Ce alegem dintre reușitele sportivilor din România în 2023?

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

Staţi să-mi pun scutul anti-înjurături... Aşa... Gata. Pa-paaaam! Naţionala de fotbal! Nu, nu daţi cu ranga aia ruginită... Nu la cap!... Uf!  Fiţi rezonabili! Să faci bici din... hmm... e o chestie care ar trebuie să scape de gravitaţia planetei de heităreală. Gîndiţi-vă! Luată pe jucători, echipa asta galbenă (de frică, nu demult) e cea mai sfrijită dintre cele calificate la Campionatul European. Nu există nici o ţară care şi-a cîştigat biletul pentru Germania care să nu aibă 1) nici o echipă în grupele Cupelor europene sau 2) nici un jucător care să evolueze în Liga Campionilor sau 3) nici un fotbalist care să joace la o echipă puternică din cele cinci campionate de vîrf ale continentului. Recunoaşteţi, e ceva. E ca şi cum ai vedea o persoană în cîrje, ajunsă la pensie (nu specială), sărind dintr-o dată gardurile, jucînd şotronul şi făcînd flic-flacuri. E de desene animate. Ca bătrînica aceea care mînuia bastonul ca un ninja şi scotea de sub fustă puşti-mitralieră. Fotbalul a produs cea mai mare surpriză, de departe. Că Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, campioanele absolute ale probei de dublu vîsle a canotajului mondial, continuă să nu piardă de patru ani nici o cursă e, în afară de muşchii şi mintea lor, rezultatul unui sistem bine uns. Cum e şi cu nava-amiral de 8+1 (ăsteia chiar că ar trebui să i se facă o statuie). Că la canoe Cătălin Chirilă ne aduce aminte de Ivan cel Mare e iarăşi faptul unui pămînt-apă fertil. Apropo de ape, mai e şi Popovici, dar nu David, nu anul ăsta, ci Constantin, campion al lumii la sărituri de la înălţimi ameţitoare. Şi Cătălin Preda, la fel. Dar ei sînt dintr-un sport marginal. Ceea ce nu-i face cu nimic mai mici. E doar cruzimea firească a lumii care îşi premiază de fapt pasiunile şi nu drumurile cele mai frumoase. Echipa de fete a tenisului de masă continuă să producă. Atletismul a smuls un bronz mondial prin Alina Rotaru-Kittmann. Şi mai sînt. Dar toate acestea vin dintr-un sistem în care anumite insule şi-au creat mici Românii de top. La fotbal e o asemenea brambureală, un asemenea „lasă-mă să te las“, o cosmică lipsă de proiect, o miopie pe care nici un laser de la CERN nu ar putea să o corecteze, încît calificarea aceasta la Euro ţine de neverosimil. Ştiu, am avut o grupă uşoară, am avut un noroc cît Burj Khalifa, am avut arbitraje simpatice, adversarele au fost lovite de necazuri biblice, dar nimic din toate astea nu ne-ar fi împiedicat să ne împiedicăm. Faptul că am rămas în picioare, chiar cu dezechilibrări şi poticneli, arată că se poate şi acolo unde, cronic, nu se poate. Speranţă mai bună nu cunosc. După aceea, că ne vom îndeletnici să o defectăm, e o altă poveste. O vom zice şi pe ea cînd va veni. N-ar mai veni.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.