Ce fel de pace pentru Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

 Dintre toți liderii statelor europene, Emmanuel Macron e poate cel mai potrivit să inițieze un dialog cu Vladimir Putin pe tema detensionării situației de la granița cu Ucraina. Și totuși, după aproape șase ore de convorbiri nu s-au înregistrat progrese notabile. Răspunsurile președintelui rus oferă o clarificare a motivațiilor. Nu însă și a intențiilor. Pe scurt, Vladimir Putin a explicat că Crimeea, anexată în 2014, aparține Rusiei și că, dacă Ucraina ar adera la NATO, atunci țările europene ar intra „automat” în război cu Rusia, în virtutea articolului 5 al Tratatului. De unde și principala cerință: abandonarea oricăror tentative de a integra Ucraina în NATO. Cu avertismentul subînțeles, dar deloc subtil, al unui război: „Nu vor exista cîștigători și veți fi atrași în acest conflict împotriva voinței voastre”. Și, dacă la finalul discuțiilor Putin a vorbit despre posibilitatea unui război, Macron a lăsat să se înțeleagă că pacea e încă posibilă. Amîndoi au convenit, însă, că discuțiile merită continuate.

 O imagine: Emmanuel Macron la discuțiile cu Vladimir Putin de la Moscova. Între ei – o masă lungă, nesfîrșit de lungă. Ca distanța dintre Rusia și Europa occidentală.

 Poziția Germaniei în ceea ce privește conflictul ruso-ucrainean e neconvingătoare fiindcă e ezitantă. Despre poziția fragilă a Germaniei în dialogul cu Rusia am mai scris aici. Motivul principal e gazoductul Nord Stream 2, care aduce gazul rusesc atît de necesar industriei germane energofage evitînd ruta terestră ucraineană. Asta înseamnă un preț mai ieftin al gazului pentru Germania (și Europa), dar și privarea Ucrainei de banii obținuți din exploatarea gazoductului terestru care traversează statul. Dependența de gazul rusesc presupune și dependența de bunăvoința lui Putin, căci Gazprom e pînă la urmă o companie (majoritar) de stat.

 Linia directoare în relațiile cu Rusia fost definită de cancelarul Olaf Scholz prin cuvintele „dialog și fermitate”. Aflat în vizită la Washington, unde s-a întîlnit cu președintele Joe Biden, Scholz a vrut să înlăture îndoielile cu privire la loialitatea Germaniei față de Alianță. Și că Germania e pregătită să fie mai mult decît doar un simplu observator al tensiunilor militare dintre Rusia și Ucraina. Dar oare este dispusă Germania să facă mai mult decît să livreze 5.000 de căști de protecție soldaților ucraineni? – glumeau ziarele americane în ajunul vizitei.

 În Germania, așteptările cu privire la prima vizită oficială a cancelarului în SUA sînt diferite pînă la contradictorii. „Misiunea cancelarului Scholz în timpul vizitei sale la Washington este pe cît de clară, pe atît de simplă”, spune unul dintre liderii CDU. Prin declarații clare și concrete, cancelarul Scholz ar trebui să arate că Joe Biden are toate motivele să se bazeze pe Germania. Cancelarul ar trebui „să justifice de ce Germania nu livrează arme Ucrainei. Și nu trebuie să evite să afirme clar că o agresiune rusă asupra Ucrainei înseamnă suspendarea proiectului Nord Stream 2”. Secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, e de părere că „scopul acestei vizite e să transmită un mesaj comun și clar pentru președintele Putin”. Iar Amira Mohamed Ali, liderul grupului parlamentar Die Linke din Bundestag, spune că „transferul trupelor americane în Europa trebuie să înceteze imediat, la fel ca și livrările de arme către Ucraina”. Olaf Scholz respinge cu fermitate orice ajutor militar al Germaniei pentru Ucraina.

 Dacă pînă de curînd mulți au crezut că un război e inevitabil, acum, cînd diplomația începe să funcționeze, ar trebui să ne gîndim și la ce fel de pace ar trebui să construim. Provocarea e mai mare decît pare la prima vedere. Pentru că relațiile țesute între Moscova și Europa în ultimii treizeci de ani au fragilizat pozițiile de negociere. Politologul bulgar Ivan Krastev evocă acest dezechilibru într-un articol din The New York Times: spre deosebire de ce era pe vremea Războiului Rece, astăzi, dușmanul nu mai e cineva aflat dincolo de o cortină de fier, ci e cineva cu care întreții relații comerciale, e cel care-ți vinde gaz, e cel căruia îi vinzi tehnologie. Influența geopolitică e determinată nu de puterea economică pe care o poți exercita, ci de cît ești dispus să înduri – spune Krastev. Și tocmai asta e problema Europei, acum. Pentru că succesul lui Putin e determinat de incapacitatea companiilor occidentale de a se adapta la presiunea tot mai mare a prețurilor la energie și de incapacitatea societăților de a se adapta la dezinformare și instabilitate politică prelungită. Ca să-l învingă pe Putin pe acest teren, Europa trebuie să investească nu doar în obiective militare, ci și în diversificarea surselor de energie și în construirea coeziunii sociale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.