Ce-i rămîne Mariei de făcut?

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
image

Maria, să-i spunem, a preluat, pentru prima dată de cînd este profesoară, într-o școală dintr-un mic oraș de provincie, o clasă a V-a la dirigenție. În clasa respectivă se află și Gigel, băiatul colegei sale, profesoara de matematică (sau de limba și literatura română, de istorie, de TIC, alegeți voi), Magda. Toate bune și frumoase. Cu colega sa, pînă acum, Maria nu prea avusese nici un fel de relații, decît strict colegiale, se salutau, se întîlneau pe la consiliile profesorale, dar cam atît. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat, încet-încet.

Gigel este un copil ca oricare altul, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Nici nu sclipește, nici nu este foarte slab. Nici prea cuminte, nici prea neastîmpărat. Iar Maria l-a tratat, la începtut, ca pe oricare alt copil din clasă. Cu obiectivitate cînd îl nota la teste, atrăgîndu-i atenția cînd făcea cîte o boacănă, cînd se purta nedrept cu vreun alt coleg sau colegă ori cînd vreun alt profesor sau profesoară îi spuneau, în calitate de dirigintă, că Gigel a făcut sau a dres ceva în dezacord cu normele Regulamentului de ordine interioară. Îi spuneau cu glas șoptit, mai mult la ureche.

Ei bine, la început n-a băgat de seamă că doamna Magda este mereu, în timpul pauzelor, prin clasa lui Gigel. Unde ba îi duce ceva de mîncare, ba îi duce un caiet uitat, chipurile, acasă, ba o șapcă sau un pulover, ba îi... ia la rost pe unii colegi ai acestuia. Pe Mihai, pentru că Gigel i s-a plîns de o replică a acestuia, pe Adela, pentru că aceasta n-a vrut să îi împrumute radiera, pe colegul de bancă, Ștefan, pentru că nu i-a amintit că avea de făcut tema la științe și, ca atare, Gigel a luat un punct negru. Copiilor a început să nu le placă, să fie deranjați...

Toate ca toate, dar Maria a mai observat ceva. Cînd elevii urmau să primească vreun test, Magda îi întreba pe colegii profesori din ce anume avea să fie testul. Le cerea, pur și simplu, subiectul înainte. A pățit și Maria. A venit și i-a cerut. S-a scuzat pretextînd că nu l-a conceput încă, dar să se pregătească Gigel din ce le-a spus ea, conform modelului pe care toată clasa l-a primit. Magda a privit-o acuzator, nemulțumită de răspuns. Pe moment, n-a făcut altceva. Dar i-a aruncat, în treacăt, un „Nu uita, dragă, sîntem, totuși, colegi...”.

Gigel a luat 6 la un test. Iar Magda a venit, foarte sigură pe ea, cerîndu-i să modofice nota, să o transforme în 8. Asta după ce insistase să afle cît a luat fiul înainte de a le duce Maria testele și de a le trece notele în catalog. Se fofilase Maria, cumva, dar acum s-a trezit cu presiunea de a schimba nota. Gigel, vezi Doamne, nu se simțise prea bine în ziua respectivă, de fapt nici în după-amiaza precedentă, nu se putuse pregăti, nu dormise bine. Ca o colegă bună ce este, Maria ar trebui să înțeleagă. Colegii se ajută, trebuie să înțeleagă! Maria n-a înțeles, n-a vrut să schimbe nota. Ba chiar a mers la directoare să se plîngă. Înainte, însă, a mai aflat că și colegul Tudor a fost supus unor astfel de presiuni, și colega Adina, și colega Lucia. Unii au cedat, au schimbat notele. În fond, ce mare lucru...? Exact asta i-a spus și directoarea. Hai, măi, Maria, ce mare lucru, la urma urmei sînt doar niște note, dacă putem să ajutăm și noi, acolo, puțin, un coleg, cum să nu o facem? Tu faci cum consideri, dar nu cred că te doare mîna să faci dintr-un 6 un 8!

Maria a rămas puțin nedumerită, puțin buimacă, puțin siderată. Nu-i venea să creadă. Și s-a gîndit, pentru o clipă, să apeleze la sindicat. Să se plîngă liderului sindical local. S-a și interesat unde se află sediul acestuia. I-a spus colega Angela, profa de biologie. Dar de ce vrei să mergi la sindicat, dragă? Ce treabă ai? Vorbește direct cu Magda, mai bine, că doar soțul ei e liderul local! Mariei i-a înghețat răspunsul pe buze. Ce rost ar mai avea să meargă să se plîngă de Magda... soțului ei?

Maria se simte fără nici o putere. În colectivul profesoral, acceptarea tacită a situației o debusolează și o sperie. Toleranța directoarei o derutează, de asemenea. Părerea celor mulți, cum că ar trebui să joace și ea în aceeași horă, să nu intre în război, căci, în fond, liniștea ei la locul de muncă îi poate afecta și sănătatea, că tensiunile acestea sînt inutile și că, la urma urmei, nu trebuie să pună la suflet, o descurajează. E doar un loc de muncă, dragă, fii pragmatică, nu este familia ta, nu te mai frămînta atîta și lasă lucrurile cum sînt, dacă vrei să ai viață bună, i-a zis, deunăzi, Vichi, secretara. Iar ea, acum, stă și îi vine să plîngă, acasă. Pentru că se simte încolțită, nu știe ce să facă și nici nu se simte împăcată dacă acceptă lucrurile cum sînt, cu invazia și intervențiile permanente ale Magdei.

Povestea Mariei ilustrează o realitate complexă din mediul educațional. În ciuda aparențelor de normalitate în relațiile colegiale, descoperirea acțiunilor dubioase ale Magdei a scos la lumină o rețea subterană de influențe și presiuni asupra procesului de evaluare. Confruntată cu o decizie dificilă, Maria se simte neputincioasă și dezorientată în fața unui colectiv care pare să tolereze tacit astfel de practici. Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise, sugerînd că lupta pentru etică și integritate în educație poate fi un drum anevoios și plin de provocări. Este dificil pentru Maria să decidă cum să-și gestioneze situația, cu consecințe asupra carierei sale și a integrității actului său profesional. În fapt, povestea Mariei ridică întrebări mai profunde, despre rolul educației în formarea caracterului și responsabilității sociale. Ce-i rămîne Mariei de făcut?

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.