Ce au înţeles unii din Lady T.

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Am scris de cîteva ori în acest colţ de pagină despre Margaret Thatcher. Tot aici, dar şi în alte părţi, am scris, fără ocazii speciale, despre thatcherism – adică despre modelul politic pe care fostul premier britanic l-a încarnat –, despre politicile de dreapta pe care le-a realizat, despre reformele ei, despre stilul de a face politică – lipsit de extravaganţe, dar impunător –, al celor care, ca şi ea, au făcut politică de credinţă şi nu politică de circumstanţă. Am spus-o de multe ori, o spun şi acum: nu cunosc în România nici un politician de acest gen. Şi cum mă pot lăuda că pe cei mai importanţi politicieni îi cunosc (pe unii chiar foarte bine), credeţi-mă pe cuvînt, această specie nu există la noi. Unii zic că e bine că nu există. Alţii – printre care şi eu – zic că e rău. În fine, nu asta e important acum. Cînd a venit vestea morţii lui Margaret Thatcher, am putut doar să comentez, într-un cotidian central, banalităţi stînjenitoare, cum ar fi felul în care au reacţionat liderii politici de pe Dîmboviţa în faţa cărţii de condoleanţe. Acum, după ce femeia a fost deja transformată în cenuşă şi ecourile evaluărilor de la căpătîiul ei s-au cam stins, cred că e interesant să vorbim despre ambivalenţa ardentă a părerilor pe care acţiunea şi moştenirea ei politică le generează. Şi, mai ales, despre versiunea românească a acestei ambivalenţe.

În Anglia, Lady T. a fost mereu o persoană controversată. Pe de o parte, ea nu s-a sinchisit niciodată de asta, a făcut întotdeauna ce a crezut că trebuie făcut şi gata. Ultima dată, îmi amintesc, i-a scandalizat pe mulţi cu atitudinea ei mai mult decît prietenească faţă de Augusto Pinochet, cînd acesta a ajuns în Anglia şi a avut probleme judiciare acolo (1998-2000). Ştia ce furie va naşte printre cei care vedeau în fostul dictator chilian un monstru, ştia ce probleme judiciare serioase are omul, dar faptul că, într-un moment greu, acesta a ajutat Marea Britanie, faptul că, prin acel ajutor, s-a scurtat un război şi, fatalmente, vieţile unui număr de militari britanici au fost cruţate a născut, pentru doamna Thatcher – care se întîmpla să fie prim-ministru în momentul sprijinului venit de la Pinochet –, o obligaţie morală de solidaritate. A executat-o cu decenţă şi fermitate. Pe de altă parte, contestatarii ei nu au obosit niciodată. Reformele ei i-au lovit pe mulţi pentru a-i ajuta, în final, pe toţi. Dar cei mulţi, loviţi, nu pot uita. Ceea ce e uimitor este că, printr-o ciudată prelungire, copiii celor loviţi de thatcherism în anii ’70 şi, uneori, nepoţii lor se comportă ca şi cum nici ei nu pot uita ceva ce, oricum, nu li s-a întîmplat niciodată. Aşa se face că nu am fost surprins să văd manifestări de bucurie la vestea morţii ei – ştiam că idioţi se găsesc şi în Marea Britanie, aşa cum se găsesc peste tot, pentru că idioţenia nu cunoaşte graniţe de nici un fel. Ceea ce m-a uimit, însă, a fost să constat o puternică adversitate faţă de doamna Thatcher în România. Ei bine, asta mi s-a părut chiar interesant.

Impresia mea era că, în România, percepţia asupra ei este, mai degrabă, pozitivă – pentru că, după cum spune vulgata, nu departe de adevăr de această dată, dimpreună cu Ronald Reagan şi Papa Ioan Paul al II-lea, a lucrat temeinic şi eficient la prăbuşirea comunismului. Faptul că, în decembrie 1989, în România a căzut comunismul se datorează – indirect, desigur, dar într-o mare măsură – şi acestei doamne. În plus, cam acesta e singurul posibil contact semnificativ al fostului prim-ministru britanic cu istoria României. Aşadar, nu ne-a făcut nimic rău. Dimpotrivă, ne-a făcut puţin bine. Atunci, de unde corul substanţial al denigratorilor ei de pe malul Dîmboviţei? Dar, mai întîi, cine sînt ei?

Prima observaţie care se poate face este că reacţia aceasta se vede bine pentru că grupul de tineri intelectuali de stînga din România se profilează din ce în ce mai bine. Căci ei au fost cei care au contestat vizibil statuia pe care dreapta i-a ridicat-o Doamnei de Fier. Le anticipam venirea şi creşterea în consistenţă încă de acum cîţiva ani. De asemenea, le anticipam şi problema: dacă tinerilor cu vederi de dreapta nu le-a fost greu să se ralieze ofertei politice respective de pe scena noastră politică, oricît de dubioasă a fost ea, doar pentru că se fonda pe o opţiune anti-comunistă şi pro-occidentală, tinerilor intelectuali de stînga le va fi greu, dacă nu imposibil, să susţină PSD, tocmai pentru că acest partid nu s-a rupt niciodată de fostul partid comunist, ci îl continuă în forme pe deplin actualizate, cu panaş social-democrat şi limbaj perfect bruxellez. Dar să revenim la temă. Tinerii români de stînga de astăzi au deprins ideologia care le-a rămas în inimă din şcolile europene şi americane pe care le-au frecventat. Sau, dacă unii dintre ei nu au pus piciorul acolo, în directa lor influenţă, prin cărţi, seminarii şi proiecte oengiste. Astfel, au preluat întreaga mitologie a acelei stîngi (parte a ei fiind că Thatcher a fost un prim-ministru odios), dar şi formele mentale, raţionamentele specifice şi limbajul acestei ideologii.

Apoi, a mai lucrat în cazul doamnei Thatcher şi o falsă percepţie – anume aceea că a fost un personaj legendar al austerităţii. Într-o Europă (inclusiv România) în care discursul anti-austeritate este la mare modă, discursul anti-Thatcher nu putea decît să crească în vehemenţă. În fond, Thatcher s-a războit cu sindicatele şi cu amploaiaţii de la stat, în general, ca să îi lase să cîştige mult şi bine pe cei din privat. A ucis statul social în accepţiunea lui sindicalistă şi stînga nu-i poate ierta asta. Aşadar, chiar dacă nu are legătură cu România, adversitatea faţă de doamna Thatcher s-a preluat la noi prin discursul anti-austeritate. Sigur că oricine studiază atent politicile lui Margaret Thatcher constată că ea nu a fost deloc un prim-ministru al austerităţii, ci al reformelor structurale şi al căutării creşterii economice prin eliberarea oamenilor de sub povara statului. Dar asta nu contează, noi vorbim aici de percepţii, căci în politică, realitatea nu contează niciodată, ceea ce contează sînt percepţiile. Thatcher este, pentru aceşti tineri puţin informaţi, dar arzători în ideologia lor, un exponent legendar al austerităţii. Şi de asta trebuia puternic contestată, chiar pe ultimul ei drum. Altfel, sînt sigur că, de acolo de unde e, Margaret Thatcher nu s-a supărat – după cum spune în memoriile ei, fiecare zi a vieţii ei politice a fost o luptă, aşa că e obişnuită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.
WhatsApp Image 2024 11 23 at 18 21 06 jpeg
Trei turiști francezi au rămas blocati cu masina în noroi pe drumul unui cunoscutul obiectiv din județul Buzău
Trei cetățeni francezi au fost recuperați din zona montană de către jandarmi, după ce au rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre un cunoscut obiectiv turistic al județul Buzău.
Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și DIana Șoșoacă  FACEBOOK jpg
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului realizat de un profesor de la Princeton University
Politologul Grigore Pop Elecheș, profesor la titrata Princeton University, explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea Elena Lasconi să devină marea surpriză a primului tur al prezidențialelor și cum ar putea să-l învingă pe George Simion.