Ce înseamnă Sudul global?

Joseph S. NYE, JR.
Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
Jim O Neill
Jim O Neill

Termenul „Sud global” e folosit din abundență în ziua de azi. Unii comentatori, bunăoară, avertizează că incursiunea Israelului în Gaza „nemulțumește Sudul global”, și auzim adesea că „Sudul global” își dorește o încetare a focului în Ucraina. Dar ce vor oamenii să spună cînd folosesc acest termen?

Geografic, termenul se referă la cele 32 de țări de sub linia ecuatorului (din emisfera sudică), prin comparație cu cele 54 de țări care se află la nord de ecuator. Adesea însă termenul e folosit în mod eronat, ca o prescurtare pentru o majoritate globală, chiar dacă cea mai mare parte a populației globului (și cea mai mare parte de uscat a Terrei) se află la nord de ecuator. Auzim, bunăoară, adesea, că India, țara cu cea mai mare populație a lumii, și China, a doua țară ca mărime a populației, rivalizează pentru rolul de conducere a Sudului global. În acest scop, cele două țări au organizat recent conferințe diplomatice. Ambele țări se află însă în emisfera nordică.

Termenul e, așadar, mai mult un slogan politic decît o descriere acurată a mapamondului. În acest sens, se pare că el a cîștigat popularitate ca un eufemism menit să înlocuiască alte sintagme mai puțin acceptabile. În timpul Războiului Rece, se considera că țările care nu erau aliniate nici la SUA și nici la blocul sovietic fac parte din „Lumea a treia”. Țările nealiniate au organizat în 1955 propria lor conferință la Bandung, Indonezia, și, în prezent, încă mai există 120 de țări care fac parte dintr-o mișcare de nealiniere lipsită de vigoare.

Dar odată cu dispariția Uniunii Sovietice în 1991, ideea unei „Lumi a treia” nealiniate nu a mai avut nici un sens. Pentru o vreme, s-a folosit în mod curent termenul „țări mai puțin dezvoltate”. Dar această denumire avea o rezonanță peiorativă, și de aceea lumea a început să folosească sintagma „țări în curs de dezvoltare”.

Chiar dacă această din urmă sintagmă are și ea neajunsurile ei – nu toate țările cu venituri mici sînt în curs de dezvoltare –, ea s-a dovedit utilă în contextul diplomației ONU. Grupul celor 77 (G77) cuprinde acum 135 de țări, și rolul său e să promoveze interesele economice comune ale acestora. Dar în afara contextului ONU. organizația nu are un rol semnificativ, deoarece diferențele dintre membrii săi sînt mult prea numeroase.

Un alt termen găunos la modă e „piețe emergente”, cu referire la țări precum India, Mexic, Rusia, Pakistan, Arabia Saudită, China, Brazilia și alte cîteva țări. În 2001, Jim O’Neill, pe atunci director general al Goldman Sachs, a introdus acronimul „BRIC” într-un articol care descria Brazilia, Rusia, India și China ca pe niște economii emergente cu un potențial de creștere ridicat. Chiar dacă articolul se dorea doar o analiză a oportunităților de investiții, unii lideri politici, printre care și președintele rus Vladimir Putin, s-au folosit de această grupare ca de o potențială platformă diplomatică pentru a contracara influența globală americană.

După o serie de întîlniri, primul summit BRIC a avut loc la Ekaterinburg, în Rusia, în anul 2009. După aderarea în următorul an a Africii de Sud, grupul a devenit BRICS. Apoi, la al cincisprezecelea summit BRICS din luna august a acestui an, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că alte șase „economii emergente” (Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite) se vor alătura blocului la 1 ianuarie 2024.

De cînd au devenit un organism care organizează conferințe, țările BRICS au fost adesea considerate reprezentantele Sudului global. Dar și de data aceasta, Brazilia și Africa de Sud (acum, și Argentina) sînt singurele membre din emisfera sudică, iar grupul BRICS e mai degrabă limitat conceptual și organizațional, chiar dacă are rolul unui substitut politic al „Lumii a treia”. Unele țări membre sînt democrații, dar cele mai multe sînt autocrații și multe dintre ele se află în conflicte de durată unele cu altele.

India și China, bunăoară, se luptă pentru o frontieră disputată din munții Himalaya; Etiopia și Egipt sînt angajate într-un conflict pentru resursele de apă ale Nilului, iar Arabia Saudită și Iranul rivalizează pentru influența strategică în Golful Persic. În plus, participarea Rusiei aruncă în derizoriu orice pretenție a grupului de a reprezenta Sudul global.

Principala valoare a termenului „Sud global” e de ordin diplomatic. Chiar dacă R.P. Chineză e o țară cu venituri medii din emisfera nordică, ce concurează cu SUA pentru influența globală, ei îi place să fie descrisă ca o țară în curs de dezvoltare cu un rol de conducere important în cadrul Sudului global. Și totuși, din discuțiile purtate cu universitari chinezi, cu ocazia unei călătorii recente la Beijing, am constatat că și între ei există diferențe de opinie. Unii consideră că termenul e un instrument politic util; alții sînt de părere că o terminologie mai exactă ar împărți lumea în țări cu venituri mari, medii și joase. Dar chiar și atunci, nu toate țările cu venituri joase au aceleași interese și priorități. Somalia și Honduras, bunăoară, se confruntă cu probleme foarte diferite.

Pentru jurnaliști și politicieni, terminologia țărilor cu venituri mari, medii și joase nu e la îndemînă și nici nu dă bine pe prima pagină a ziarelor. În lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”. Dar oricine e interesat de o descriere mai exactă a lumii ar trebui să fie precaut în privința unui termen atît de înșelător.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.