Catralioane

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
„Cu bule“ jpeg

Termenii care denumesc numere foarte mari apar uneori în articole jurnalistice de popularizare a științei sau în știrile de senzație; unii dintre aceștia pătrund și în comunicarea cotidiană, în registrul colocvial, ca hiperbole glumețe. În româna actuală, exagerarea numerică – ca formă afectivă și ludică de manifestare a atitudinilor extreme, de exasperare sau de entuziasm – recurge tot mai des la cuvîntul catralion. Substantivul are o anumită polisemie denotativă: în DEX este explicat ca indicînd „un milion de trilioane”, iar în Micul dicționar academic (MDA) este glosat „o mie de trilioane”. Dubla valoare este determinată de schimbări ale scalelor care stau la baza sistemelor internaționale de denumire a numerelor mari. Și dicționarele englezești indică, pentru termenul quadrillion, două accepții, echivalîndu-l cu 1 urmat de 15 zerouri sau (în uzul britanic) cu 1 urmat de 24 de zerouri (Merriam-Webster). În Trésor de la langue française informatisé, cuvîntul quadrillion (cu varianta quatrillon) apare cu sensul învechit „o mie de trilioane” și cu sensul curent, ca urmare a unei decizii din 1948 a Conferinței Greutăților și Măsurilor, „un milion de trilioane”. În funcție de sursele pe care le folosesc, știrile actuale preiau una sau alta dintre aceste valori, avînd uneori prudența de a le și explica, pe loc: „au descoperit că Pămîntul ascunde peste 1 catralion de tone de diamante, adică 1.000 de trilioane” (zf.ro).

În ciuda uriașei diferențe obiective între cele două valori, distincția numerică de mai sus nu este relevantă pentru folosirea conotativă a termenului. Din punct de vedere afectiv și expresiv, catralion este pur și simplu un număr vag foarte mare, apt să transmită sentimentele extreme ale vorbitorului, eventual într-o gradație ascendentă: „E vară şi sînt un catralion de grade afară” (vice.com); „sînt un catralion de motive să te trezești un pic mai devreme” (lovedeco.ro); „am numărat catralioane de secunde prin gări” (dilemaveche.ro); „parcă de niciunde, mii, milioane, catralioane de ciori au început cu zarvă și croncănituri să survoleze acoperișurile” (artindex.ro). Cuvîntul apare și în exagerări publicitare: „shooter-looter-ul original se întoarce, cu un catralion de arme și o nouă aventură plină de haos și distrugere!” (flanco.ro), „ai tot ce îți trebuie pentru a desena un catralion de modele spiralate decorative” (libris.ro).

În DEX și DOOM, cuvîntul catralion a primit eticheta „familiar”; decizia lexicografilor s-a bazat probabil pe adaptarea fonetică mai liberă a variantei franceze quatrillon și pe existența unei forme cu un aspect mai savant-latinizant – cvadrilion (din fr. quadrillon): „Japonia este prima ţară dezvoltată care îşi poate măsura datoria în cvadrilioane”, capital.ro).

Cele mai vechi atestări ale formei catralion pe care le-am găsit pînă acum (datorită bibliotecilor electronice online) sînt din 1923, cînd cuvîntul apare în articole jurnalistice despre energia solară – „să ne închipuim un munte de cărbune greu de 11 catralioane 600.000 miliarde tone” (Viitorul, 19.04.1923) – sau despre deprecierea monedei naționale din Germania și din Rusia: „datoria flotantă a Germaniei s-a ridicat la 2642 catralioane de mărci” (Universul, 4.11.1923); „cît despre rublele-hîrtie, sînt în circulație 12 catralioane(Universul, 17.12.1923).

În unele contexte actuale, catralion este folosit pentru a traduce din engleză așa-numitele numere indefinite imaginare, cuantificatori vagi cu efect comic, tipici pentru limbajul colocvial, obținuți prin substituția segmentului inițial al seriei numerice printr-o secvență fonetică fără sens: zillion, jillion, gazzillion etc. Traducerea stîngace „Te iubesc de un catralion de ori în jurul lumii” (libertatea.ro) are ca sursă o postare a unei celebrități, preluată din știrile străine („I love you a gazillion times around the world”). De altfel, unele dintre denumirile colocvial-argotice din engleză sînt preluate ca atare. Forma zilion are deja destul de multe atestări: „Vor fi zilioane de chestii d-astea zburătoare peste tot” (playtech.ro); „zilioane de tururi preliminare!” (gsp.ro), „mai facem zilioane de teste, mai așteptăm zilioane de luni” (copilul.ro). Folosirea cuvîntului zilion – cu expresivitate redusă, compromisă de asocieri semantice nedorite (cu zile) – nu mi se pare tocmai inspirată; catralion, în schimb, are o anumită tradiție și o sonoritate convingătoare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.