Catralioane

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
„Cu bule“ jpeg

Termenii care denumesc numere foarte mari apar uneori în articole jurnalistice de popularizare a științei sau în știrile de senzație; unii dintre aceștia pătrund și în comunicarea cotidiană, în registrul colocvial, ca hiperbole glumețe. În româna actuală, exagerarea numerică – ca formă afectivă și ludică de manifestare a atitudinilor extreme, de exasperare sau de entuziasm – recurge tot mai des la cuvîntul catralion. Substantivul are o anumită polisemie denotativă: în DEX este explicat ca indicînd „un milion de trilioane”, iar în Micul dicționar academic (MDA) este glosat „o mie de trilioane”. Dubla valoare este determinată de schimbări ale scalelor care stau la baza sistemelor internaționale de denumire a numerelor mari. Și dicționarele englezești indică, pentru termenul quadrillion, două accepții, echivalîndu-l cu 1 urmat de 15 zerouri sau (în uzul britanic) cu 1 urmat de 24 de zerouri (Merriam-Webster). În Trésor de la langue française informatisé, cuvîntul quadrillion (cu varianta quatrillon) apare cu sensul învechit „o mie de trilioane” și cu sensul curent, ca urmare a unei decizii din 1948 a Conferinței Greutăților și Măsurilor, „un milion de trilioane”. În funcție de sursele pe care le folosesc, știrile actuale preiau una sau alta dintre aceste valori, avînd uneori prudența de a le și explica, pe loc: „au descoperit că Pămîntul ascunde peste 1 catralion de tone de diamante, adică 1.000 de trilioane” (zf.ro).

În ciuda uriașei diferențe obiective între cele două valori, distincția numerică de mai sus nu este relevantă pentru folosirea conotativă a termenului. Din punct de vedere afectiv și expresiv, catralion este pur și simplu un număr vag foarte mare, apt să transmită sentimentele extreme ale vorbitorului, eventual într-o gradație ascendentă: „E vară şi sînt un catralion de grade afară” (vice.com); „sînt un catralion de motive să te trezești un pic mai devreme” (lovedeco.ro); „am numărat catralioane de secunde prin gări” (dilemaveche.ro); „parcă de niciunde, mii, milioane, catralioane de ciori au început cu zarvă și croncănituri să survoleze acoperișurile” (artindex.ro). Cuvîntul apare și în exagerări publicitare: „shooter-looter-ul original se întoarce, cu un catralion de arme și o nouă aventură plină de haos și distrugere!” (flanco.ro), „ai tot ce îți trebuie pentru a desena un catralion de modele spiralate decorative” (libris.ro).

În DEX și DOOM, cuvîntul catralion a primit eticheta „familiar”; decizia lexicografilor s-a bazat probabil pe adaptarea fonetică mai liberă a variantei franceze quatrillon și pe existența unei forme cu un aspect mai savant-latinizant – cvadrilion (din fr. quadrillon): „Japonia este prima ţară dezvoltată care îşi poate măsura datoria în cvadrilioane”, capital.ro).

Cele mai vechi atestări ale formei catralion pe care le-am găsit pînă acum (datorită bibliotecilor electronice online) sînt din 1923, cînd cuvîntul apare în articole jurnalistice despre energia solară – „să ne închipuim un munte de cărbune greu de 11 catralioane 600.000 miliarde tone” (Viitorul, 19.04.1923) – sau despre deprecierea monedei naționale din Germania și din Rusia: „datoria flotantă a Germaniei s-a ridicat la 2642 catralioane de mărci” (Universul, 4.11.1923); „cît despre rublele-hîrtie, sînt în circulație 12 catralioane(Universul, 17.12.1923).

În unele contexte actuale, catralion este folosit pentru a traduce din engleză așa-numitele numere indefinite imaginare, cuantificatori vagi cu efect comic, tipici pentru limbajul colocvial, obținuți prin substituția segmentului inițial al seriei numerice printr-o secvență fonetică fără sens: zillion, jillion, gazzillion etc. Traducerea stîngace „Te iubesc de un catralion de ori în jurul lumii” (libertatea.ro) are ca sursă o postare a unei celebrități, preluată din știrile străine („I love you a gazillion times around the world”). De altfel, unele dintre denumirile colocvial-argotice din engleză sînt preluate ca atare. Forma zilion are deja destul de multe atestări: „Vor fi zilioane de chestii d-astea zburătoare peste tot” (playtech.ro); „zilioane de tururi preliminare!” (gsp.ro), „mai facem zilioane de teste, mai așteptăm zilioane de luni” (copilul.ro). Folosirea cuvîntului zilion – cu expresivitate redusă, compromisă de asocieri semantice nedorite (cu zile) – nu mi se pare tocmai inspirată; catralion, în schimb, are o anumită tradiție și o sonoritate convingătoare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.