Ce „pune pe tarabă” România la Jocurile Olimpice de la Beijing?

Publicat în Dilema Veche nr. 930 din 3 – 9 februarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Aşa cum îi şade bine, pune pe tarabă un tărăboi. La schi alpin, cea mai bine plasată competitoare care putea reprezenta Româna, Ania Caill, a fost lăsată în afara delegaţiei pe criteriul „oi fi tu bună, dar eşti bătrînă, lasă pe alta mai tînără”. Doar că Ania, de origine franceză, nu s-a dat bătută. Nu e singura franţuzoaică ce vine pe la noi şi face aşa. Că tot ne plac bancurile cu francezii şi războiul, mai ştii? – poate aşa află şi machismul, şi şmecherismul din nou cum e să pierzi în faţa unor „fuste”, ăsta da abis al fiinţei mioritice! Zarva a ajuns la cer şi reclama pentru participarea României la JO de la Beijing, probabil cele mai triste din istorie, pe Marte. Ca să fie şi mai haios, CIO a redistribuit o parte dintre locuri ca urmare a neparticipării Japoniei, iar delegaţiei noastre i-a mai revenit unul. Credeţi că s-a dus către Caill? Nu credeţi? Bravo, sînteţi români adevăraţi! Aşa că a ministrul Sportului i-a cerut demisia şefului federaţiei în cauză, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, după multe ezitări şi tăceri care sunau vinovat, a întrerupt finanţarea acestei federaţii, iar Salomon, una dintre cele mai mari firme de echipament din lume, s-a retras din contractul cu acelaşi for. Credeţi că, în aceste condiţii, Ania a ajuns în China? Bravo, bravo încă o dată, iată că nu aţi trăit degeaba pe aceste meleaguri! Normal, n-a ajuns! Ţara asta ar trebui să se numească Republica Escu. Fiecare „escu” şi-a luat o parte din ea şi stă cu fundul îngrăşat din banii tuturor pe bucăţica lui de ţară. La ceremonia de deschidere ar trebui să defilăm cu steagurile fiecărei familii. Româniile, aşadar, participă la JO de iarnă şi, pentru că vara nu-i ca iarna (deşi nici verile nu mai sînt ce erau), se duce acolo ca să îl respecte pe baronul de Coubertin. Cum ar veni, ca să fie drumul cu oameni. Despre unii participanţi, nimic rău, sînt sportivi care se chinuie de o viaţă pentru o fărîmă de lumină. Raluca Strămăturaru a ieşit a șaptea la precedenta ediţie olimpică, ceea ce e excelent raportat la concurenţă. Mulţi dintre reprezentanţii noştri sînt studenţi sau au terminat studii universitare. O altă lume faţă de aceea... ştiţi voi care. În sporturile de iarnă, naţiunile care înşfacă mai tot aurul sînt doar cîteva: Norvegia, SUA, Germania, Canada, Austria, Suedia, Elveţia deţin aproape 60% din totalul celor mai preţioase medalii puse în joc din 1924 încoace. Păi, ce legătură avem noi cu ţările astea? Cum? Avem şi noi munţi?! Păi nu, noi n-avem, relieful acestui pămînt are. Şi ce treabă avem noi cu acest pămînt?

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.