Ce faci cînd ți se sparge vreo țeavă sau cînd ai de zugrăvit

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
HCorches prel jpg

Încep cu o poveste. Mi s-a defectat la un moment dat pompa de alimentare a WC-ului, curgea apa continuu, era sîmbătă și situația părea fără ieșire, cel puțin pentru cîteva zile. Fiind un model suspendat, cu rezervorul zidit, părea cu atît mai complicat. Știm toți ce greu găsim un meseriaș să rezolve o situație de acest fel, apărută, cum se întîmplă întotdeauna, într-un moment nepotrivit. Am întrebat într-o doară un prieten dacă nu știe vreun instalator. Întîmplător, mi-a spus, chiar are numărul unuia, care i-a lucrat cîndva și fusese serios. Nu mai știa cum îl cheamă. L-am sunat. Surpriza a fost mare. Omul, un tînăr pînă în 30 de ani, mi-a cerut cîteva date tehnice la care aveam acces, apoi mi-a spus că poate ajunge la mine a doua zi dimineață. A venit punctual, cu o geantă cu scule. Aș putea lungi povestea în detalii, dar nu am spațiu, așa că rezum. Mi-a rezolvat problema în aceeași zi, deși a avut de mers prin cîteva magazine pentru a găsi pompa potrivită. Mi-a luat o sumă cam de trei ori mai mică decît mă așteptam. Mi-a lăsat impresia unui om de mare calitate, educat, serios, profesionist și amuzant. L-am recomandat de atunci cîtorva prieteni care m-au întrebat uimiți, fiecare, unde am găsit resursa asta de aur.

Am auzit, recent, situația unui elev care, după ce a dat examenul de Evaluare națională, pe baza opțiunilor completate și a mediei sale de admitere, care era undeva între 7 și 8, a prins loc la un liceu cu profil tehnologic, la o clasă de specialitate tehnică. Liceu, nu profesională. Părintele a considerat că este un dezastru și a început să caute soluții pentru a-i găsi loc în vreun liceu particular. Fiind consultat, mi-am exprimat ferm opinia că ar trebui să rămînă la liceul unde a intrat, explicînd că este un liceu tehnologic, dar cu rezultate bune și cu un corp profesoral admirabil, că are dotări de nivel înalt, că oricum, după absolvire, poate să dea la orice facultate dorește etc. Mi-am exprimat și rezerva față de liceul privat identificat, care nu este nici pe departe unul de top, ține orele în spații închiriate, după-amiaza, elevii care merg acolo fiind mai degrabă dezinteresați de școală etc. Părintele, însă, avea planul său, vrea să îl mute după clasa a IX-a la un liceu de top, la o specializare de top (care nu se potrivește deloc cu rezultatele și înclinațiile copilului), consideră că la acest liceu privat va obține mai ușor medii mari, care să-i faciliteze ulterior transferul. În plus, a avut o replică memorabilă: „În CV-ul copilului meu nu va fi scris liceu tehnologic!”.

Este o întreagă agitație zilele acestea cu situația elevilor care au rămas nerepartizați la licee, parte pentru că nu au completat opțiuni suficiente, parte pentru că mediile lor nu le permiteau, prin raportare la ale altora, să intre în clase de liceu. Elevi cu medii mari, unii dintre ei, au rămas nerepartizați, alții, cu medii mai mari sau mai mici, au intrat doar la licee cu profil tehnologic. Dacă cei cu medii mari ar fi completat și opțiuni ale liceelor tehnologice, probabil că unii ar fi intrat acolo, iar unii dintre cei care au intrat acolo, cu medii mai mici, ar fi rămas ei nerepartizați. Dar, iată, unor părinți oricum nu le-ar fi convenit să ajungă la licee tehnologice, pentru că dă rău, nu le priește la CV și caută tertipuri prin care ulterior să ajungă, prin transferuri, la liceele dorite.

Că aceste tertipuri sînt sau nu cu șanse de reușită, e o altă poveste. Fapt este că ajungem să vedem aceste inaderențe la realitate. Pe de o parte, pretenția ca pentru toți elevii să existe exact atîtea locuri la exact acele specializări și licee pe care ei le-ar dori. Practic, nici un părinte sau elev nu acceptă că ar putea să nu fie de nivel liceal. Toată lumea ar fi mulțumită, probabil, dacă s-ar aloca doar clase de liceu, pentru specializările dorite, pentru toți elevii din sistem. Dorite mai ales de părinți. Situația ar semăna cu cea de la nivel universitar, unde, după Revoluție, s-au înființat atîtea universități private ori s-au alocat locuri, fie și cu taxă, la facultățile de stat, cu nenumăratele lor filiale, încît nu se pune problema ca vreun absolvent cu diplomă de bacalaureat să nu prindă loc la vreo facultate. Calitatea pregătirii acestora la final nu mai contează.

Ce vreau să spun este că ne îmbătăm cu apă rece crezînd că toți elevii sînt de nivel liceal de top la specializările de top. Și ca societate, și ca părinți. Este firesc ca un procent din acești absolvenți de clasa a VIII-a să nu ajungă la liceele teoretice sau să nu fie orientați către liceu, ci către clase profesionale. Ceea ce trebuie încă menționat, este că, pe de o parte, dacă termini un liceu tehnologic și iei bacalaureatul, poți să te înscrii la facultate exact la fel ca și cînd ai fi terminat un liceu teoretic, iar pe de altă parte, după finalizarea celor trei ani de profesională, elevii pot opta, dacă mai doresc, să continue studiile liceale și să dea examenul de bacalaureat. Deci, dacă ai pierdut niște starturi, ai posibilitatea să vii din urmă, în cazul în care te mobilizezi puțin și îți dorești cu adevărat. Nu ți se retează definitiv aripile. În aceeași ordine de idei, este îngrozitor de fals ce ajungem să construim la nivel societal. Ne plîngem în permanență că nu mai avem meseriași în diverse sectoare de activitate, care nu necesită studii liceale teoretice sau universitare, dar în același timp le disprețuim. Cumva-cumva, ar trebui să începem să le validăm, astfel încît elevii și părinții să nu se mai teamă că, ajungînd la un liceu tehnologic sau la o clasă de profesională, vor avea vieți ratate.

Revin la instalatorul meu, pentru a încheia tot cu el. Omul, probabil, era absolvent de școală profesională. Dar prin tot, prin limbaj, prin atitudine, prin ținută, era mult peste mulți absolvenți de licee teoretice sau de facultăți. Primise educație bună acasă și la școală. Avea o viață bună, mi-a povestit cîte ceva, își finaliza o casă, încă nu era căsătorit și avea de lucru în permanență, pentru că era apreciat. Ar fi putut, după estimarea mea, să facă lejer o facultate. Ce pot să zic, decît că mă bucur că nu l-a chinuit cineva, vreun orgoliu al cuiva sau al lui însuși, să facă vreo facultate cu care să nu aibă, poate, viața bună pe care o are. Vă mai țin la curent cu profilul său, cînd o să mai am nevoie de serviciile sale și-l voi mai putea descoase, poate chiar la o cafea. Deși, este adevărat, aș prefera să se impună această ocazie cît mai tîrziu.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.