Ce fel de proiect cultural pentru Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

La nouă luni de la preluarea mandatului, președinta Comisiei Europene a pronunțat primul discurs despre starea Uniunii. E un moment politic definitoriu, o practică parlamentară care s-a transformat aproape într-o instituție. E un prilej de bilanț parțial, dar și de conturare a priorităților UE. De data asta, discursul despre starea Uniunii a picat într-un moment de criză. Ursula von der Leyen și-a inaugurat mandatul cu puțin timp înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19; urmările economice și sociale ale acestei crize se vor resimți, probabil, și în viitoarea legislatură.

Altfel decît predecesorii ei în funcția de șefi ai Comisiei, care au urmărit mai degrabă inechitățile bugetare ori chestiuni legate de dinamica internă a puterilor în construcția Uniunii, Ursula von der Leyen s-a concentrat pe temele foarte concrete ale programului său, pe care le-a tratat în contextul actual al pandemiei și al crizei economice care afectează deja numeroase state: a vorbit despre pachetul de relansare economică, despre cooperarea europeană în domeniul securității sanitare, despre tranziția ecologică, despre digitalizare, despre reforma legislativă în domeniul migrației și azilului și despre politica externă a Uniunii. A bifat, într-o oră și un sfert, cît a durat discursul, aproape toate temele importante. Mai puțin una: cultura.

Într-un singur punct al discursului a atins subiectul printr-o frază care sună ca un slogan, nu ca expresie a voinței politice: „Proiectul nostru nu este doar ecologic sau economic: trebuie să fie un nou proiect cultural pentru Europa”. E adevărat, politicile culturale țin de competența statelor și nu de Uniune: statele sînt libere să-și definească propriile priorități în domeniul culturii și să aloce de la buget subvențiile respective. Acesta e și motivul pentru care nu există un comisar european pentru Cultură, așa cum există miniștri ai Culturii în majoritatea statelor europene. Dar, deși nu există politici culturale uniforme în statele membre, există principii și o anumită viziune comună asupra culturii în Europa. Unul dintre principii este protejarea diversității inclusiv în raport cu competiția internațională (în speță, cu producțiile culturale americane). Omiterea culturii din planul pentru „next gen” trebuie privită ca o perpetuare a acestei viziuni în care cultura rămîne o prerogativă a statelor.

Separarea nu e însă atît de abruptă: primul pas pentru o politică europeană în domeniul culturii s-a făcut încă de la sfîrșitul anilor ʼ70, cînd s-a lansat „Planul de acțiune culturală al Comisiei Europene”. Iar în Tratatul de la Maastricht (1992), se menționează că UE contribuie la dezvoltarea culturilor naționale, respectînd în același timp diversitatea națională. Programul „Europa creativă“, lansat în 2014, cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru exercițiul bugetar 2014-2020, ilustrează exemplar modul în care Uniunea și statele pot contribui la consolidarea culturii.

Lipsa referințelor la domeniul culturii în discursul despre starea Uniunii e cu atît mai inexplicabilă cu cît, cu doar cîteva zile mai devreme, plenul Parlamentului adoptase o rezoluție în care cerea, printre altele, dublarea bugetului pentru programul „Europa creativă“.

Dincolo de rarele angajamente politice pentru susținerea culturii la nivel național nu există practici unitare. Dacă state precum Franța și Germania își permit să intervină, cu măsuri concrete și mai ales cu fonduri generoase, pentru a sprijini sectorul cultural puternic lovit de criza sanitară pe care o traversăm, alte state – printre care și România – doar mimează preocuparea pentru cultură, fără să facă efortul unor alocări bugetare pe măsura nevoilor. Cu riscul de a compromite cel mai fragil segment al economiei culturale, sectorul cultural independent. România e poate exemplul (negativ) cel mai clar, dar nu e singurul. Mai mult ca oricînd e deci nevoie de un pact european pentru salvarea culturii care să oblige toate statele membre ale Uniunii să facă eforturi pentru a-și menține cultura la nivel funcțional. Aşa cum anumite organizaţii internaţionale impun statelor membre să aloce un buget fix către anumite domenii strategice, tot aşa şi Uniunea Europeană ar putea măcar să recomande o unitate de măsură comună pentru resursele alocate culturii în ţările membre. Un Pact pentru Cultură la nivelul Uniunii Europene ar putea oferi o garanţie a stabilităţii pentru politicile culturale. Rezoluția Parlamentului European e doar un pas timid, nu un gest hotărîtor, care să producă și consecințe. Da, politicile culturale rămîn domeniul statelor membre, dar obligația de a finanța cultura ar trebui să devină un principiu (re)fondator al Europei după criza sanitară.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.