Ce facem acum?

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Binili învinge jpeg

– Ei, și acum ce o să faci?

Tocmai am luat 1,75 la olimpiada de matematică pe județ. Scuze am o grămadă, dar, oricît aș da-o la întors, tot 1,75 este. Sînt furios pe profesorul meu de matematică, cel care m-a împins să mă duc la concurs. La fizică e mult mai simplu. Oricum, nimeni de la mine din familie nu are cum să îmi explice cînd nu pricep ceva. Dacă matematica ar fi fost despre metode de a produce alcool din orice, sigur nu aș fi avut problema asta, că doar am în familie niște genii.

Profesorul meu de matematică, Popescu, se uită ciudat la mine. Am chef să mă miorlăi, dar am învățat să fiu sarcastic atunci cînd mă simt vulnerabil.

„Revin la planul inițial de a deveni liftier sau tractorist.“ O zic rîzînd cu o jumătate de gură.

Îmi zîmbește un pic strîmb. Întinde mîna spre mine. Mă feresc rapid, nu de alta, dar mi-am luat îndeajuns de multe smetii de la tot felul de antrenori și profesori deloc fericiți cu tipul meu de umor.

Mă mîngîie pe cap. A stat două ore de vorbă cu mine. Mi-a explicat de ce ar fi catastrofal să renunț să încerc să fiu mai bun și de ce e bine să învăț din eșec și nu să fiu dezamăgit. Am reluat testul și, cu încurajările lui, am reușit să fac mai bine de trei pătrimi din el.

Domnul Popescu a fost unul dintre numeroșii profesori care m-au făcut să fiu cine sînt acum. Oameni buni, pasionați de meseria lor și cu talent de a lucra cu copiii.

M-am gîndit la el adesea zilele astea, mai ales că am aflat că nu mai este printre noi.

Acum o săptămînă, Nicu a avut un scor pe jumătate la testul pe care-l făcea perfect pînă atunci. Era senzațional la matematică acum doi ani, pînă cînd, din cauza unor restricții absolut stupide ale orfelinatului unde crește, nu a mai putut veni la temele de duminică. Ieri a reușit și la testul de matematică, și la cel de română neașteptat de bine. A țopăit de bucurie.

Văd zeci de copii în fiecare an care sînt abandonați nu numai de părinții lor, dar și de profesori.

Societatea noastră, în general, pare a fi fost complet abandonată de politicienii noștri și de instituțiile statului. Nu numai politicienii care ne conduc sînt mîrlani și din ce în ce mai proști, ci și mai grav: instituțiile statului sînt profund indecente. Și nu numai orfelinatul este un exemplu de instituție indecentă.

Au trecut doi ani și avem a patra remaniere a Guvernului Dragnea. Discutăm ca nebunii despre conspirații elucubrante în fiecare zi. Liviu Dragnea spune că a fost o tentativă de asasinat asupra lui, Gabriela Firea declară că Dragnea îi vrea moartea, Gâdea urlă ca un descreiarat la ore de audiență maximă că a primit amenințări cu moartea, un cretin se bucură de moartea unei femei numai pentru că aceasta era angajată la jandarmi.

Dănuț Andrușcă a fost ministru, Sorin Grindeanu e ditamai șeful la ANCOM, Ecaterina Andronescu, fosta lumină a celor care cred într-un PSD cu bun-simț, a lins politicos acolo unde a scuipat stăpînul, fost baron de Teleorman. Discutăm despre ce spune Paul Stănescu și ne interesează soarta lui Mihai Fifor sau cea a altei nulități de același fel.

Ne așteptăm să ne luăm smetii verbale de la cei care lucrează în administrația publică, așa cum ne așteptăm ca funcționarea instituțiilor statului să fie cel mult la nivelul unei comedii cu și pentru proști. Orice urmă de normalitate pare un miracol.

Cum am ajuns aici este o întrebare grea. Și mai greu este să vedem care este responsabilitatea noastră, individuală, pentru situația actuală, nu de alta, dar e foarte simplu să reproșezi lucruri altora.

Domnul profesor Popescu venise din Egipt, unde predase matematică pentru cîțiva ani. Avea bani, era un om cult care vorbea impecabil franceza și făcea compromisuri minime. Dorința lui era să facă lucrurile mai bine în jurul lui fără să se vaite despre ceea ce nu făceau alții.

Profesorul meu nu a fost deloc un tip popular. Nu spunea bancuri cu comuniști, nu se ducea la ședințele de partid, nu bîrfea și nici nu se dădea mare cu franceza lui. A făcut cîteva zeci bune de ore de meditație voluntară nu numai cu mine, dar și cu cei mai slabi elevi din clasă.

A fost un om decent care a încercat să răspîndească bun-simț în jurul lui. Pe de o parte, cred că ar fi foarte fericit să vadă ce fac în Ferentari la sfîrșiturile de săptămînă, dar pe de altă parte îmi pare bine că nu trăiește în lumea lui Dragnea și a Antenei 3.

Bădălău și Carmen Dan sînt miniștri. Viorica conduce al doilea guvern. Codrin Ștefănescu este secretarul general al celui mai mare partid din România. E greu de imaginat ceva mai catastrofal.

Olguța zicea la început de mandat, în franceză, cu toată încrederea proastei fudule, un glorios „marș du tramvai“ în loc de piața muncii (marché du travail). Destinul, Viorica Vasilica și tupeul absolut nesimțit o aduc în poziția de a fi propusă ministră a transporturilor. Primește un marș du tramvai elegant din partea lui Iohannis. PSD-ul, după ce a rupt bunul simț, acum bate și imaginația.

Ce o să facem acum e o întrebare pe buzele multora. Sper să fie îndeajuns de mulți oameni asemănători domnului Popescu, care să aibă răbdare cu noi.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Patroni de restaurant, șantajați cu recenzii false pe internet. Cum au reacționat
O rețea mică de restaurante independente se confruntă cu un atac cibernetic de tip șantaj. Criminalii informatici îi amenință pe proprietari cu recenzii negative pe platformele online, forțându-i să plătească sume mari de bani pentru a le evita.
image
Șoșoacă nu se dezminte: a lăudat Rusia în primul discurs din Parlamentul European VIDEO
Eurodeputata SOS Diana Șoșoacă a spus, în primul discurs din Parlamentul European, că Federația Rusă este singura care își dorește pacea în războiul din Ucraina.
image
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Medicul legist Cristian Paparau a transmis că, deși organizatorii festivalului de muzică hip-hop „Beach, Please!” se laudă cu rezultatele evenimentului, situația este cu totul alta. „Nu faci nimic altceva decât să încurajezi consumul de droguri”, arată el.

HIstoria.ro

image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni