Ce faci cînd ți se sparge vreo țeavă sau cînd ai de zugrăvit

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
HCorches prel jpg

Încep cu o poveste. Mi s-a defectat la un moment dat pompa de alimentare a WC-ului, curgea apa continuu, era sîmbătă și situația părea fără ieșire, cel puțin pentru cîteva zile. Fiind un model suspendat, cu rezervorul zidit, părea cu atît mai complicat. Știm toți ce greu găsim un meseriaș să rezolve o situație de acest fel, apărută, cum se întîmplă întotdeauna, într-un moment nepotrivit. Am întrebat într-o doară un prieten dacă nu știe vreun instalator. Întîmplător, mi-a spus, chiar are numărul unuia, care i-a lucrat cîndva și fusese serios. Nu mai știa cum îl cheamă. L-am sunat. Surpriza a fost mare. Omul, un tînăr pînă în 30 de ani, mi-a cerut cîteva date tehnice la care aveam acces, apoi mi-a spus că poate ajunge la mine a doua zi dimineață. A venit punctual, cu o geantă cu scule. Aș putea lungi povestea în detalii, dar nu am spațiu, așa că rezum. Mi-a rezolvat problema în aceeași zi, deși a avut de mers prin cîteva magazine pentru a găsi pompa potrivită. Mi-a luat o sumă cam de trei ori mai mică decît mă așteptam. Mi-a lăsat impresia unui om de mare calitate, educat, serios, profesionist și amuzant. L-am recomandat de atunci cîtorva prieteni care m-au întrebat uimiți, fiecare, unde am găsit resursa asta de aur.

Am auzit, recent, situația unui elev care, după ce a dat examenul de Evaluare națională, pe baza opțiunilor completate și a mediei sale de admitere, care era undeva între 7 și 8, a prins loc la un liceu cu profil tehnologic, la o clasă de specialitate tehnică. Liceu, nu profesională. Părintele a considerat că este un dezastru și a început să caute soluții pentru a-i găsi loc în vreun liceu particular. Fiind consultat, mi-am exprimat ferm opinia că ar trebui să rămînă la liceul unde a intrat, explicînd că este un liceu tehnologic, dar cu rezultate bune și cu un corp profesoral admirabil, că are dotări de nivel înalt, că oricum, după absolvire, poate să dea la orice facultate dorește etc. Mi-am exprimat și rezerva față de liceul privat identificat, care nu este nici pe departe unul de top, ține orele în spații închiriate, după-amiaza, elevii care merg acolo fiind mai degrabă dezinteresați de școală etc. Părintele, însă, avea planul său, vrea să îl mute după clasa a IX-a la un liceu de top, la o specializare de top (care nu se potrivește deloc cu rezultatele și înclinațiile copilului), consideră că la acest liceu privat va obține mai ușor medii mari, care să-i faciliteze ulterior transferul. În plus, a avut o replică memorabilă: „În CV-ul copilului meu nu va fi scris liceu tehnologic!”.

Este o întreagă agitație zilele acestea cu situația elevilor care au rămas nerepartizați la licee, parte pentru că nu au completat opțiuni suficiente, parte pentru că mediile lor nu le permiteau, prin raportare la ale altora, să intre în clase de liceu. Elevi cu medii mari, unii dintre ei, au rămas nerepartizați, alții, cu medii mai mari sau mai mici, au intrat doar la licee cu profil tehnologic. Dacă cei cu medii mari ar fi completat și opțiuni ale liceelor tehnologice, probabil că unii ar fi intrat acolo, iar unii dintre cei care au intrat acolo, cu medii mai mici, ar fi rămas ei nerepartizați. Dar, iată, unor părinți oricum nu le-ar fi convenit să ajungă la licee tehnologice, pentru că dă rău, nu le priește la CV și caută tertipuri prin care ulterior să ajungă, prin transferuri, la liceele dorite.

Că aceste tertipuri sînt sau nu cu șanse de reușită, e o altă poveste. Fapt este că ajungem să vedem aceste inaderențe la realitate. Pe de o parte, pretenția ca pentru toți elevii să existe exact atîtea locuri la exact acele specializări și licee pe care ei le-ar dori. Practic, nici un părinte sau elev nu acceptă că ar putea să nu fie de nivel liceal. Toată lumea ar fi mulțumită, probabil, dacă s-ar aloca doar clase de liceu, pentru specializările dorite, pentru toți elevii din sistem. Dorite mai ales de părinți. Situația ar semăna cu cea de la nivel universitar, unde, după Revoluție, s-au înființat atîtea universități private ori s-au alocat locuri, fie și cu taxă, la facultățile de stat, cu nenumăratele lor filiale, încît nu se pune problema ca vreun absolvent cu diplomă de bacalaureat să nu prindă loc la vreo facultate. Calitatea pregătirii acestora la final nu mai contează.

Ce vreau să spun este că ne îmbătăm cu apă rece crezînd că toți elevii sînt de nivel liceal de top la specializările de top. Și ca societate, și ca părinți. Este firesc ca un procent din acești absolvenți de clasa a VIII-a să nu ajungă la liceele teoretice sau să nu fie orientați către liceu, ci către clase profesionale. Ceea ce trebuie încă menționat, este că, pe de o parte, dacă termini un liceu tehnologic și iei bacalaureatul, poți să te înscrii la facultate exact la fel ca și cînd ai fi terminat un liceu teoretic, iar pe de altă parte, după finalizarea celor trei ani de profesională, elevii pot opta, dacă mai doresc, să continue studiile liceale și să dea examenul de bacalaureat. Deci, dacă ai pierdut niște starturi, ai posibilitatea să vii din urmă, în cazul în care te mobilizezi puțin și îți dorești cu adevărat. Nu ți se retează definitiv aripile. În aceeași ordine de idei, este îngrozitor de fals ce ajungem să construim la nivel societal. Ne plîngem în permanență că nu mai avem meseriași în diverse sectoare de activitate, care nu necesită studii liceale teoretice sau universitare, dar în același timp le disprețuim. Cumva-cumva, ar trebui să începem să le validăm, astfel încît elevii și părinții să nu se mai teamă că, ajungînd la un liceu tehnologic sau la o clasă de profesională, vor avea vieți ratate.

Revin la instalatorul meu, pentru a încheia tot cu el. Omul, probabil, era absolvent de școală profesională. Dar prin tot, prin limbaj, prin atitudine, prin ținută, era mult peste mulți absolvenți de licee teoretice sau de facultăți. Primise educație bună acasă și la școală. Avea o viață bună, mi-a povestit cîte ceva, își finaliza o casă, încă nu era căsătorit și avea de lucru în permanență, pentru că era apreciat. Ar fi putut, după estimarea mea, să facă lejer o facultate. Ce pot să zic, decît că mă bucur că nu l-a chinuit cineva, vreun orgoliu al cuiva sau al lui însuși, să facă vreo facultate cu care să nu aibă, poate, viața bună pe care o are. Vă mai țin la curent cu profilul său, cînd o să mai am nevoie de serviciile sale și-l voi mai putea descoase, poate chiar la o cafea. Deși, este adevărat, aș prefera să se impună această ocazie cît mai tîrziu.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.