Ce să înțelegem din povestea cu noua acuzație împotriva Simonei Halep?

Publicat în Dilema Veche nr. 998 din 25 mai – 31 mai 2023
IMG 8779 jpeg

Vă invit să facem un experiment. Dacă o jucătoare din Rusia, Tunisia, Kazahstan sau Grecia care e testată pozitiv cu o substanţă din categoria „Nici să nu te apropii de ea!“ şi despre care mai apoi agenţia de integritate a tenisului (al cărei motto este Tennis you can trust“, chiar aşa, cu ultimul cuvînt îngroşat) anunţă că a fost detectată şi cu neregularităţi în privinţa paşaportului biologic (un marker al posibilului dopaj), cum aţi reacţiona? Care ar fi primul gînd care v-ar străbate? Aţi fi revoltaţi pe cabala internaţională care o vrea aruncată la lada de gunoi a istoriei tenisului sau v-aţi spune:„Ia uite şi la asta, păi de-aia avea ea toate performanţele alea“? Ei? Cum aţi face? Trageţi aer în piept şi fiţi sinceri. Pentru că Halep este româncă, mulţi încă se străduiesc să creadă că ea are dreptate şi că toţi ceilalţi greşesc, ba încă au şi ceva cu ea, nu se ştie de ce, nu se ştie de ce tocmai cu ea. Sigur, există prezumţia de nevinovăţie. Dar în acest moment există şi perspectiva sumbră a vinovăţiei. E o înverşunare a establishment-ului tenisului, cu singura raţiune „Am prins un peşte mare, să-l gătim pentru tot satul”? Nu e exclus. Dar asta e doar o speculaţie. Faptele sînt testul picat cu un produs „greu” şi această anomalie a datelor ei biologice, chestie care, de altfel, explică astfel şi întîrzierea în judecarea cazului ei, îndelung contestată de Simona. Degeaba se sufocă unii de indignare, între care Monsieur Mouratoglou, care a dat de pămînt cu ITIA (agenţia de mai sus). Antrenorul Simonei acuză că noua poveste e legată abuziv de testul pozitiv. Poate. Dar cine n-ar face-o? Totul trebuie lămurit la judecată, cu date, nu cu argumente de genul, citez din postarea francezului, „este amabilă, dulce, nu are nici o urmă de agresivitate, nici un fel de invidie faţă de cei dimprejur”. Asta a găsit de cuviinţă să scrie în ajutorul ei?! Elemente, fără îndoială, fundamentale în a susţine că o persoană nu s-a dopat, chiar nu ştiu ce mai e de un proces, să îi dea drumul la joc şi gata! Nu ştiu dacă înţelege cît „bine” îi face. Cît despre ce ar trebui să înţelegem noi... ar trebui să înţelegem un pic despre dopaj. Să pricepem că nu există doar Albe-ca-Zăpada şi Feţi-Frumoşi, să pricepem ceva despre această realitate sumbră, pe care noi o ignorăm pentru că e mai simplu să fii patriot decît să accepţi adevărul. După nenumăratele cazuri ale sportivilor români prinşi în ultimii ani că au trişat ne uităm la dopaj ca la ceva care nu există. Halep merită o judecată corectă. Şi din partea lor, şi din partea noastră.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.