Ce facem cu spectacolul sportiv la vreme de pandemie?

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Ca în Soarele gol al lui Asimov. Vom sta fiecare la casa lui, ne vom iubi şi omorî unii pe alţii de la distanţă. În vremuri de-astea ne dăm seama ce capriciu e sportul, ce pene colorate pe care le uiţi într-un colţ de îndată ce eşti lovit în celula de bază, aia mică, invizibilă, fără de care nu sîntem, punct. Acum sportul arată ca plaja de vacanţă, cocktailurile la barul de paie, dragostea neîmpărtăşită cu blonda de pe şezlongul aşezat strategic, cartea care rima cu valurile. Un paradis nu durează, dar tocmai absenţa lui te face să îl apreciezi cu adevărat. Cînd ne vom întoarce la ale noastre poate ne vom gîndi, boscorodindu-i pe unii şi pe alţii care se ocupă cu astfel de copilării ale datului cu piciorul, cu mîna sau cu mintea într-o minge, că atît timp cît ei există înseamnă că nimic nu e grav.

Sportul e un produs de lux, un summum al civilizaţiei superficiale, evident o himeră, una hipnotizantă, dar în acelaşi timp marker-ul unei omeniri neameninţate în însăşi fiinţa ei colectivă. Pînă ne revenim, în tribunele stadioanelor vor lua loc pe scaune monitoare pe care vor apărea feţele celor rămaşi acasă de frica răspîndirii coronavirusului, incapabili să scape de virusul întrecerii în maieu, al dramei în chiloţi şi al geniilor tatuate. Pe teren, jucătorii vor trebui să respecte distanţa de siguranţă de un metru între ei, drept care la fotbal se vor înregistra scoruri de handbal, la handbal – scoruri de baschet, iar la baschet – scoruri de… fotbal, că ei oricum nu prea se atingeau, iar absenţa oricărei adversităţi îi va complexa definitiv. În rugbiul fără placaje vor executa toţi haka şi va cîştiga cel care va simula cel mai veridic momentul tăierii beregăţii.

Sport în vremea virusului e precum ping-pongul pe Lună, cu mingi pe post de fulgi ningînd în sus. Ceea ce era în plan oricum dacă micuţii chinezi…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Locuinte de lux in Chisinau  Foto 999 (3) jpg
Cu cât se vând locuințele de lux în Chișinău. Prețul exorbitant, față de cel al caselor „chilipir” din provincie
Prețul cerut pe locuințele din capitala Republicii Moldova a crescut în ultimii ani, spre nemulțumirea multor localnici, care pun acest fapt fie pe seama speculațiilor imobiliare, fie pe obiceiul localnicilor plecați în Occident de a investi în astfel de achiziții, în Chișinău.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
Prețul unui apartament de lux în plin centrul Capitalei șochează. „E din diamante?” vs. „La bucătărie trebuie să stai în genunchi să gătești”
Prețurile proprietăților imobiliarele din marile orașe, mai ales București și Cluj, sunt tot mai greu accesibile oamenilor, dar chiar și așa cresc de la o lună la alta.
Neagu Djuvara a murit istoric roman boier (5) jpeg
25 ianuarie. Ziua în care moare Neagu Djuvara, unul dintre ultimii aristocraţi ai României. A trăit 45 de ani în exil
Pe 25 ianuarie 2018, a murit istoricul şi filosoful Neagu Djuvara. A fost unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti. Tot pe 25 ianuarie, a murit gangsterul Al Capone, care a dominat crima organizată în Chicago între anii 1925-1931.
caterina de medici png
Orfana care a devenit Regină! Drama unei femei cu o ambiție de fier
Într-o epocă dominată de bărbați puternici și intrigi politice, povestea Caterinei de’ Medici este un exemplu extraordinar de ambiție, reziliență și ingeniozitate.
image png
Agenția S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă. Precizările ministrului Finanțelor
Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la „BBB-”. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat că agenţia nu modifică ratingul de ţară, iar România este în continuare recomandată investitorilor.
bacsis jpg
Întâmplarea halucinantă de care a avut parte un tânăr la un restaurant din București. „Care-i faza cu chelnerii care se simt îndreptățiți la bacșiș?”
Au trecut doi ani de când este în vigoare legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. De atunci și până în prezent, românii reclamă tot mai des situații anormale care apar când plătesc consumația.
ovidiu sabau fb ucluj jpg
masina politie foto: pexels
Român de 18 ani înjunghiat de 3 sirieni în Germania. Tânărul se află în stare gravă la spital
Un român de 18 ani a fost înjunghiat în Germania. Suspecții prinși de poliție în cazul atacului sunt trei sirieni.
Meledic jpeg
Locul misterios din România cu peisaje de vis. I se mai spune și Canionul de Sare și vei găsi aici munți, peșteri, un lac și peisaje care vă vor uimi
Platoul Meledic se află la 56 de kilometri de Buzău, în Ținutul Buzăului, introdus în patrimoniul UNESCO. Meledic face parte din Geoparcul Ținutul Buzăului, un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de aproape 1036 km² cuprinzand 18 comune.