Catralioane

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
„Cu bule“ jpeg

Termenii care denumesc numere foarte mari apar uneori în articole jurnalistice de popularizare a științei sau în știrile de senzație; unii dintre aceștia pătrund și în comunicarea cotidiană, în registrul colocvial, ca hiperbole glumețe. În româna actuală, exagerarea numerică – ca formă afectivă și ludică de manifestare a atitudinilor extreme, de exasperare sau de entuziasm – recurge tot mai des la cuvîntul catralion. Substantivul are o anumită polisemie denotativă: în DEX este explicat ca indicînd „un milion de trilioane”, iar în Micul dicționar academic (MDA) este glosat „o mie de trilioane”. Dubla valoare este determinată de schimbări ale scalelor care stau la baza sistemelor internaționale de denumire a numerelor mari. Și dicționarele englezești indică, pentru termenul quadrillion, două accepții, echivalîndu-l cu 1 urmat de 15 zerouri sau (în uzul britanic) cu 1 urmat de 24 de zerouri (Merriam-Webster). În Trésor de la langue française informatisé, cuvîntul quadrillion (cu varianta quatrillon) apare cu sensul învechit „o mie de trilioane” și cu sensul curent, ca urmare a unei decizii din 1948 a Conferinței Greutăților și Măsurilor, „un milion de trilioane”. În funcție de sursele pe care le folosesc, știrile actuale preiau una sau alta dintre aceste valori, avînd uneori prudența de a le și explica, pe loc: „au descoperit că Pămîntul ascunde peste 1 catralion de tone de diamante, adică 1.000 de trilioane” (zf.ro).

În ciuda uriașei diferențe obiective între cele două valori, distincția numerică de mai sus nu este relevantă pentru folosirea conotativă a termenului. Din punct de vedere afectiv și expresiv, catralion este pur și simplu un număr vag foarte mare, apt să transmită sentimentele extreme ale vorbitorului, eventual într-o gradație ascendentă: „E vară şi sînt un catralion de grade afară” (vice.com); „sînt un catralion de motive să te trezești un pic mai devreme” (lovedeco.ro); „am numărat catralioane de secunde prin gări” (dilemaveche.ro); „parcă de niciunde, mii, milioane, catralioane de ciori au început cu zarvă și croncănituri să survoleze acoperișurile” (artindex.ro). Cuvîntul apare și în exagerări publicitare: „shooter-looter-ul original se întoarce, cu un catralion de arme și o nouă aventură plină de haos și distrugere!” (flanco.ro), „ai tot ce îți trebuie pentru a desena un catralion de modele spiralate decorative” (libris.ro).

În DEX și DOOM, cuvîntul catralion a primit eticheta „familiar”; decizia lexicografilor s-a bazat probabil pe adaptarea fonetică mai liberă a variantei franceze quatrillon și pe existența unei forme cu un aspect mai savant-latinizant – cvadrilion (din fr. quadrillon): „Japonia este prima ţară dezvoltată care îşi poate măsura datoria în cvadrilioane”, capital.ro).

Cele mai vechi atestări ale formei catralion pe care le-am găsit pînă acum (datorită bibliotecilor electronice online) sînt din 1923, cînd cuvîntul apare în articole jurnalistice despre energia solară – „să ne închipuim un munte de cărbune greu de 11 catralioane 600.000 miliarde tone” (Viitorul, 19.04.1923) – sau despre deprecierea monedei naționale din Germania și din Rusia: „datoria flotantă a Germaniei s-a ridicat la 2642 catralioane de mărci” (Universul, 4.11.1923); „cît despre rublele-hîrtie, sînt în circulație 12 catralioane(Universul, 17.12.1923).

În unele contexte actuale, catralion este folosit pentru a traduce din engleză așa-numitele numere indefinite imaginare, cuantificatori vagi cu efect comic, tipici pentru limbajul colocvial, obținuți prin substituția segmentului inițial al seriei numerice printr-o secvență fonetică fără sens: zillion, jillion, gazzillion etc. Traducerea stîngace „Te iubesc de un catralion de ori în jurul lumii” (libertatea.ro) are ca sursă o postare a unei celebrități, preluată din știrile străine („I love you a gazillion times around the world”). De altfel, unele dintre denumirile colocvial-argotice din engleză sînt preluate ca atare. Forma zilion are deja destul de multe atestări: „Vor fi zilioane de chestii d-astea zburătoare peste tot” (playtech.ro); „zilioane de tururi preliminare!” (gsp.ro), „mai facem zilioane de teste, mai așteptăm zilioane de luni” (copilul.ro). Folosirea cuvîntului zilion – cu expresivitate redusă, compromisă de asocieri semantice nedorite (cu zile) – nu mi se pare tocmai inspirată; catralion, în schimb, are o anumită tradiție și o sonoritate convingătoare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Elon si Maye Musk profimedia 0734518816 jpg
Silicon Valley, extrema dreaptă și mitul hobbitului. Cum a ajuns trilogia „Stăpânul inelelor“ un simbol pentru putere și nostalgie reacționară
Când J.R.R. Tolkien a scris Stăpânul inelelor, nu și-ar fi imaginat, probabil, că viziunea sa despre coruperea prin putere, distrugerea lumii naturale și pericolul industrializării forțate va fi revendicată decenii mai târziu de miliardari din Silicon Valley și lideri politici de extremă dreapta din
Steagul URSS. Simbol al socialismului, comunismului și Uniunii Sovietice FOTO shutterstock
„Noua Uniune Sovietică”, obsesia imperială a Kremlinului. Falia ireversibilă dintre Rusia și fostele republici sovietice
Într-o nouă demonstrație de sinceritate brutală, dar nicidecum surprinzătoare, deputatul rus Viktor Sobolev, general în rezervă și purtător de idei arhaice, a declarat că scopul final al războiului dus de Federația Rusă în Ucraina este unificarea Rusiei, Belarusului și Ucrainei într-un singur stat.
Sistem Patriot   Foto X(ex Twitter) jfif
Europa ia în considerare cumpărarea de arme pentru Ucraina de la SUA, în timp ce Washingtonul devine tot mai rezervat
În fața unei Americi tot mai reticente să continue sprijinul militar pentru Ucraina, liderii europeni analizează o soluție de avarie: să cumpere ei înșiși armament american și să-l trimită la Kiev.
albina pexels com jpg
Cum asigură albinele viața pe Pământ și din ce cauză sunt pe cale de dispariție
Le vedem mai des primăvara și vara. Uneori le auzim, alteori le alungăm cu un gest grăbit. Și totuși, fără ele nu am avea aproape nimic din ceea ce luăm de-a gata: fructe, legume, flori, viață. Pe 20 mai, odată cu Ziua Mondială a Albinelor, ne aducem aminte că lumea încă funcționează datorită ei.
avion foto x jpg
Incident periculos în aer: zbor internațional deviat după ce un pasager a vrut să deschidă ieșirile de urgență
Un pasager All Nippon Airways a încercat să deschidă ușile avionului în timpul zborului, pe ruta Tokyo–Houston. Din această cauză, cursa a fost deviată sâmbătă, 24 mai, spre orașul american Seattle.
Politie politist Franta FOTO Shutterstock
Franța, afectată de o nouă pană de curent. Autoritățile franceze denunță un act de sabotaj
Autoritățile franceze au demarat o anchetă privind o pană de curent atribuită unui act de sabotaj, care a afectat cel puțin 45.000 de persoane, la doar o zi după ce o defecțiune similară a perturbat ultima zi a Festivalului de Film de la Cannes.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin și sfârșitul unui regim în derivă. Patru vulnerabilități care pot duce la colapsul liderului de la Kremlin
La peste trei ani de la declanșarea invaziei în Ucraina, regimul condus de Vladimir Putin pare tot mai izolat și vulnerabil.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
Ilie Bolojan, mesaj de susținere cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: „Țara are nevoie de voi”
Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al României, a transmis un mesaj dedicat românilor din diaspora, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. El a subliniat importanța implicării statului în sprijinirea comunităților din afara granițelor.
George Simion FOTO Profimedia
George Simion își îndeamnă din nou susținătorii să iasă în stradă. „Mâine nu organizez niciun protest”
Liderul AUR, George Simion, a susținut, într-un nou mesaj postat pe rețelele de socializare, că nu organizează proteste, dar încurajează românii să iasă în stradă împotriva unui „regim ilegitim”