Ce au înţeles unii din Lady T.

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Am scris de c├«teva ori ├«n acest col┼ú de pagin─â despre Margaret Thatcher. Tot aici, dar ┼či ├«n alte p─âr┼úi, am scris, f─âr─â ocazii speciale, despre thatcherism ÔÇô adic─â despre modelul politic pe care fostul premier britanic l-a ├«ncarnat ÔÇô, despre politicile de dreapta pe care le-a realizat, despre reformele ei, despre stilul de a face politic─â ÔÇô lipsit de extravagan┼úe, dar impun─âtor ÔÇô, al celor care, ca ┼či ea, au f─âcut politic─â de credin┼ú─â ┼či nu politic─â de circumstan┼ú─â. Am spus-o de multe ori, o spun ┼či acum: nu cunosc ├«n Rom├ónia nici un politician de acest gen. ┼×i cum m─â pot l─âuda c─â pe cei mai importan┼úi politicieni ├«i cunosc (pe unii chiar foarte bine), crede┼úi-m─â pe cuv├«nt, aceast─â specie nu exist─â la noi. Unii zic c─â e bine c─â nu exist─â. Al┼úii ÔÇô printre care ┼či eu ÔÇô zic c─â e r─âu. ├Än fine, nu asta e important acum. C├«nd a venit vestea mor┼úii lui Margaret Thatcher, am putut doar s─â comentez, ├«ntr-un cotidian central, banalit─â┼úi st├«njenitoare, cum ar fi felul ├«n care au reac┼úionat liderii politici de pe D├«mbovi┼úa ├«n fa┼úa c─âr┼úii de condolean┼úe. Acum, dup─â ce femeia a fost deja transformat─â ├«n cenu┼č─â ┼či ecourile evalu─ârilor de la c─âp─ât├«iul ei s-au cam stins, cred c─â e interesant s─â vorbim despre ambivalen┼úa ardent─â a p─ârerilor pe care ac┼úiunea ┼či mo┼čtenirea ei politic─â le genereaz─â. ┼×i, mai ales, despre versiunea rom├óneasc─â a acestei ambivalen┼úe.

├Än Anglia, Lady T. a fost mereu o persoan─â controversat─â. Pe de o parte, ea nu s-a sinchisit niciodat─â de asta, a f─âcut ├«ntotdeauna ce a crezut c─â trebuie f─âcut ┼či gata. Ultima dat─â, ├«mi amintesc, i-a scandalizat pe mul┼úi cu atitudinea ei mai mult dec├«t prieteneasc─â fa┼ú─â de Augusto Pinochet, c├«nd acesta a ajuns ├«n Anglia ┼či a avut probleme judiciare acolo (1998-2000). ┼×tia ce furie va na┼čte printre cei care vedeau ├«n fostul dictator chilian un monstru, ┼čtia ce probleme judiciare serioase are omul, dar faptul c─â, ├«ntr-un moment greu, acesta a ajutat Marea Britanie, faptul c─â, prin acel ajutor, s-a scurtat un r─âzboi ┼či, fatalmente, vie┼úile unui num─âr de militari britanici au fost cru┼úate a n─âscut, pentru doamna Thatcher ÔÇô care se ├«nt├«mpla s─â fie prim-ministru ├«n momentul sprijinului venit de la Pinochet ÔÇô, o obliga┼úie moral─â de solidaritate. A executat-o cu decen┼ú─â ┼či fermitate. Pe de alt─â parte, contestatarii ei nu au obosit niciodat─â. Reformele ei i-au lovit pe mul┼úi pentru a-i ajuta, ├«n final, pe to┼úi. Dar cei mul┼úi, lovi┼úi, nu pot uita. Ceea ce e uimitor este c─â, printr-o ciudat─â prelungire, copiii celor lovi┼úi de thatcherism ├«n anii ÔÇÖ70 ┼či, uneori, nepo┼úii lor se comport─â ca ┼či cum nici ei nu pot uita ceva ce, oricum, nu li s-a ├«nt├«mplat niciodat─â. A┼ča se face c─â nu am fost surprins s─â v─âd manifest─âri de bucurie la vestea mor┼úii ei ÔÇô ┼čtiam c─â idio┼úi se g─âsesc ┼či ├«n Marea Britanie, a┼ča cum se g─âsesc peste tot, pentru c─â idio┼úenia nu cunoa┼čte grani┼úe de nici un fel. Ceea ce m-a uimit, ├«ns─â, a fost s─â constat o puternic─â adversitate fa┼ú─â de doamna Thatcher ├«n Rom├ónia. Ei bine, asta mi s-a p─ârut chiar interesant.

Impresia mea era c─â, ├«n Rom├ónia, percep┼úia asupra ei este, mai degrab─â, pozitiv─â ÔÇô pentru c─â, dup─â cum spune vulgata, nu departe de adev─âr de aceast─â dat─â, dimpreun─â cu Ronald Reagan ┼či Papa Ioan Paul al II-lea, a lucrat temeinic ┼či eficient la pr─âbu┼čirea comunismului. Faptul c─â, ├«n decembrie 1989, ├«n Rom├ónia a c─âzut comunismul se datoreaz─â ÔÇô indirect, desigur, dar ├«ntr-o mare m─âsur─â ÔÇô ┼či acestei doamne. ├Än plus, cam acesta e singurul posibil contact semnificativ al fostului prim-ministru britanic cu istoria Rom├óniei. A┼čadar, nu ne-a f─âcut nimic r─âu. Dimpotriv─â, ne-a f─âcut pu┼úin bine. Atunci, de unde corul substan┼úial al denigratorilor ei de pe malul D├«mbovi┼úei? Dar, mai ├«nt├«i, cine s├«nt ei?

Prima observa┼úie care se poate face este c─â reac┼úia aceasta se vede bine pentru c─â grupul de tineri intelectuali de st├«nga din Rom├ónia se profileaz─â din ce ├«n ce mai bine. C─âci ei au fost cei care au contestat vizibil statuia pe care dreapta i-a ridicat-o Doamnei de Fier. Le anticipam venirea ┼či cre┼čterea ├«n consisten┼ú─â ├«nc─â de acum c├«┼úiva ani. De asemenea, le anticipam ┼či problema: dac─â tinerilor cu vederi de dreapta nu le-a fost greu s─â se ralieze ofertei politice respective de pe scena noastr─â politic─â, oric├«t de dubioas─â a fost ea, doar pentru c─â se fonda pe o op┼úiune anti-comunist─â ┼či pro-occidental─â, tinerilor intelectuali de st├«nga le va fi greu, dac─â nu imposibil, s─â sus┼úin─â PSD, tocmai pentru c─â acest partid nu s-a rupt niciodat─â de fostul partid comunist, ci ├«l continu─â ├«n forme pe deplin actualizate, cu pana┼č social-democrat ┼či limbaj perfect bruxellez. Dar s─â revenim la tem─â. Tinerii rom├óni de st├«nga de ast─âzi au deprins ideologia care le-a r─âmas ├«n inim─â din ┼čcolile europene ┼či americane pe care le-au frecventat. Sau, dac─â unii dintre ei nu au pus piciorul acolo, ├«n directa lor influen┼ú─â, prin c─âr┼úi, seminarii ┼či proiecte oengiste. Astfel, au preluat ├«ntreaga mitologie a acelei st├«ngi (parte a ei fiind c─â Thatcher a fost un prim-ministru odios), dar ┼či formele mentale, ra┼úionamentele specifice ┼či limbajul acestei ideologii.

Apoi, a mai lucrat ├«n cazul doamnei Thatcher ┼či o fals─â percep┼úie ÔÇô anume aceea c─â a fost un personaj legendar al austerit─â┼úii. ├Äntr-o Europ─â (inclusiv Rom├ónia) ├«n care discursul anti-austeritate este la mare mod─â, discursul anti-Thatcher nu putea dec├«t s─â creasc─â ├«n vehemen┼ú─â. ├Än fond, Thatcher s-a r─âzboit cu sindicatele ┼či cu amploaia┼úii de la stat, ├«n general, ca s─â ├«i lase s─â c├«┼čtige mult ┼či bine pe cei din privat. A ucis statul social ├«n accep┼úiunea lui sindicalist─â ┼či st├«nga nu-i poate ierta asta. A┼čadar, chiar dac─â nu are leg─âtur─â cu Rom├ónia, adversitatea fa┼ú─â de doamna Thatcher s-a preluat la noi prin discursul anti-austeritate. Sigur c─â oricine studiaz─â atent politicile lui Margaret Thatcher constat─â c─â ea nu a fost deloc un prim-ministru al austerit─â┼úii, ci al reformelor structurale ┼či al c─âut─ârii cre┼čterii economice prin eliberarea oamenilor de sub povara statului. Dar asta nu conteaz─â, noi vorbim aici de percep┼úii, c─âci ├«n politic─â, realitatea nu conteaz─â niciodat─â, ceea ce conteaz─â s├«nt percep┼úiile. Thatcher este, pentru ace┼čti tineri pu┼úin informa┼úi, dar arz─âtori ├«n ideologia lor, un exponent legendar al austerit─â┼úii. ┼×i de asta trebuia puternic contestat─â, chiar pe ultimul ei drum. Altfel, s├«nt sigur c─â, de acolo de unde e, Margaret Thatcher nu s-a sup─ârat ÔÇô dup─â cum spune ├«n memoriile ei, fiecare zi a vie┼úii ei politice a fost o lupt─â, a┼ča c─â e obi┼čnuit─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.