Ce e de înțeles din ce a făcut echipa României la Campionatul Mondial de handbal feminin?

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Acelaşi lucru. Acelaşi handbal. Aceiaşi bani aruncaţi pe fereastră. Unul dintre cele mai bogate campionate ale lumii (dacă nu cel mai) a produs în ultimii cinci ani următoarele performanţe: locurile 12, 12, 13, 12, 12 la campionatele mondiale şi europene. Bonus: nici o calificare în semifinalele Ligii Campionilor. Succes pe linie. La recentul Mondial, după o bătaie soră cu moartea luată de la Danemarca şi o repriză mizerabilă cu Germania, era cît pe-aci să ne încurce Polonia, echipă cu jucătoare de o neîndemînare abisală şi a cărei campioană, Lubin, ia bătăi de la zece goluri în Champions. Un rîs homeric se aşterne peste handbalul românesc. Dar nu, nu trebuie să rîdem de actorii acestui sport dus în derizoriu în ciuda sumelor publice uriaşe de care dispune, ci de noi. Noi, toţi, ar trebui să rîdem unii de alţii, să ne prezentăm frumos în centrul Bucureştiului şi în Giuleşti, la Bistriţa, Brăila, Galaţi, Buzău, Craiova, Vîlcea – ce mai, cam prin toată ţara – şi să rîdem în hohote, arătîndu-ne unii pe alţii cu degetul. O minunată şi veselă frăţie a fraierilor. Avem cea mai bine plătită jucătoare de pe planetă şi un batalion de straniere recompensate regeşte din bani publici. Ah, tocmai mi-am adus aminte de un stand-up franţuzesc în care accentul era pe „con”. Care înseamnă „prost“. „Acum mi-am dat seama, zicea comediantul, de ce sîntem noi numiţi contribuables.” Fix aşa. Nişte băieţi deştepţi au înţeles cum stă treaba. Unii bagă banii con-tribuabililor în handbal, alţii în fotbal, alţii în stadioane de sute de milioane şi aşa mai departe. O mană cerească. Rezultatele nu interesează. Asta pentru că noi rîdem în continuare. Iată o excelentă analiză, citită în Le Monde, a unui neoconservator american, Robert Kagan, în cazul în care alegerile ar fi cîştigate de Trump: „Dictatura lui nu ar fi una de tip tiranie comunistă. Anumite libertăţi vor fi limitate, dar asta e o problemă doar pentru cei care ţin la ele. Nu e cazul pentru mulţi cetăţeni”. Putea zice con-cetăţeni. La fel şi la noi. Nesimţirea lor vine din nepăsarea noastră. Din scîrba noastră. Dar, de fapt, sîntem scîrbiţi de noi înşine, de laşitatea noastră. Ei, în schimb, sînt fericiţi. Cei care dau şi cei care iau. La final, antrenorul şi jucătoarele s-au îmbrăţişat şi s-au felicitat ca şi cum ar fi cîştigat titlul suprem. Şi, într-un fel, chiar sînt cîştigători. Ei iau cîte un trofeu în fiecare lună. Iar noi îl înmînăm cu capul plecat. Plumb.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.