia a fotbalului
Naționala a avut un parcurs atât de prost în Liga Națiunilor încât, după meciul de luni cu Bosnia, poate ajunge alături de echipe ca Andorra, Luxemburg, Gibraltar sau San Marino.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?