Cătălin Tolontan a publicat o scrisoare de adio la îndepărtarea sa de la Gazeta Sporturilor odată cu închiderea ediţiei tipărite. E un adio al independenţei presei sportive?

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
RNaum taiat jpg

După ce am citit textul lui Tolo m‑am uitat la Planeta Maimuţelor. Mi s‑a părut instructiv. Specii, bătălii pentru supravieţuire, ceaţa războiului şi insanitatea de a crede că poţi modela lumea ca pe o mînă de lut. Am intrat cu toţii, de ceva vreme, ca personajele acelui film, într‑o logică de totul sau nimic. Nu mai există mijloc. Nu mai există răgaz, reflecţie. Nu mai există valoare, există doar plusvaloare. Tolontan descrie o lume distopică în care jurnaliştii devin influencer‑i ai jocurilor de noroc (oricum s‑ar numi şi oricît de savant ar fi împachetate, asta sînt). Lumea aceea e pe cale să se în­tîmple. Dependenţa unei părţi din ce în ce mai mari a populaţiei de visul marii lovituri revarsă o mană cerească asupra sportului şi a presei lui. Sub această hipnoză, regulile meseriei dispar precum victimele mafiei în acid. Nu mai rămîne nici urmă, de fapt nici nu au existat vreodată. Fostul redactor‑şef al Gazetei descrie seninătatea cu care cei veniţi să implementeze noua cultură pseudojurnalistică declarau oricui că nu văd nici o incompatibilitate între meseria de ziarist şi cea de agent de publicitate. Funcţionează foarte bine împreună. O publicaţie ultrapremiată, cu oameni recompensaţi la Oscaruri, e desfiinţată cu firescul cu care arunci la gunoi o haină veche. Ba încă aia îţi mai poate naşte ridicole sentimentalisme, îţi aduci aminte contextul în care ai purtat‑o, ai madlene. Nu şi în cazul ăsta. Nu cu ocazia ultimului print. De pe o zi pe alta ne‑am trezit fără. Ca atunci cînd unul se trezeşte şi nu mai cunoaşte pe nimeni împrejur, soţia plînge, copiii se ascund speriaţi. Dar lumea merge înainte. Lumea va merge înainte pînă cînd nu va mai fi şi atunci va continua să meargă înainte prin Inteligența Artificială, urmaşa prostiei naturale. Priviţi, trăim momente istorice! – cum zicea, în demenţa lui, Colonelul, amintindu‑şi de marii şefi de oşti ai trecutului american în faţa maimuţei Caesar, uimită de atîta dezumanizare. Priviţi cum se schimbă, cum alunecă și cum se contorsionează, cum se despoaie toate. Priviţi viitorul în ochi. Priviţi‑l şi amintiţi‑vă de versurile lui Cohen.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.