Ce are „Bursucul” și alții n-au?

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

„Bursucul”, a.k.a. Dan Petrescu, fost jucător cu carieră stratosferică pentru un fotbalist cu oase strîmbe, actualmente antrenor, are o ambiţie vecină cu patologicul. Omul nu suportă să piardă. Pur şi simplu, nu poate. Dacă pierde, aproape că îşi rupe fîşul de pe el. Şi vai de jucători! Dar vai de ei şi cînd cîştigă, a doua zi au antrenament soră cu moartea. Ca să nu şi-o ia în cap.

Pentru Petrescu nu contează cum joci, cu cine joci, unde joci şi de ce joci. Totul e ca la final să cîştige. Dacă ar fi cultivator de ceapă, cum a fost un alt monstru de ambiţie, Bernard Hinault, cvintuplu cîştigător de Turul Franţei, i-ar păsa doar să-şi vîndă marfa, indiferent dacă produsul ar aduce sau nu cu binecunoscuta legumă care ustură limba. Cubică sau paralelipipedică, peu importe. Echipele conduse de fostul fotbalist al lui Chelsea joacă adesea cu un coeficient estetic cu care n-ai trece nici pragul caselor în care se agaţă covoare cu Răpirea din Serai pe tavan. Dar echipa lui cîştigă. Mai mult decît oricare alta în România. Şi cu un buget mai mic decît al celor pe care le lasă în urmă în Europa.

Petrescu e cel care te va duce la capătul drumului chiar dacă murdar de noroi din cap pînă în picioare, pe cînd poeţii fotbalului se vor opri să peroreze, parfumaţi, la vreo cafenea, uitînd de ce sînt acolo. E Petrescu cel pe care ai vrea să îl iei cu tine pe o insulă pustie? De o mie de ori, nu! E cel la ale cărui meciuri vrei să te uiţi dacă nu eşti implicat sentimental sau din oricare alt interes? Mai bine asculţi un discurs al lui Viktor Orbán, e la ani-lumină ca suspans şi fantezie. Dar e tipul cu care îţi faci treaba. Cu care exişti în afara acestor graniţe. Patronii fac bani cu el.

Într-o bună zi aş vrea să văd o echipă a României jucînd frumos şi făcînd performanţă. Pînă în ziua aia, pe care o sper mai apropiată decît cea a Judecăţii de Apoi, îl avem pe Petrescu. Nu trebuie să ne placă tipul. Rezultatele nu sînt expuse la muzee de artă. Sînt doar două cifre despărţite de o linuţă. Şi de cele mai multe ori cifrele de lîngă echipa „Bursucului” cu trening lălîu şi mers cocoşat sînt peste cele ale adversarilor. Fotbalul e, pînă la urmă, despre o matematică atît de simplă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ambulanta Fb jpg
Cum erau aranjate concursurile la Serviciul de Ambulanță Dolj. Un bărbat s-a împrumutat la bancă ca să dea șpagă pentru un post de șofer
Persoanele care doreau să se angajeze la Serviciul de Ambulanță Dolj ajungeau să facă rate la bănci, ca să poată da șpaga cerută de conducerea instituției.
carabinieri foto shutterstock
Un șofer român din Italia a terorizat un cartier întreg: a fost imobilizat cu pistolul cu electroşocuri, după ce a sărit la bătaie la carabinieri
Un șofer român de camion a fost arestat la Torino, în Italia, după ce a agresat fizic carabinierii chemați să intervină pentru un episod de violenţă domestică.
Design Signals Snapshot FABER, copyright Alex Todirica 1895 jpeg
Un hub creativ timișorean prezintă viitorul designului la Milan Design Week: reutilizarea deșeurilor industriale și repunerea în valoare a meșteșugurilor tradiționale
Unul dintre cele mai dinamice huburi creative din România participă cu expoziția Design Signals Snapshot la prestigiosul program ALCOVA din cadrul Milan Design Week 2025 – cel mai mare eveniment de design din lume.
Microsoft
Microsoft depășește gigantul Apple, redevenind cea mai valoroasă companie din lume
Gigantul tehnologic Apple a pierdut titlul de cea mai valoroasă companie din lume, după ce a fost depășit de Microsoft.
Colosseumul din Roma (foto: Pixabay)
Fraudă cu bilete pentru vizitarea Colosseumului de la Roma
Biroul pentru concurență din Italia a anunțat marți că a amendat cu 20 de milioane de euro firma care gestionează vânzările de bilete pentru vizitarea Colosseumului din Roma și șase touroperatori, acuzați că au obligat turiștii să cumpere cele mai scumpe bilete, transmite AFP.
biroul electoral central jpeg
Unde se depun și cum se soluționează plângerile privind campania electorală desfășurată online
Persoanele care identifică, atât pe perioada campaniei electorale, cât și în preziua și ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pe platformele online foarte mari pot transmite o plângere către Biroul Electoral Central (BEC).
horoscop martie  iunie logo webp
Zodia care pe 10 aprilie o să îi dea pe spate pe toți. Nimeni nu se aștepta ca acest nativ să aibă parte de această reușită
Fiecare zi aduce cu sine surprize, dar 10 aprilie va fi cu adevărat o dată memorabilă pentru unii nativi din zodiac
Jessica Simpson  foto   Shutterstock jpg
Jessica Simpson face orice ca să devină o cântăreață mai bună – bea până și spermă de șarpe! Ce gust are?
Ce nu face omul ca să obțină succes?! Celebra blondină consumă spermă de șarpe ca să-și stimuleze corzile vocale. Are efect?
iPhone 12 shutterstock 1839684091 jpg
Donald Trump vrea ca producția iPhone să fie mutată din China în SUA. Ce probleme ar avea Apple și la cât ar ajunge prețul produselor?
Pe fondul creșterii iminente a tarifelor inițiate de președintele american Donald Trump, Casa Albă a anunțat posibilitatea mutării producției iPhone în Statele Unite, relatează The Verge.