Ce boacăne mai fac elevii

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
HCorches prel jpg

Am citit ieri Povestea lui Topîrceanu scrisă de Alex Tocilescu, apărută în colecția „Scriitori de poveste“ a Editurii Muzeelor Iași. Cine nu știe, poate afla acum că Alex Tocilescu este un scriitor cu un haz nebun, care face și din biografia lui Topîrceanu o anecdotă la care te tăvălești de rîs aproape la fiecare pagină. Dincolo de asta, toată colecția despre care amintesc merită atenție și lectură. După cum și cealaltă colecție, „Biografii romanțate“, a Editurii Polirom, merită toate laudele și atenția. Sînt recuperări scrise proaspăt, și unele, și altele, ale unor biografii ale personalităților culturale de care avem nevoie, de care au nevoie tinerele generații. Mai mult, pot fi excelente materiale didactice, utilizabile cu succes în școală.

Dar pentru că aminteam de tinerele generații și de biografia lui Topîrceanu, Alex Tocilescu include în ea o secvență din anii de școală ai poetului, cînd, în urma unei boacăne, Heliade Rădulescu, fiul lui Ion Heliade Rădulescu, director la „Sfîntul Sava“, unde George era elev, îi scrie însuși ministrului. Redau scrisoarea, pentru savurosul ei:

„Domnule Ministru,

Bursierul George Topîrceanu din clasa a V-a și-a permis într-o séra în dormitor să arunce cu un cocoloș de hîrtie în domnul pedagogu de serviciu, Petre Bernfeld. Pe quînd se pregătea un al doilea, a fost surprins de D-ul Bernfeld.

Aquest lips de respect fiind destul de grav și cum aquest bursier a mai dat probe de insubordonare, am onòre a ve propune eliminarea sa din internat pînă la finele lunii lui Iuniu.

Director,

Heliade Rădulescu

Înregistrată la 12 mai 1903”.

Am stat, citind, să îmi amintesc boacănele făcute de mine ca elev. Prima despre care îmi aduc aminte (trecînd peste cea din timpul grădiniței, cînd am fugit o zi întreagă, episod povestit într-o proză scurtă din ultimul meu volum) este de prin clasa a II-a sau a III-a. Bunicul meu fusese în război, astfel încît păstra cîteva obiecte de recuzită pe care le descoperisem ascunse de părinții mei printr-un șifonier. Între diverse hîrtii, insigne și mai știu eu ce, se afla și o baionetă, cu teacă de prins pe vîrful puștii. Baioneta asta părea ceva din filme sau cărți de aventură pentru mine, astfel încît am șterpelit-o și am ascuns-o în ghiozdan, pentru a o arăta colegilor în pauză. Pentru a mă lăuda, a-mi crește popularitatea, a obține respect, mă rog, treburile pe care le vrei ca elev și copil în etapa în care îți marchezi și îți consolidezi teritoriul. Chestia e că aveam o curte mică la școală (deși, probabil, mie mi se părea enormă atunci), iar învățătoarea de serviciu m-a văzut cînd eram înconjurat de colegi într-un colț al ei și a venit să descopere ce-i cu îmbulzeala de acolo. Mi-am luat săpuneala, am rămas fără baionetă și a trebuit să comunic părinților boacăna, pentru a merge ei la școală să recupereze obiectul confiscat. Bineînțeles, am luat și de la tata o corecție fizică, așa cum se mai obișnuia în acele timpuri, chiar dacă aș putea să număr pe degete de cîte ori mi s-a întîmplat mie. 

De curînd, am vorbit cu un elev de clasa a X-a (nu din școala în care am eu ore), care îmi spunea că în clasa lui preocupările colegilor săi îl fac să nu simtă nevoia de a se împrieteni cu ei. De ce? Pentru că el nu este interesat de chiulit, de fumat, de băut sau de droguri. Cu alte cuvinte, îmi spunea cam care sînt boacănele la modă printre colegii lui. Desigur, îmi amintesc că și cînd eram eu elev de liceu se fuma în afara școlii, în pauze, în grupulețe de elevi. În ziua de azi, deși există interdicții de părăsire a incintei școlii pe perioada programului de studii, acestea sînt eludate de elevi, adesea. Iar problema drogurilor este una extrem de spinoasă și nu o pot eu acoperi într-un articol, poate o voi relua după ceva documentare.

Ce vreau să spun, de fapt? Probleme în lumea elevilor au existat și vor exista întotdeauna. Boacăne, de asemenea. Ele sînt și firești. Aparțin perioadei de descoperire și de experimentare a vieții, apoi etapelor de teribilism și de construcție a identității. Rari sînt elevii care nu produc măcar o șotie de-a lungul formării lor. Adesea, însă, acestea, devenite probleme, sînt specifice epocii în care ei trăiesc și sînt generate de contextele sociale, familiale, economice. Cel mai des au o rădăcină psihologică. Sînt generate de timiditate, de frustrare, de violența în familie, de neputința de a face față presiunii anturajului etc. De multe ori, acestea sînt pasagere. Odată cu maturizarea, cu evoluția cognitivă și cu înțelegerea responsabilității față de sine și față de societate, un tînăr le va lăsa în urmă, le va minimiza. Ele rămîn în trecut ca niște semne ale transformării, asemeni inelelor trunchiului de copac. Dar, în unele cazuri, această depășire a lor devine dificil de gestionat. 

Este utopic să credem că boacănele elevilor și problemele lor, ale vîrstei lor, pot fi anulate, că ele pot dispărea. Dar între o boacănă și o problemă este o diferență. Uneori, boacăna poate fi un semn al problemei. Iar noi, cei ce alcătuim sistemul de învățămînt, dar și societatea în ansamblul ei, sîntem datori să fim atenți la identificarea cauzelor unor boacăne, pentru a vedea dacă în spatele lor nu se ascund niște probleme. Cu alte cuvinte, o atenție sporită privind identificarea cauzelor este necesară. Pentru că traumele se ascund, foarte des, în spatele unor aparente prostioare pe care le face un copil. Simpla pedepsire a lor nu va duce niciodată la înlăturarea sau la vindecarea eventualelor răni care le generează. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.