Ce șanse mai are Simona în cariera ei sportivă?

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Halep a ajuns Alep, cum o pronunţă francezii. Un teatru de război, o lume prăbuşită. O minunată construcţie redusă la ruină. Simona a fost testată pozitiv cu o substanţă din clasa celor care l-au doborît definitiv pe Lance Armstrong şi ne întrebăm: ce şanse mai are în carieră?! Încercaţi un pariu, că tot e la modă genul, vedeţi ce cotă vi se dă pentru o revenire în glorie. Sau măcar o revenire. Pentru orice în afară de un adio. Acum toată lumea îşi dă cu părerea. Toţi încearcă să spună ceva. Toţi vor să descifreze acest eveniment care ne lasă în afara jocului, a jocului cel mare în care ajungem greu şi rar. Aveam o sportivă de valoare recunoscută oriunde. Ne bucura şi, da, ne mai enerva, dar era acolo, eram acolo. Nu mai eram nimeni. Sigur, aveam şi avem şi alţi sportivi minunaţi în discipline care nu contează decît în lumi discrete, cu performanţe pe care le savuram o dată pe an şi apoi le uitam, pe nedrept, ce-i drept. Cu Halep jucam în lumea bună, în lumea mare. 

De aceea ne doare, ne doare rău, ne simţim trădaţi, aşa cum spune Halep că se simte – dar poate ar trebui să spună mai mult! –, simţim că trebuie să dăm afară frustrarea, sucul acesta trist al dezamăgirii. Vomăm nervi, explicaţii, teorii şi cabale. Halep ne-a luat aerul, acela pe care îl duceau în exces în corpul ei globulele roşii stimulate de Roxadustat – pare un nume de prinţesă dintr-un roman scris de un robot. Sîntem nişte peşti în deşertul Mojave. Nu că ne omoram după Halep. Nu ne omorîm nici după Arcul de Triumf, ca să nu mai zic de Casa Poporului, dar dacă într-o zi ar dispărea ne-am pierde echilibrul. Sincer, cui îi pasă de cariera viitoare a lui Halep?! Nouă ne trebuie cea veche înapoi. 

Întrebarea adevărată ar fi: ce şanse are Simona să-şi recapete viaţa cu toată „mobila“ din ea? Şi la aceasta nu autorităţile antidoping pot răspunde, ci noi. Noi toţi, ăştia lăsaţi cu întrebarea cea mai grea pe umeri, indiferent cît vrem să o dăm pe mute: s-a dopat Simona, acum şi în trecut? E toată povestea ei falsă? Ştiu, de la Cahill pînă la „neprietena“ Sorana Cîrstea, toţi spun că e peste poate. Şi-ar băga mîna-n foc. Şi simţi că aşa e, dar Scaraoţchi şi-a vîrît copita în crăpătura uşii. De fapt, doar ea ştie, în adîncul ei. Acolo unde rămîne singură după ce noi ne vom retrage pe vîrful picioarelor din noaptea în care a intrat.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.