Ce mai facem cu Na╚Ťionala?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 949 din 16 ÔÇô 22 iunie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Ce facem cu tot statul. Ne chinuim. Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei. ├Än cazul concret al acestei na┼úionale care joac─â Liga Na┼úiunilor e ca la montagne-russe, c├«nd sus, c├«nd jos, ┼či nu ┼čtii niciodat─â ce va urma pentru c─â ├«n majoritatea timpului ┼úii ochii ├«nchi┼či. Uiiiiiiiiiiii! Ca la celebrele trenule┼úe ale groazei, pr─âbu┼čirea e fictiv─â. Nu moare nimeni. Doar c─â ne cam doare inima. B─âie┼úii au jucat un meci de o antologie a ur├«tului ├«n Muntenegru ┼či au pierdut, au mi┼čcat un pic, dar pe ansamlu tot a fost prost ├«n Bosnia, ┼či au pierdut iar, ├«n fine au jucat clar mai bine cu Finlanda ┼či au c├«┼čtigat cu un gol care ilustreaz─â labirinturile fotbalistice ┼či mentale ├«n care r─ât─âcim: cel care trebuia s─â dea gol a centrat ┼či cel care trebuia s─â centreze a dat gol. Bun, nu e ca ┼či cum ar fi o lege, dar a┼ča ar fi fost firesc. Numai c─â, la noi, firesc e tocmai nefirescul. La vremea c├«nd apar aceste r├«nduri juc─âtorii lui Iord─ânescu cel Mic (fiul antrenorului celei mai bune genera┼úii a fotbalului) au mai disputat un meci, cu Muntenegru acas─â. Habar n-am rezultatul. Dar n-are importan┼ú─â, pentru c─â nu un rezultat schimb─â rela┼úia noastr─â cu acest sport. ├Än tradi┼úia zicerilor rom├óne┼čti exist─â una care ne arat─â despre ce e vorba ├«n miezul problemei: ÔÇ×Dumnezeu e rom├ón!ÔÇŁ. Superb! Ce te faci, ├«ns─â, dac─â printr-o uluitoare ┼či ├«nsp─âim├«nt─âtoare ├«ntors─âtur─â de destin Dumnezeu uit─â c─â e rom├ón? C─â se ├«nt├«mpl─â, vezi bine. Ei, aici e aici. Pentru c─â dac─â e a┼ča, r─âm├«nem ├«n fundul gol ├«n mijlocul drumului. Iar noi nici m─âcar ├«mp─âra┼úi nu s├«ntem ca s─â se fac─â lumea c─â nu vede. Pentru c─â goi s├«ntem! Mu┼čteriii au furat at├«t de mult, la propriu ┼či la figurat, ├«nc├«t n-a mai r─âmas mai nimic de pus pe copilul ─âsta cu mul┼úi p─ârin┼úi. De aceea la Na┼úional─â nu trebuie un selec┼úioner, ci un magician (drept, la ├«nceput cu to┼úii se cred a┼ča dup─â care ├«ncep s─â se pl├«ng─â). La Na┼úionala de fotbal a Rom├óniei ai nevoie de o aliniere a stelelor demn─â de SF-urile lui Roland Emmerich ca lucrurile s─â se ├«nt├«mple bine, ba chiar mai toat─â lumea cere cu o non┼čalan┼ú─â dezarmant─â o astfel de ├«n┼čiruire improbabil─â de evenimente pentru c─â ÔÇô nu? ÔÇô Dumnezeu trebuie s─â fie rom├ón... whatever that means. Biserica e, ca ├«n societate, un pilon al fotbalului, crucile curg r├«u, trimiterile c─âtre ├«nalt ├«ncep, ├«ncheie ┼či presar─â multe discursuri. De fapt, e o ipocrizie patent─â. S─â fac─â Nenea ce nu fac ei. S─â ├«i ajute, s─â ├«i duc─â ├«n bra┼úe tot drumul pe care nu s├«nt ├«n stare s─â ├«l parcurg─â singuri. Deocamdat─â, aici s├«ntem. C├«nd om fi altundeva, mai vorbim despre tactic─â, tehnic─â, strategie, sistem, proiec┼úii. Chestii de-astea f─âr─â noim─â c├«t─â vreme cu nooooooi este Dumneeeeezeeeeeu!

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

HIstoria.ro

image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
B─ât─âlia de la Poltava, sau cum a devenit Rusia o Mare Putere
27 iunie 1709: în urma victoriei de la Poltava, Rusia se alătură grupului de Mari Puteri europene și, prin înfrângerea Suediei, câștigă definitiv poziția de cea mai mare putere a Europei Nord-Estice. Era primul pas al dezvoltării fulminante a Rusiei. Bătălia de la Poltava, una din cele mai mari bătălii ale Marelui Război Nordic (uitat, din păcate, de istoriografia modernă), a avut, așadar, consecin
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.