Ce ar mai fi de comentat in leg─âtur─â cu interzicerea sportivilor ru┼či din competi╚Ťiile interna╚Ťionale?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 935 din 10 ÔÇô 16 martie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Ar mai fi de zis c─â nu e de ajuns. Nu to┼úi au fost interzi┼či, ca urmare numitul Ivan Kuliak, gimnast de profesie ┼či sp─âlat pe creier de voca┼úie, a g─âsit de cuviin┼ú─â s─â urce pe podiumul Cupei Mondiale de gimnastic─â de la Doha cu un mare Z aurit pe piept, litera care ne r─âne┼čte retina dup─â ce am v─âzut-o de at├«tea ori ├«nscris─â pe blindajul tancurilor, autotunurilor, transportoarelor care calc─â ├«n ┼čenile Ucraina ├«n cea mai mare invazie v─âzut─â de Europa de la al Doilea R─âzboi Mondial ├«ncoace. Specimenul nu doar c─â a purtat m├«ndru semnul agresiunii, ci, culmea cinismului, l-a afi┼čat al─âturi de un sportiv ucrainean! Cu c├«teva click-uri pe un motor de c─âutare pute┼úi ajunge la poza acestui s─âr─âcu┼ú la minte. Privi┼úi-i pieptul umflat! Z├«mbetul de pionier frunta┼č care tocmai ┼či-a turnat colegul de banc─â dup─â ce acesta i-a ┼čoptit c─â p─ârin┼úii lui vorbesc despre un ÔÇ×r─âzboiÔÇŁ ├«n Ucraina, cuv├«nt interzis ÔÇô Putin a trecut la nivelul superior lui Stalin, care interzicea nume ┼či persoane pe care le ┼čtergea din c─âr┼úi ┼či fotografii: noul dictator izgone┼čte substantive comune! Privi┼úi fa┼úa de o satisfac┼úie nem─ârginit─â a acestui b─âie┼úa┼č care tr─âie┼čte f─âr─â ├«ntreb─âri ├«n minunata lume nou─â pe care T─âtucul lui a construit-o pentru el ┼či pentru compatrio┼úii care se las─â ├«nchi┼či de bun─âvoie sau din la┼čitate ├«ntr-un gulag al informa┼úiilor false, al na┼úionalismului putred, al m─âre┼úiei g─âunoase.

├Än ciuda minunatelor realiz─âri trecute ┼či a unui fragment social care se opune cu un curaj nebun acestui ├«ntuneric medieval ├«n care e t├«r├«t─â Rusia, aceasta e, acum, fa┼úa cea mai reprezentativ─â a unei ┼ú─âri care se desprinde ├«ncet-├«ncet de umanitate. Iat─â de ce, nu, ce s-a f─âcut nu e de ajuns. To┼úi, dar absolut to┼úi sportivii ru┼či trebuie interzi┼či, cu toat─â durerea pentru cei care au r─âmas oameni, pentru ca astfel de scene s─â nu se mai repete. Degeaba forul mondial al gimnasticii ├«l investigheaz─â acum pe Kuliak pentru ÔÇ×comportamentul s─âu ┼čocantÔÇŁ, e prea t├«rziu. S─â reprezin╚Ťi o ┼úar─â care ucide ┼úara colegului t─âu de ├«ntrecere ┼či apoi s─â te dai mare cu asta chiar l├«ng─â el, pe podium, e o monstruozitate care neag─â ├«ns─â┼či esen┼úa sportului. De altfel, mon┼čtrii care zac ├«n sportivi, ascun┼či ├«n lunga perioad─â de relativ─â normalitate tr─âit─â p├«n─â la invazia care acum ne-a ├«mbr├«ncit ├«n jos pe sc─ârile istoriei, ies vioi la suprafa┼ú─â. Fosta enorm─â gimnast─â Svetlana Horkina a distribuit litera agresiunii pentru c─â ÔÇ×este o campanie pentru cei care nu se tem s─â recunoasc─â c─â s├«nt ru┼čiÔÇŁ. Iar minunatul fost patinator Evgheni Plu╚Öenko a postat: ÔÇ×Ru┼čii mei, merge┼úi oriunde cu capul sus ├«n lume! Stop rasismului! Stop genocidului! Stop fascismului!ÔÇŁ. Ajungi s─â vrei s─â crezi, din tot sufletul, c─â e vorba despre prostie. Alternativa ar fi insuportabil─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.