Ce înseamnă Sudul global?

Joseph S. NYE, JR.
Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
Jim O Neill
Jim O Neill

Termenul „Sud global” e folosit din abundență în ziua de azi. Unii comentatori, bunăoară, avertizează că incursiunea Israelului în Gaza „nemulțumește Sudul global”, și auzim adesea că „Sudul global” își dorește o încetare a focului în Ucraina. Dar ce vor oamenii să spună cînd folosesc acest termen?

Geografic, termenul se referă la cele 32 de țări de sub linia ecuatorului (din emisfera sudică), prin comparație cu cele 54 de țări care se află la nord de ecuator. Adesea însă termenul e folosit în mod eronat, ca o prescurtare pentru o majoritate globală, chiar dacă cea mai mare parte a populației globului (și cea mai mare parte de uscat a Terrei) se află la nord de ecuator. Auzim, bunăoară, adesea, că India, țara cu cea mai mare populație a lumii, și China, a doua țară ca mărime a populației, rivalizează pentru rolul de conducere a Sudului global. În acest scop, cele două țări au organizat recent conferințe diplomatice. Ambele țări se află însă în emisfera nordică.

Termenul e, așadar, mai mult un slogan politic decît o descriere acurată a mapamondului. În acest sens, se pare că el a cîștigat popularitate ca un eufemism menit să înlocuiască alte sintagme mai puțin acceptabile. În timpul Războiului Rece, se considera că țările care nu erau aliniate nici la SUA și nici la blocul sovietic fac parte din „Lumea a treia”. Țările nealiniate au organizat în 1955 propria lor conferință la Bandung, Indonezia, și, în prezent, încă mai există 120 de țări care fac parte dintr-o mișcare de nealiniere lipsită de vigoare.

Dar odată cu dispariția Uniunii Sovietice în 1991, ideea unei „Lumi a treia” nealiniate nu a mai avut nici un sens. Pentru o vreme, s-a folosit în mod curent termenul „țări mai puțin dezvoltate”. Dar această denumire avea o rezonanță peiorativă, și de aceea lumea a început să folosească sintagma „țări în curs de dezvoltare”.

Chiar dacă această din urmă sintagmă are și ea neajunsurile ei – nu toate țările cu venituri mici sînt în curs de dezvoltare –, ea s-a dovedit utilă în contextul diplomației ONU. Grupul celor 77 (G77) cuprinde acum 135 de țări, și rolul său e să promoveze interesele economice comune ale acestora. Dar în afara contextului ONU. organizația nu are un rol semnificativ, deoarece diferențele dintre membrii săi sînt mult prea numeroase.

Un alt termen găunos la modă e „piețe emergente”, cu referire la țări precum India, Mexic, Rusia, Pakistan, Arabia Saudită, China, Brazilia și alte cîteva țări. În 2001, Jim O’Neill, pe atunci director general al Goldman Sachs, a introdus acronimul „BRIC” într-un articol care descria Brazilia, Rusia, India și China ca pe niște economii emergente cu un potențial de creștere ridicat. Chiar dacă articolul se dorea doar o analiză a oportunităților de investiții, unii lideri politici, printre care și președintele rus Vladimir Putin, s-au folosit de această grupare ca de o potențială platformă diplomatică pentru a contracara influența globală americană.

După o serie de întîlniri, primul summit BRIC a avut loc la Ekaterinburg, în Rusia, în anul 2009. După aderarea în următorul an a Africii de Sud, grupul a devenit BRICS. Apoi, la al cincisprezecelea summit BRICS din luna august a acestui an, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că alte șase „economii emergente” (Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite) se vor alătura blocului la 1 ianuarie 2024.

De cînd au devenit un organism care organizează conferințe, țările BRICS au fost adesea considerate reprezentantele Sudului global. Dar și de data aceasta, Brazilia și Africa de Sud (acum, și Argentina) sînt singurele membre din emisfera sudică, iar grupul BRICS e mai degrabă limitat conceptual și organizațional, chiar dacă are rolul unui substitut politic al „Lumii a treia”. Unele țări membre sînt democrații, dar cele mai multe sînt autocrații și multe dintre ele se află în conflicte de durată unele cu altele.

India și China, bunăoară, se luptă pentru o frontieră disputată din munții Himalaya; Etiopia și Egipt sînt angajate într-un conflict pentru resursele de apă ale Nilului, iar Arabia Saudită și Iranul rivalizează pentru influența strategică în Golful Persic. În plus, participarea Rusiei aruncă în derizoriu orice pretenție a grupului de a reprezenta Sudul global.

Principala valoare a termenului „Sud global” e de ordin diplomatic. Chiar dacă R.P. Chineză e o țară cu venituri medii din emisfera nordică, ce concurează cu SUA pentru influența globală, ei îi place să fie descrisă ca o țară în curs de dezvoltare cu un rol de conducere important în cadrul Sudului global. Și totuși, din discuțiile purtate cu universitari chinezi, cu ocazia unei călătorii recente la Beijing, am constatat că și între ei există diferențe de opinie. Unii consideră că termenul e un instrument politic util; alții sînt de părere că o terminologie mai exactă ar împărți lumea în țări cu venituri mari, medii și joase. Dar chiar și atunci, nu toate țările cu venituri joase au aceleași interese și priorități. Somalia și Honduras, bunăoară, se confruntă cu probleme foarte diferite.

Pentru jurnaliști și politicieni, terminologia țărilor cu venituri mari, medii și joase nu e la îndemînă și nici nu dă bine pe prima pagină a ziarelor. În lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”. Dar oricine e interesat de o descriere mai exactă a lumii ar trebui să fie precaut în privința unui termen atît de înșelător.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard şi fost vice-secretar SUA al Apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.