Carlson

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Începînd de luni, Tucker Carlson este deținătorul în exercițiu al unei performanțe dubioase – aceea de a fi fost dat afară de la trei dintre cele mai importante stații de televiziune americane. MSNBC, CNN și Fox News.

Fox News a decis în week-end-ul trecut să îl concedieze pe Carlson într-o mișcare care i-a lăsat cu gura căscată atît pe angajații postului, cît și pe analiștii de media. „Afacerea asta seamănă cu anunțul morții lui Stalin difuzat de radioul sovietic”, observa sarcastic un jurnalist american. Cu doar cîteva zile înainte, New York Times scria imprudent că nimeni n-ar trebui să se aștepte la schimbări majore la Fox News după ce compania a fost obligată să ajungă la o costisitoare înțelegere cu producătorul de aparate de vot Dominion. Fox urmează să plătească aproape 800 de milioane de dolari pentru că a sugerat, inclusiv prin vocea lui Carlson, că ultimele alegeri prezidențiale americane ar fi fost fraudate. 

La o primă vedere, s-ar putea crede că, înhămați la căruța conservatorismului trumpist, angajații Fox News acționau din convingere – ca atare, se simțeau obligați să amplifice și să susțină aproape toate punctele de vedere venite din zona republicană. Nu e tocmai așa și în desfășurarea publică a conflictului cu Dominion s-a văzut că foarte mulți dintre oamenii lui Rupert Murdoch erau sceptici cu privire la teoriile conspiraționiste avansate de Trump și de apropiații săi. Carlson însuși era exasperat de conduita și retorica fostului șef de stat. 

„Sîntem foarte aproape de momentul în care îl vom putea ignora. De-abia aștept”, îi scria prezentatorul unui apropiat. Într-un alt mesaj, Carlson sintetiza: „Cu toții pretindem că mandatul lui Trump a avut multe realizări pentru că dacă am admite ce dezastru a fost ar fi imposibil de digerat. Dar, serios, nu există o parte bună a lui Trump”. Aceste mesaje sînt dovada că vedetele Fox News știau foarte bine realitatea, însă se fereau să comunice asta și publicului lor. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care familia Murdoch, deținătorii conglomeratului media din care face parte și Fox News, a preferat o înțelegere scumpă unui proces care s-ar fi dovedit probabil fatal pentru credibilitatea și sustenabilitatea stației. 

De altfel, Rupert Murdoch are la îndemînă și precedentul News of the World, un tabloid britanic care a fost închis în urma unui val de procese rezultat din metodele invazive de documentare a articolelor. Și în acel caz, despăgubirile au fost semnificative.

Pentru scurtă vreme, Fox News a încercat să se despartă de Trump. Fidel unei strategii pe care o urmează încă de la înființarea sa, postul nu încearcă să își convingă publicul că adevărul trebuie căutat, ci mai degrabă caută argumente în favoarea adevărurilor publicului. Altfel spus, acoperirea părtinitoare a evenimentelor politice e parte din ADN-ul stației,nu o greșeală sau o dovadă de nepricepere. 

De aceea, această tentativă de declarare a autonomiei a fost un eșec. În 2020 și 2021, cînd o bună parte din public a ales să migreze către stații mai mici, dar mai ferm conservatoare decît era Fox la acea dată, Fox încercase să susțină un rival lui Trump, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, însă publicul n-a fost mulțumit. N-a ajutat aici nici strategia de autovictimizare a fostului președinte care a pus Fox în situația de a arăta ca un trădător în lumea lui Trump. Pusă în fața scăderilor de audiență, stația a revenit la ceea ce aștepta acest public. Mai mult, jurnaliștii Fox care au îndrăznit să relateze corect informații din zona politică au fost admonestați, unii dintre ei concediați, alții și-au văzut carierele blocate. 

Revenirea a produs rezultate. Cifrele au crescut la loc și părea că totul e bine. Însă valurile de acuzații lansate seară de seară (nu numai pe tema alegerilor, ci și, spre exemplu, pe cea a atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021) au produs consecințele pe care le vedem astăzi. Fox News se clatină sub aceste lovituri și e prins într-o capcană pe care și-a întins-o singur. Căutarea cu orice preț a audienței se dovedește costisitoare atît în termeni financiari, cît și reputaționali. 

În ceea ce-l privește pe Carlson, nu e clar ce îi rezervă viitorul. Dacă ne uităm la precedente, toate vedetele conservatoare care au părăsit stația n-au reușit să păstreze același nivel de interes din partea publicului. Glenn Beck, Megyn Kelly sau Bill O’Reilly sînt toți mai degrabă niște foști de la Fox decît orice altceva. Dar opțiuni există întotdeauna. De la Russia Today și pînă la Spotify, sînt o grămadă de platforme care l-ar putea ajuta pe Tucker Carlson să rămînă măcar vag important. Credințele și valorile sale – izolaționism american, conservatorism radical, protecționism economic – sînt împărtășite sau măcar apreciate de foarte mulți oameni. Între ei mulți politicieni. Viktor Orbán e unul proeminent. Mai sînt și alții. 

Polarizarea politică americană, fenomen la care Fox News a contribuit din plin, nu va scădea ca urmare a dispariției lui Tucker Carlson. Din contra, chiar. Foarte probabil, în locul său se va ridica alt prezentator cu opinii probabil și mai radicale.

Și cînd auziți, în România, teorii conspiraționiste rostite cu gura plină de tot felul de trăitori în pre-apocalipsă, să știți că o bună parte își reclamă legitimitatea din faptul că au fost preluate și amplificate de Fox News și de prezentatorii săi. Globalismul cu care luptă oportunist personaje cum e Tucker Carlson are uneori capacitatea asta stranie de a contribui la propria distrugere.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.